«Соцстрах» без страху

17.01.2006
«Соцстрах» без страху

Фахівці прогнозують підвищення рівня народжуваності на 5—10 відсотків. (Укрінформ.)

Немає тіньових схем — українці відпочивають більше

      Кожен працюючий українець у середньому щомісяця сплачує до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності один відсоток від своєї зарплати. А роботодавець — 2,9 відсотка. За ці гроші, за законом, кожен iз нас має право отримувати в разі необхідності путівки в санаторій, оплачувані лікарняні, виплати після виходу в декретну відпустку, дитячі пакуночки цукерок на Новий рік тощо. Здійснює Фонд також і виплату при народженні дитини.

      Минулого року «УМ» проводила журналістське розслідування і з'ясовувала, куди йдуть наші з вами кошти, як їх використовують. Виявляється, газета робила це дуже слушно: Генеральна прокуратура зацікавилася й собі роботою посадових осіб і порушила кримінальну справу. Доки триває досудове слідство, у Фонді змінилося керівництво, і вже є перші позитивні наслідки від ліквідації тіньових схем — працюючі українці, наприклад, цього року отримають на 45 тисяч санаторних путівок більше, а їхня ціна зменшилася на 200—300 гривень. «Останніми роками спостерігалася дивна тенденція, коли при інфляції 10 відсотків і менше вартість путівки зростала щорічно на 20—30 відсотків, — розповідає директор виконавчої дирекції Фонду Андрій Міщенко. — Ми провели перевірку й з'ясували, що вартість путівок у більшості санаторіїв є завищеною. За підтримки уряду нам вдалося вийти на оптимальну й виправдану суму».

      За словами пана Андрія, санаторно-курортні послуги є внеском у збереження здоров'я працюючих громадян. Цього року Фонд планує оздоровити близько 300 тисяч українців у 120 санаторіях країни. А наступного року збільшити цю цифру до 500 тисяч. «За статистикою, в нас одна путівка на 45 застрахованих осіб — це дуже мало, — каже Андрій Міщенко, — ми хочемо, щоб було хоча б на 5—7 людей, щоб внесок у профілактику захворюваності серед працюючих людей був відчутним. Країна, на яку можна рівнятися у підходах соціального страхування, — Німеччина. Вона, наприклад, набагато більше направляє коштів на профілактику і реабілітацію, ніж на виплату лікарняних. У нас ситуація інша: якщо минулого року десь близько двох мільярдів гривень було витрачено на виплати по лікарняних, то на всі профілактичні заходи було витрачено лише 800 мільйонів гривень».

Українці багато хворіють чи «купують» лікарняні?

      Чималий шмат бюджету Фонду (себто наших iз вами грошей) іде на виплату лікарняних. І з кожним роком кількість хворих працівників збільшується — це підтверджує статистика. Однак у цієї медалі є дві сторони.

      «У нас дійсно спостерігається підвищення рівня захворюваності серед населення. Але це відбувається і за рахунок того, що в Україні досить легко оформити лікарняний листок, навіть якщо хвороби немає, — каже Андрій Міщенко. — Це питання мало б контролювати, перш за все, Міністерство охорони здоров'я. Цікаво, що в тих регіонах, де ми тісніше працюємо у сфері експертизи тимчасової непрацездатності та перевірки обгрунтованості видачі «лікарняних листків», рівень захворювання нижчий, наприклад, у Полтавській області, Києві. В інших областях динаміка стає позитивною. Ми будемо посилювати контроль, незважаючи на те що у штаті Фонду всього 73 фахівці зі здійснення таких перевірок — і це на всю Україну. Проте й лікарі мають пам'ятати, що за порушення може бути й кримінальна відповідальність. До речі, щороку сотні медиків притягають до відповідальності за такі речі».

Не всі мами захотіли отримати гроші при народженні дитини

      Найбільше коштів Фонду йде на виплату допомоги при народженні дитини (до речі, з першого січня цю суму заокруглили — раніше вона становила 8497,6 гривень — тепер 8500). На новий рік таких видатків заплановано у бюджеті Фонду соцстраху — 2,4 мільярда гривень. А минулого року, хоч як це дивно, не всі мами, що мали право звернутися за грошовою допомогою, зробили це. На 2006 рік фахівці все ж прогнозують і більшу активність мам в оформленні виплат, і більшу кількість народжених немовлят. Так, спеціалісти цьогоріч очікують на 5—10 відсотків збільшення рівня народжуваності в Україні, ніж минулого року. «Показовим буде в цьому плані другий квартал 2006 року, — каже Андрій Міщенко, — коли населення вже зрозуміє (особливо у сільській місцевості, де ці виплати є суттєвою допомогою), що допомога при народженні дитини є гарантованою, і вона не зменшиться в жодному разі».

Цього року збільшиться допомога по догляду за дитиною та виплата при втраті годувальника

      У Фонді соцстраху запевняють: усі фінансові зобов'язання, які взяла на себе держава, буде виконано. До речі, допомога по догляду за дитиною до трьох років (вона зараз складає 114 гривень) на мiсяць буде, за словами пана Андрія, збільшена. Зросте також і сума допомоги на поховання. Звісно, що це не співмірні речі з утратою годувальника, але все ж... Минулого року ця виплата становила 1000 гривень, тепер — 1200.

      Планує також Фонд подбати й про дитяче оздоровлення — на 11 відсотків цьогоріч збільшилося фінансування дитячих юнацьких спортивних шкіл та санаторне лікування юних українців.