Членів БЮТ лідери «б'ють»?

14.03.2006
Членів БЮТ лідери «б'ють»?

(УНІАН.)

      Двоє кремезних молодиків у вузькому переході однієї з центральних станцій київського метро роздають агітаційні плакати. Досить звична для сучасного Києва ситуація. Особливість її в тому, що «агітація» присмачувалася відвертим хамством. І «активістам» це подобалося. Майже перекривши накачаними торсами перехід, вони буквально примушували брати плакатики. Переступаючи на крок праворуч чи ліворуч, вони норовили штовхнути того, хто намагався їх оминути. Таким чином плакати розходились швидко. На них зображена лідерка БЮТ, яка в долонях вирощує квітку.

      Схоже, у БЮТ є тенденція до «виштовхування» з прохідної частини не лише чужих, а й власних однопартійців. Слушність цього спостереження підтвердила прес-конференція «Скільки коштує місце в списку Блоку Юлії Тимошенко?». До громадськості звернулись члени Дніпровського районного осередку БЮТ Анатолій Снєгірьов і Неллі Артеменкова, які, попри рішення первинної парторганізації, не побачили своїх прізвищ у списку до районної та міської рад. Натомість до списку на прохідні місця потрапили люди, які за це, за твердженням рядових бютівців, банально заплатили. Пролунало навіть прізвище одного з таких «прохідимців», який письмово підтвердив, що за місце у списку БЮТ заплатив керівнику районного осередку 24 тисячі гривень. Щоправда, потім цей пан, дуже кимось нажаханий, примчав на прес-конференцію і почав розповідати, що він нічого не писав, а підпис його підробили. У правдивості його слів розберуться у прокуратурі, куди передали відповідні документи бютівці-«протестанти».

      Ось як прокоментував ситуацію ще один учасник «пресухи», колишній керівник одного з партосередків Дніпровського БЮТу Віктор Колбанцев: «Списки складали без нашої участі, з порушенням діючого законодавства України та всіх інших законів, які тільки є. Фактично членів Дніпровської партійної організації керівники БЮТ позбавили конституційного права брати участь в управлінні державними справами. Їх усунули від виборчого процесу повністю. Ми щодо цього питання неодноразово звертались до керівництва районної організації. Я особисто як голова осередку «Юність» наголошував, що партійний процес має відбуватися лише в межах законодавства України. Добився навіть зустрічі з Миколою Томенком, висловив йому свої думки з приводу комерціалізації партії та перетворення її в «кормушку» для місцевого керівництва. Натомість єдиним результатом цієї розмови стало виключення мене та інших членів районної організації, які вступили до «Батьківщини» ще у 1999 році, з партії. Саме тоді ми зрозуміли, що керівництво БЮТ порушує не лише статут партії, а й здійснює неправедну діяльність, покарання за яку передбачене ст. 157 та ст. 170 Кримінального кодексу України».

      Віктор Колбанцев також наголосив, що ситуація, коли в поданих на реєстрацію списках виявились особи, за яких ніхто не голосував, котрі не проживають на території району, більше того — котрі взагалі не є членами партії, досить поширена у Блоці Юлії Тимошенко. За його даними, в Одесі та у Львові тих, хто не захотів мовчати про свавілля партійних лідерів, позбавили партквитків. «Справедливість є, і за неї треба боротись, але результатом цього стало те, що я перестав бути членом партії», — з сумною посмішкою зазначив Віктор Колбанцев.

      А за словами Неллі Артеменкової, голос порядних членів партії глушать грошовим інтересом. «Сьогодні ми в «Батьківщині» опинилися в оточенні вчорашніх супротивників. У партію масово приймають членів СДПУ(о), колишньої «ЗаЄди», бізнесменів і чиновників кучмівського режиму. Саме вони склали більшість у прохідній частині списку. У нас, у Дніпровському районі, у верхній частині списку взагалі немає жодного з членів партії «Батьківщина», які реально працювали. Керівництво сформувало списки за принципом «хто більше дасть, того і включать».

      Пані Артеменкова закликала виборців не голосувати за списки БЮТ, «які були створені штучним шляхом». «Юліє Володимирівно, у вашій партії немає справедливості, а є брехня, лицемірство, фальсифікації... Ви нас зрадили», — додала вона.

      Учасники прес-конференції звернулися до Юлії Тимошенко із закликом розібратися у ситуації, що склалася. Без сумніву, відповіді вождя БЮТ із нетерпінням чекають тисячі рядових партійців, обурених тим, як формувалися виборчі списки блоку.

      За всіма ознаками, проблеми у БЮТ набувають системного характеру. Адже коли ця стаття готувалася до друку, в УНІАНі проходила прес-конференція представників трьохсот членів партії «Батьківщина» з міста Коломия Івано-Франківської області. Ці люди здали свої партквитки на знак протесту проти негативних явищ, які мають місце у партії Юлії Володимирівни...

Владислав МАРКІВ.