Кінець білоруській романтиці

25.03.2006
Кінець білоруській романтиці

Кiлька сотень опозицiонерiв iз наметового мiстечка, заскоченi вчора близько третьої години ночi, спротиву мiлiцiї не чинили. (Фото РЕЙТЕР.)

      «Ви часом не знаєте, де зараз журналістка Тетяна Снітко? У неї мобільний не відповідає». — «Ні. А вона вночі була на площі?» — «Була» — «Тоді будемо шукати», — це все, що нам відповіли у білоруському правозахисному центрі «Вясна», де часто можна було застати власкора «УМ» у Мінську Тетяну Снітко.

      Від учорашньої ночі у багатьох білоруських сім'ях, громадських та політичних організаціях розпач та острах. Вони не знають, де зараз і що роблять з їхніми дітьми, сестрами, братами, батьками, колегами та однодумцями. Вчора близько третьої ночі наметове містечко на Жовтневій площі Мінська оточили вантажівки полку міліції спеціального призначення. За 15 хвилин усіх протестувальників, а це приблизно триста осіб, завантажили в автобуси і повезли в невідомому напрямку. Як встигла передати Тетяна Снітко прес-центру Громадської ініціативи «Хартія-97» після свого затримання, людей в автобусах били. За її словами, міліціонери при затримуванні наказали всім лягти на землю долiлиць, лаялися й погрожували.

      Так режим Лукашенка придушив те, що мало ввійти  в історію як білоруська революція.

      Хоча диктаторська вдача «вічного» президента Білорусі насправді зробила йому ведмежу послугу — весь світ тепер повідомляє про безчинства мінської влади, через які ЄС та США обіцяють Лукашенку посилити проти нього санкції. А насправді білоруський Майдан мав усі шанси розійтися і без насильного втручання «вірних псів» Лукашенка. Адже лідер опозиції та кандидат у президенти Александр Мілінкевич прямо натякав, що після планованого на сьогодні велелюдного мітингу з нагоди Дня волі він почне боротися з режимом в інший спосіб, значно м'якший. А саме — створить об'єднану демократичну коаліцію, мета якої — змінити нинішню владу законним шляхом. Уже на наступних виборах. Хоча з такою харизмою, як у Мілінкевича, точніше з практично її відсутністю (про що свідчать його заяви, мовляв, Мілінкевич не лідер акцій протесту, а просто співучасник чи то співчуваючий), важко сказати, чи вдасться «єдиному кандидатові» за п'ять років перемогти Лукашенка. Адже  за ці роки чинний режим не буде спати і надалі зомбуватиме білоруський електорат.

      Але вчора у Мілінкевича були дещо інші клопоти — він постійно перебував під спецприйомником-розподільником на вулиці Окрестіна (де сидить частина затриманих; про місце знаходження решти арештантів точної інформації немає). Серед заарештованих білорусів — і син другої дружини Мілінкевича Інни Кулей, Ігор, та два його племінники. Також, за інформацією «Хартії-97», «загребли» разом з усіма і колишнього посла Польщі в Білорусі Маріуша Машкевича та, як мінімум, трьох білоруських журналістів. Кільком десяткам хлопців та дівчат учора до обіду таки вдалося вийти на волю — їх відпустили як неповнолітнiх. Загалом точну кількість затриманих та їхні імена опозиція не знає — адміністрація розподільника таких списків так і не надала. За неперевіреними даними, там є також українці, литовці, поляки, росіяни. (Представники нашого «Студентського братства» повернулися додому напередодні).  

      Під розподільником у Мінську із самого ранку стояла велика кількість людей, чекаючи на якісь новини. Постійно чувся плач матерів. Співробітники міліції при цьому відмовлялися приймати передачі для заарештованих. Припущення, що хтось їх там годував, майже з розділу фантастики. Адже, за інформацією опозиціонерів, через переповнення розподільника частину затриманих змусили цілу ніч простояти в коридорі обличчям до стіни. В туалет людей відводили лише при наявності паспортів. Судові засідання з шостої ранку також відбувалися просто у в'язниці. 

      У прес-службі МЗС України повідомили, що, за їхньою інформацією, серед затриманих є один українець. Хоча не виключають, що більше (український консул у Мінську вчора так само провів день під розподільником, аби це з'ясувати).

      Водночас у відповідь на запитання, чи означає підтримка Україною заяви Євросоюзу з приводу невизнання білоруських виборів те, що Київ не визнає і «нового» президента Лукашенка, у прес-службі МВС зауважили: попри все, «Україна готова максимально сприяти налагодженню діалогу між Євросоюзом та Білоруссю».

      Нагадаємо, що офіційний Київ виступає проти ізоляції Білорусі. Але позавчора, коли під час ефіру на українському телебаченні Віктора Ющенка запитали, чи привітає він Лукашенка з третім терміном, наш Президент відповів фактично запереченням.

      Лукашенко ж, за остаточними даними ЦВК Білорусі, набрав 83 відсотки голосів. Його інівгурація відбудеться 31 березня.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>