«Пора вилізти з окопів і подати один одному руки»

10.02.2006
«Пора вилізти з окопів і подати один одному руки»

(РЕЙТЕР.)

      Відмовитися від сварок і шукати шляхи взаєморозуміння для формування ефективної політики — до цього закликав усіх політиків України Президент Віктор Ющенко у своєму зверненні до Верховної Ради України, представляючи Послання до ВР «Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2005 році». «Ми разом з вами належимо до одного могутнього народу, який наділив нас владою. Водночас, ми, можливо, належимо до різних гілок влади, маємо різні ідейні уподобання. І хоча це відрізняє нас, але не робить противниками. Ми тісно пов’язані одним обов’язком, який маємо виконувати перед нашим суспільством і нашим народом. Досить сваритися, роботи вистачить усім, — звернувся глава держави до парламентаріїв. — Сьогодні не можна допустити, щоб привиди минулого визначали наші мотиви та політичні цілі».

      Президент закликав депутатів «відмовитись від провокативного мусування, особливо перед виборами, тем, які хоч на йоту розділяють українське суспільство» — як-то мова, релігія, федералізація, НАТО та ін. — і «не керуватись у політичній практиці категоріями і стандартами вчорашнього дня», адже це «означає прирікати свою країну на історичний програш». «Сьогодні нам нічого ділити. Держава потребує нової об'єднавчої ідеології (...). Сьогодні ми маємо вилізти з окопів, скласти зброю та подати один одному руки».

      Адже після Помаранчевої революції українська нація «має реальні шанси увійти в число розвинених країн світу». «Ми довели, що в цій країні людська свобода не просто слово, а вища цінність. Ми стали прикладом для країн колишнього Радянського Союзу щодо самостійного вибору свого шляху згідно з власними національними пріоритетами, а не під тиском будь-яких сил. Ми можемо стати прикладом для всього прогресивного людства для формування нової демократії», — додав Ющенко. Він переконаний, що «Україні призначено бути основою інтеграційних процесів у регіоні Центрально-Східної Європи для забезпечення стабільності в ньому», а «українці стануть нацією, яка запропонує світові високі духовні цінності, нові зразки демократичної культури, міжнаціональної єдності і міждержавного діалогу». При цьому В.Ю. наголосив, що «шлях до економічного процвітання, який Європа пройшла за сотні років, ми повинні пройти за п’ять-сім років, максимум десять», тому «Україна може відбутися як повноцінна держава, лише якщо зробить економічний стрибок. Вона має прийняти цей виклик і стати місцем формування нових моделей економічного розвитку. Але це вже проблема політичної еліти».

      «Рік тому ми отримали завдання суспільства створити нову політичну систему. Це багаторічний процес змін. Але вже зараз можна впевнено сказати, що 2005 рік поклав добрий початок на цьому непростому шляху», — зазначив Президент, назвавши серед успіхів нової влади, зокрема, «повалення підвалин тоталітарної корупційної системи влади», скасування тіньових схем в економіці та зростання добробуту населення. «Фактично вперше в історії незалежної України ми сформували модель соціально-орієнтованої економіки і забезпечили її практичне функціонування», — констатував В. Ю., пообіцявши й надалі розвивати такий соціально-економічний курс розвитку країни.

      «Система управління, яку ми отримали у спадок, породжує і народжує кризи, ми маємо конфлікт між старими методами керівництва і новими умовами життя. Наша система влади не вміє рухатися за інтересами громадян. Влада продовжує вважати себе єдиним джерелом рішень. Ми сьогодні приймаємо низку законів, а вони зразу втрачають свою силу... Часто наші рішення є благими намірами, якими вимощена дорога до пекла», — відзначив Президент.

      Одним із нагальних питань Віктор Ющенко назвав реформування оборонного комплексу та Збройних сил України, пообіцявши, що найближчим часом на розгляд громадськості і політикуму будуть винесені стратегія національної та воєнної безпеки держави. Президент нагадав, що з 2010 року планується перейти винятково на контрактну форму служби в армії з «одночасним забезпеченням інноваційного розвитку військово-промислового комплексу». Глава держави також наголосив на необхідності реалізації основних програм: реформування судової системи і правоохоронних органів, програми боротьби з корупцією і реформи державної влади, програми «Здоров’я нації», конкурентної освіти, розвитку високих технологій та програми підвищення енергоефективності економіки. А пріоритетом міжнародної політики України на 2007 рік, за словами Ющенка, є створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом. «Наступні кроки України в сфері європейської інтеграції продиктовані передусім національними інтересами. Це створення зони вільної торгівлі з ЄС у 2007 році, укладення Європейської угоди про асоціації в 2008 році. А потім, після виконання Копенгагенських критеріїв вступу в ЄС, набуття повноправного членства в цій організації».

      Водночас він сказав, що на двосторонньому рівні Україна і надалі використовуватиме потенціал стратегічного партнерства з Росією і підтримуватиме добрі взаємовідносини з іншими країнами-сусідами.

      Звісно, Президент не міг не згадати у своєму зверненні і про конституційну реформу. «Я критичний щодо моделі демократії, яка склалася в Україні. У нас практично не вибудуваний цивілізований політичний простір. Переконаний, позиція усіх політичних сил має бути відображена у політичному процесі. Не може так бути, щоб опозиція, політична сила, за якою стоять відповідні групи суспільних інтересів, була виключена з політичного діалогу та насолоджувалася лише критикою інших, — наголосив Президент. — Вирішення цього завдання вимагає повернутися до теми конституційної реформи». Ющенко знову підкреслив, що як гарант Конституції не зробив і не зробить жодного кроку на порушення Конституції в редакції, що набрала чинності з 1 січня 2006 року. І запевнив, що до виборів у парламент не ініціюватиме розгляду питання реформи у Конституційному Суді. «Водночас я неодноразово наголошував, що зміни до Конституції, які набрали чинності й ще мають вступити в дію, — це лише часткова реформа системи влади. До того ж лише на центральному її рівні. Тому вони, на мій погляд, не можуть називатися повноцінною політичною чи конституційною реформою, якої сьогодні реально потребує наше суспільство».

      За словами Президента, «внесені до Конституції зміни вже сьогодні демонструють ряд проблем». Зокрема, не врегульовано питання відставки уряду в разі розпаду коаліції, що його сформувала, не ясно, «що робити громадянам, якщо одна з гілок влади не виконує свої повноваження», неузгоджена реформа влади на центральному і місцевому рівнях. «Я пропоную такий план дій щодо проведення дійсно народної політичної реформи: створити конституційну комісію з представників політичних сил та представників громадськості, неурядових організацій, органів місцевого самоврядування, науковців, експертів з метою вироблення проекту нової редакції Конституції», — заявив В. Ю. і запропонував провести всенародне обговорення виробленого проекту, винести його на Всеукраїнський референдум, розробити та ухвалити низку законодавчих актів, які розвивають конституційні норми й забезпечать ефективну дію норм нової політичної моделі — насамперед, закони про Кабмiн, Президента, регламент Верховної Ради. При цьому глава держави висловив сподівання, що вже найближчими днями парламент розблокує роботу Конституційного Суду.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>