Цiна пiд лупою

19.01.2006
Цiна пiд лупою

Голова НАК «Нафтогаз України» Олексiй Iвченко. (Олексiя IВАНОВА.)

      Тристоронній газовий протокол, підписаний у Москві 4 січня, склад акціонерів компанії «Росукренерго» (РУЕ) та домовленості з Туркменбаші — теми, які продовжують перебувати в центрі уваги українських ЗМІ. Керівник «Нафтогазу України» Олексій Івченко, схоже, анітрохи не сумнівався в цьому, коли позавчора в приміщенні компанії скликав прес-конференцію.І не помилився — був справжній аншлаг. Пан Івченко відразу ж почав відповідати на запитання, і перше, що зробив, — це підтвердив уже відомі факти. «Блакитне паливо» в цьому році надходитиме в нашу країну, по-перше, в обсягах, які будуть закуповувати на українсько-російському кордоні в РУЕ, по-друге — за прямими поставками з Туркменістану. У 2006 році, як пояснив глава НАКу, Україна не закуповуватиме російський газ.

      «Те, що в першому півріччі РУЕ продаватиме нам його по 95 доларів за тисячу кубометрів, прямо пов'язано з ціною туркменського «блакитного палива» в 50 доларів», — зазначив Олексій Івченко. Крім того, відповідаючи на запитання журналістів, він підтвердив, що метою створення спільного підприємства (НАК «Натогаз України» і РУЕ. — Авт.) є «отримання економічно обгрунтованої ціни на газ, якою і є ціна в 95 доларів». Для голови «Нафтогазу України» виявилося новиною, що представники ЗМІ мають сумнів щодо ринковості цієї ціни. Подивувався він і з того, що, з точки зору фахових журналістів, які щиро переймаються цими комерційними перемовинами, питання «формули ціни» газу видається досі не з'ясованим. «Ця формула є, — наголосив пан Івченко, — а 95 доларів — реальна, економічна ціна, яка враховує всі альтернативні види палива».

      Олексій Івченко заявив, що українсько-російський міжрядовий щорічний протокол у рамках угоди до 2013 року буде підписано в лютому, поки що ж триває робота над підготовкою цього документа. Передбачається, що в цьому протоколі будуть пункти про те, що РФ забезпечує Україну балансом газу і що буде створено СП. Олексій Івченко підтвердив інформацію про те, що НАК «Нафтогаз України» зацікавлений у входженні до складу РУЕ і що він може викупити половину акцій цієї швейцарської компанії в австрiйської компанiї «Райффайзен Інвестмент». Позавчора ж пана Івченка поінформували з Москви, що «Газпромбанк» передав «Газпрому» свої 50 відсотків акцій у РУЕ. Поки що на офіційний запит «Нафтогазу України» до австрійського власника решти 50-відсоткового пакета з пропозицією придбати його частку відповіді немає. Утім днями, як зазначив глава НАКу, в усній формі він отримав від представників «Райффайзенбанку» та «Райффайзен Інвестмент» запевнення, що вони готові розглянути це питання.

      Голова НАКу нагадав, що вхідна ціна газу, який Україна отримуватиме в 2006 році за прямим контрактом із Туркменістану, становитиме в першому півріччі 85 доларів (при 50 доларах на туркменсько-узбецькому кордоні), у другому — 95 (відповідно, при 60 доларах). І «Нафтогаз України», і СП продаватимуть «блакитне паливо» всім категоріям споживачів. Звідки ж взялася ціна в 230 доларів за тисячу кубометрів, яку виставив українській стороні «Газпром», пан Івченко не зміг пояснити:«Ми теж намагалися це з'ясувати, але так і не отримали її економічного обгрунтування». «А те, що базова ціна російського газу для РУЕ обраховується такою цифрою, — чому це нас повинно цікавити? — заявив керівник НАКу. — Вона діятиме за кордонами України». І запевнив: «Ті умови, які ми вибороли для нашої держави, є найкращими. Думаєте, Білорусь увесь час отримуватиме газ по 46 доларів за тисячу кубометрів? Якщо її газотранспортна система перейшла у власність «Газпрому», то з ціною він буде робити що завгодно».

      За словами керівника НАКу, насправді Україна від «Газпрому» ніколи не мала палива за ціною 50 доларів за тисячу кубів. «За цю так звану пільгову ціну, — підкреслив він, — росіянам віддавали то заводи, то газети, то пароплави». Попередня ставка транзиту російського газу територією нашої країни становила 1,09 долара за тисячу кубометрів газу на відстань 100 кілометрів, тобто була дуже низькою (тепер — 1, 6 долара. — Авт.). Через це, як наголосив Олексій Івченко, наша держава втратила 11 мільярдів доларів. Якщо підрахувати, запевнив він, то промислові підприємства всі ці роки отримували газ за ціною в понад 100 «зелених».

      Крім того, для «Нафтогазу України», як запевнив пан Івченко, є цілком можливим реалізувати впродовж трьох років проект зі спорудження морського терміналу для стисненого природного газу. Це паливо доставлятимуть танкерами. Термінал ємністю 20 мільярдів кубометрів, швидше за все, розташують поблизу Одеси. Потім газ переправлятимуть у «трубу». Днями в компанії закінчать підготовку техніко-економічного обгрунтування цього проекту, який, незважаючи на його високу вартість, за словами Олексія Івченка, може цілком реально забезпечити глибоку диверсифікацію постачання «блакитного палива» до України.

ДО РЕЧІ

      Молдова домовилася з Росією про постачання газу на три місяці поточного року за ціною 110 доларів за тисячу кубометрів, продавши «Газпрому» 64 відсотки акцій АТ «Молдовагаз».  Відповідну угоду підписали в понеділок увечері  глава «Газпрому» Олексій Міллер та віце-прем'єр Молдови Зінаїда Гречана, повідомив ІТАР-ТАКС. Підписано також угоду про діяльність спільного підприємства «Молдовагаз». На думку керівника фракції «Наша Україна» Миколи Мартиненка, «сумний приклад» Молдови демонструє, що могло статися з Україною, якби вона пішла шляхом, запропонованим Юлією Тимошенко.