Столичне дербі: БЮТ чи «Наша Україна»?

02.02.2006
Столичне дербі: БЮТ чи «Наша Україна»?

Список «НУ» на виборах до Київради очолює ректор «Могилянки» В'ячеслав Брюховецький.

      За прогнозами аналітиків, цьогорічні вибори до Київради будуть не менш напруженими, аніж парламентські перегони. Вочевидь більшість партій і блоків воліли б узяти під контроль столичний квазі-парламент. Проте реальні шанси вибороти першість мають лише дві політичні сили — БЮТ і «Наша Україна».

      Напруга у київському дербі колишніх союзників по Майдану досягла апогею. Результати січневого експрес-опитування дослідницького центру «Імідж-контороль» засвідчують, що «Нашу Україну» на виборах до Київради готові підтримати 20,8% виборців, перевагу БЮТ надають 24% мешканців столиці.

      Порівняльна характеристика перших п'ятірок головних претендентів не залишає сумніву в тому, що партійні штаби кинули на Київ найкращі сили.

      БЮТівців поведе на штурм Київради полум'яний «диск-жокей» Майдану Микола Томенко. Він не новачок у коридорах столичної влади. Колись в адміністрації Омельченка очолював управління зв'язку з пресою і громадськістю. Окрім того, Томенко — екс-віце-прем'єр уряду Тимошенко, колишній викладач університету «Києво-Могилянська академія».

      Важко сказати, що це — тактичний крок чи випадковий збіг обставин, але «нашоукраїнці» визначили першим у своїй п'ятірці президента Києво-Могилянської академії В'ячеслава Брюховецького. Отже, чинний керівник ВНЗ проти екс-викладача. Одразу закладається усвідомлення того, чиє зверху.

      Певно, у штабістів «НУ» є розрахунок і на особливе ставлення киян до цього ВНЗ, який має давні культурні та історичні традиції. До того ж, під час Помаранчевої революції «Могилянка» була своєрідним «мотором» Майдану. Щоправда, «свій» ректор є і в списку БЮТ. Віталій Бабак (третій номер), керівник Національного авіаційного університету, відомий більше в Міністерстві освіти, оскільки був раніше заступником міністра. Звісно, за популярністю Бабак навряд чи може потягатися з «Брюхом» — так називають свого ректора студенти «Могилянки».

      Безумовно, креативу п'ятірці БЮТ додасть другий номер — народний артист України Анатолій Хостікоєв. До речі, сестра його дружини, відома артистка Ольга Сумська, також балотується до Київради, але за списком «Європейської столиці».

      Четвертим і п'ятим у списку БЮТ iдуть, відповідно, депутат Київради Олексій Євлах і заступник голови міської організації партії «Батьківщина», доцент Національного технічного університету «КПІ» Андрій Павловський (син покійного депутата від БЮТ Михайла Павловського). Виглядає так, що вибір саме цих персоналій пов'язаний винятково з їхньою партійною біографією.

      На противагу БЮТівцям, «нашоукраїнці» зробили акцент на кандидатів, яких можна сміливо віднести до «важковаговиків» певних професійних галузей. Так, другим номером «Нашої України» йде Володимир Поляченко — голова «Київміськбуду», якого давно вже охрестили другим (після Омельченка) будівельником столиці.

      Професійним «жіночим обличчям» київських «нашоукраїнців» стане відомий лікар, мати чотирьох дітей Ольга Богомолець, яка керує висококласною київською клінікою. (Відсутність такої ж «фішки» у київських БЮТівців недоброзичливці пояснюють тим, що тамтешні штабісти побоялися «затьмарити» образ головної і неповторної жінки «Батьківщини»).

      Схоже, «Наша Україна» вирішила відмовитися від послуг політиків і тому відряджає до Київради фахівців вузького профілю. Можливо, цей хід розраховано на електорат, який чекає від Київради не «високої» політики, а вирішення буденних проблем міста. Якщо це так, тоді поява у списку «НУ» головного київського міліціонера Віталія Яреми і голови правління Ощадбанку Олександра Морозова виглядає цілком логічно. Правоохоронець — і фінансист.

      Досі не зрозуміло, під яким номером у списку БЮТ йде скандально відомий київський політик Михайло Бродський. Не так давно разом із Миколою Томенком вони представили громадськості своє бачення розвитку столиці. Але фахівці не сприйняли прожекту, піднявши його на сміх. Можна не сумніватися, що амбітний Михайло Юрійович не відмовиться від претензій на мандат депутата Київради. Оприлюднення ж київського списку БЮТ один до одного повторює історію з парламентським списком «Батьківщини», основну (нижню) частину якого до останнього тримали в таємниці.

      Після голосування БЮТ за відставку уряду Єханурова у форматі сумнозвісного «блоку ТЛЯ» (Тимошенко—Литвин—Янукович) київські позиції БЮТ дещо похитнулися (на відміну від «Нашої України», яка додала кілька відсотків). Політологи застерігають Блок Юлії Тимошенко: ще кілька таких «ляпсусів» — і в столиці зміниться політичний лідер. До того ж столичний осередок «Нашої України», яка чітко позиціонується як партія Віктора Ющенка, вже залучив у союзники міського голову Олександра Омельченка, підписавши з ним відповідну угоду про взаємну підтримку на виборах.

      Чим закінчиться суперництво «помаранчевих» друзів-суперників — дізнаємося 26 березня.

Максим СОКОЛОВ.
  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>