ПОРА «помаранчевої» єдності

09.02.2006
ПОРА «помаранчевої» єдності

Лідери блоку «ПОРА» — ПРП — Віталій Кличко (в центрі), Владислав Каськів (лiворуч) і Віктор Пинзеник.

      Минуло два тижні відтоді, як у середовищі демократичних політичних сил почалося обговорення проблеми створення демократичної коаліції ще до виборів у Верховну Раду. Проте Громадянський блок «ПОРА» — ПРП не влаштовує закритість, та й узагалі загальмованість процесу формування «помаранчевої» коаліції. «ПОРА» та ПРП пропонують своїм соратникам по Майдану підписати угоду про коаліцію вже нині, причому без будь-яких попередніх умов. Так буде чесно.

      За словами голови політради Громадянського блоку «ПОРА» — ПРП Владислава Каськіва, головну причину гальмування об'єднавчої ідеї з боку партнерів блок вбачає не в прагненні досягти поставленої мети, а лише у спокусі використати обговорення такої популярної серед людей теми для здобуття власних політичних дивідендів. Проте це не означає, що блок «ПОРА» — ПРП відмовився від своєї ідеї об'єднати «помаранчеві» політичні сили у Верховній Раді наступного скликання для створення парламентської більшості.

      Ще 19 січня Громадянський блок запропонував усім «силам Майдану» створити коаліцію до розгортання виборчої кампанії, а також уникати міжособистісних конфліктів, які шкодять інтересам України. Лише так можна убезпечити країну від реваншу «кучмізму».

      20 січня під час прямого ефіру на каналі ICTV голова політради блоку «ПОРА» — ПРП Владислав Каськів запропонував Юлії Тимошенко створити коаліцію як основу майбутньої парламентської більшості ще до переходу рубікону — дня виборів, і лідерка БЮТ відповіла на це згодою. Про готовність підписати подібну угоду за кілька днів потому заявив і заступник керівника БЮТ Микола Томенко.

      А 24 січня свої пропозиції щодо об'єднання зусиль «помаранчевих» сил надіслала і «Наша Україна». Лист, підписаний головою політради блоку Романом Безсмертним, у цілому свідчив про підтримку «нашоукраїнцями» ініціативи, з якою виступив блок «ПОРА» — ПРП. Однак у зверненні «Нашої України», зокрема, передбачався розподіл владних посад за підсумками майбутніх парламентських виборів. У проекті коаліційного договору містилася пропозиція визначитися з пріоритетами щодо представництва зазначених політичних сил у складі Кабінету Міністрів, керівництві Верховної Ради та парламентських комітетів.

      У відповідь на це «ПОРА» — ПРП закликала соратників по «помаранчевому» табору відмовитися від «дерибану» портфелів і підписати угоду без будь-яких попередніх умов. «Наша мета — не допустити реваншу сил колишнього політичного режиму після 26 березня. Нас не цікавить «дерибан» портфелів у майбутньому уряді, — нагадав позицію блоку Владислав Каськів. — Сьогодні єдина умова, яку ми висуваємо нашим партнерам, — це очистити списки від «кучмістів».

      Юлія Тимошенко ж відреагувала на нові ініціативи досить різко і відмовилася від підписання запропонованої «Нашою Україною» угоди. У «тимошенківців» — власне бачення теми єдності, базоване на їхній передвиборчій програмі та засудженні поточних помилок уряду Єханурова.

      У зв'язку з цим Громадянський блок «ПОРА» — ПРП звернувся до «Нашої України» та Блоку Юлії Тимошенко з пропозицією негайно припинити неконкретні, популістські розмови, а натомість розглянути реальний і відповідальний план об'єднання демократичних сил.

      По-перше, блок пропонує негайно, ще цього тижня публічно оголосити про формування «помаранчевої коаліції».

      По-друге, не пізніше 15 лютого створити спільний Антикризовий план дій, а також ще до 26 березня сформувати міжпартійну робочу групу, яка складе Антикризовий план дій для учасників коаліції на післявиборчий період.

      «ПОРА» — ПРП вважає, що гарантією успіху демократичних сил стане публічна відмова від участі у будь-яких об'єднаннях, засадами яких є не спільні цінності, а розподіл посад. Громадянський блок наполягає на тому, щоб «помаранчеві» партнери зобов'язалися не вступати в інші блоки чи укладати якісь окремі сепаратні угоди. Адже нині стає очевидним, що під стягами «помаранчевих» сил у парламент рвуться деякі помітні постаті колишньої злочинної влади, політичні та ділові партнери Леоніда Кучми, Віктора Медведчука, Віктора Януковича. Внаслідок цього розмивається межа між справді демократичними силами, орієнтованими на європейський вектор розвитку України, і корумпованими кланами, причетними до спроби фальсифікації президентських виборів 2004 року і навіть до планів силового розгрому Майдану. Блок «ПОРА» — ПРП переконаний, що у складі майбутньої урядової коаліції немає місця представникам політичних сил, тісно пов'язаних зі старою владою, людей, політично та морально несумісних із цінностями Помаранчевої революції, ідеалами Майдану.

Максим ВОЗНЮК.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>