Списки почищені, сервер захищений

22.03.2006
Списки почищені, сервер захищений

      За кілька днів до парламентських виборів-2006 Президент Віктор Ющенко навідався в гості до голови Центрвиборчкому Ярослава Давидовича. Метою президентського візиту була перевірка рівня готовності до голосування 26 березня та підбиття проміжних підсумків організаційного процесу.

      Ющенко не лише поспілкувався з членами ЦВК, а й оглянув чимало приміщень, серед яких і сумновідома з часів президентських перегонів-2004 серверна кімната. Саме завдяки маніпуляціям із тутешнім потужним комп'ютером півтора року тому відбувалися масштабні фальсифікації результатів голосування по всій Україні, а тодішній голова ЦВК Сергій Ківалов отримав довічну кличку «Підрахуй».

      Теперішні працівники відділу аналітичної обробки інформації та відділу інформаційно-технічного і телекомунікаційного забезпечення ЦВК запевнили Президента у абсолютній захищеності транзитного сервера від будь-якого зовнішнього впливу, у тому числі й хакерського (раніше про це неодноразово заявляв пан Давидович). До того ж слід нагадати, що цих людей досить ретельно відбирали за особистими і моральними якостями.

      У цілому Віктор Ющенко високо оцінив роботу комісії з підготовки виборів. Це стосується і трьох найвразливіших моментів: фінансування, «мертвих душ» у списках та обізнаності населення на правилах голосування.

      По-перше, фінансування виборів відбувається повною мірою й у суворій відповідності до законодавства. За словами Президента, нинішні вибори коштують державі один мільярд гривень, фактично є найдорожчими за роки незалежності, тож не дивно, що влада з особливою ретельністю стежить за оптимальним використанням цих коштів. 85 відсотків цієї суми вже використано за призначенням, а решту мають витратити у день голосування та на подальші передбачені законодавством процедури під час підрахунку голосів, здачі документації тощо.

      Щодо списків виборців, навколо яких окремі політичні сили здійняли штучний галас, то Президент наголошує, що саме Центральна виборча комісія у співпраці з органами влади всіх рівнів доклала максимум зусиль, щоб привести їх до ладу. Віктор Ющенко каже, що ще в другому турі президентських виборів-2004 у списках фігурувало понад мільйон зайвих прізвищ, позбутися яких було завданням влади. І вже нова влада майже позбулася цієї «чичиковщини», «мертвих душ», хоча й «не ідеалізує ситуацію».

      «Сьогодні Україна має один із найточніших списків за 8-10 років. У цьому немає сумніву», — переконаний Президент Ющенко. Він пропонує прийняти після виборів закон про реєстр фізичних осіб, на базі якого має бути створено постійно оновлюваний національний реєстр виборців.

      І члени ЦВК, і Президент одностайні в тому, що вже прийняті законодавчі зміни щодо відкріпних посвідчень практично унеможливили зловживання такого типу. На сьогодні виборцям видано 740 тисяч відкріпних талонів (2 відсотки від загальної кількості виборців), і, на думку членів ЦВК, це об'єктивно відповідає кількості людей, які бажають проголосувати не за місцем реєстрації.

      І останнє: Президент звернувся до журналістів із проханням бути «посланцями доброї волі» й посприяти державі в донесенні до виборців елементарних правил голосування та поведінки на виборчих дільницях.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>