«Маячня» триває. Але війни не буде

18.01.2006
«Маячня» триває. Але війни не буде

Усе почалося з пiкетування генштабу Чорноморського флоту РФ активiстами Помаранчевої революцiї зi «Студентського братства». (УНІАН.)

      «Давайте не будемо лякати громадян по обидва боки кордону. Якщо в Криму почнуть стріляти військові, це стане вироком і Україні, і Росії, і Європі в цілому. Я категорично відкидаю і виключаю такий варіант розвитку подій по команді з Києва або з Москви. У відносинах між нашими країнами існує безліч проблем, але жодна з них не виводить ці відносини на рівень збройного зіткнення. Упевнений, керівництво обох держав розуміє міру своєї відповідальності і буде діяти адекватно інтересам і потребам своїх громадян», — таку думку висловив учора міністр оборони України Анатолій Гриценко стосовно російсько-українського протистояння навколо маяків Криму в інтерв'ю «Комерсант-Україна».

      Що й казати, кримська «маячня», яка прийшла на змiну завершенiй «газовiй війнi», наразі стрімко розвивається. Перші перемовини ні до чого не привели, а Головне командування ВМФ Росії заявляє, що не змінить своєї позиції щодо Ялтинського маяка. Нагадаємо, після розвалу СРСР у Криму залишилося сто гідрографічних об'єктів під контролем Міноборони РФ. Україна вже відсудила 77 із них. Але перебрати під свою юрисдикцію поки що змогла лише 65 об'єктів. Росія наполягає на тому, що володіє маяками законно, тоді як позиція України — діаметрально протилежна. Минулої п'ятниці Україна почала повертати власне майно — першим став маяк Ялти. Після нот i заяв МЗС та Мінтрансу України своє слово сказала i Рада нацбезпеки та оборони. Секретар РНБО Анатолій Кінах заявив, що, відповідно до міждержавної угоди про взаємне визнання прав і регулювання об'єктів власності від 15 січня 1993 року, російська сторона визнала право власності України на всі об'єкти колишнього СРСР, а підписанням базових угод по Чорноморському флоту від 28 травня 1997 року ще й підтвердила право власності України на всі без винятку об'єкти нерухомого майна й земельні ділянки, які використовував ЧФ СРСР. Тому і Ялтинський маяк — український.

      Цікаво, що вчора віце-прем'єр—міністр оборони РФ Сергій Іванов хоча й заявив в унісон зі своїми флотоводцями, що Ялтинський маяк російський, (а хто каже, що український — каже неправду), але додав, що «Росія готова укласти з Україною окрему угоду щодо маякiв», повідомляє РІА «Новости». Тобто росіяни не так вже й переконані у власній правоті? Інакше  навіщо було після посилення охорони маяків морською піхотою ЧФ, у тому ж Генічеську (а це вже Херсонська область!) на радіонавігаційній станції «Марс-75» ще позавчора вночі (!) зафарбовувати вивіску на КПП із написом «Територія Міністерства оборони Російської Федерації»? Це помітили активісти «Студентського братства», які мають чималий досвід пікетування маяків Криму, захоплених «чорноморцями». За словами лідера молодіжної організації Олега Яценка, коли вони спробували стерти свіжу фарбу із вивіски, одразу за викликом росіян прибула місцева міліція, яка звинуватила активістів у хуліганстві. До того ж один із правоохоронців заявив на камеру, що це територія російської військової частини!

      Натомість наш міністр Гриценко, на противагу від Міноборони РФ, прогнозує іншу можливість домовлятися по-новому: окрім маяків, він каже про об'єкти Чорноморського флоту, які справді, згідно з міждержавними угодами, перебувають в оренді у росіян, але потребують інвентаризації українською стороною. Адже його колега — Сергій Іванов нібито нічого не має проти перевірки ще з весни 2005-го. При цьому  пан Гриценко не виключає, що орендна плата для ЧФ за використання наших об'єктів у Криму  може бути підвищена в кілька разів. На його переконання, якщо угоди щодо газу  замість «братерських» стали «справедливими ринковими», це має стосуватися й інших секторів українсько-російських взаємин.

      Отже, в Україні чітко пролунали заяви конкретних посадовців Бориса Тарасюка, Анатолія Кінаха, Анатолія Гриценка. Натомість складається враження, що в декого в Кремлі погано зі слухом. Інакше як пояснити вчорашню заяву міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, який бідкається, що Росія не отримала офіційних роз'яснень від України щодо ситуації навколо Ялтинського маяка, дивується заявам нашого МЗС, що всі маяки й гідронавігаційні об'єкти утримуються Росією незаконно і їх необхідно повернути, i не може зрозуміти, « хто стоїть за цими заявами і говорить від імені України»!

      «Маячня» сколихнула нову передвиборчу хвилю в українському політикумі. Вже спікер Верховної Ради Володимир Литвин звернувся до МЗС та Міноборони з проханням надати парламенту всю інформацію про ситуацію з маяком у Ялті, а його заступник Адам Мартинюк спрогнозував гарячі суперечки між «правими» i «лівими» навколо маяків під куполом ВР вже цього тижня. I дійсно, першими почали вчора комуністи, які вимагають відставки Тарасюка за нібито «штучне загострення відносин між Україною і РФ». Натомість блок «Наша Україна» заявляє, що навпаки — саме позиція ЧФ Росії стосовно маяків підриває національну безпеку, шкодить інтересам України й несе серйозну загрозу безпеці мореплавства в Чорноморському басейні.

      P.S. Україна закликає Росію припинити несанкціоновані переміщення російських моряків Чорноморського флоту територією України. Про це заявив перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко, повідомляють «Українські новини». Насамперед це стосується так званого посилення охорони маяків i, зокрема, появи морської піхоти ЧФ на Херсонщині — на станції гідронавігаційної системи «Марс-75» у Генічеську. За словами дипломата, ЧФ не може використовувати якісь таблички на кшталт «територія Міноборони РФ», бо вся територія, на якій тимчасово знаходиться Чорноморський флот, є українською. Пан Огризко додав, що російські військові також не можуть носити зброю за межами орендованих ними баз у населених пунктах України.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>