«До третього знака після коми»

17.01.2006
«До третього знака після коми»

Мiнiстр палива та енергетики Iван Плачков. (Укрінформ.)

      Незважаючи на «сюрприз», який пiднесла Верховна Рада українській делегації під час перебування в Астані (10 січня Верховна Рада відправила уряд у відставку. — Авт.), міністр палива та енергетики Іван Плачков повернувся до Києва в доброму настрої. «Ми маємо керовану стратегічну галузь», — заявив він на прес-конференцiї по прибутті з Казахстану. Єдине, що, схоже, його непокоїло, це ситуація навколо генеруючих компаній, які з надуманих причин могли бути піддані процедурі банкрутства. Іван Плачков висловив переконання, що цього не слід робити. Запас вугілля, зокрема для потреб генерації, на 13 січня становив 2,3 тисячі тонн при початковому обсязі  3,5 мільйона. Розрахунки з шахтарями, за словами керівника галузі, здійснюються своєчасно. Енергетики постачають продукцію на експорт за ціною, яку вдалося підняти на 10-25 відсотків. Розпочалася робота з розвитку магістральних електромереж, зокрема в Криму та Одеській області.

      Цей найбільш успішний сектор ПЕК форсує співпрацю з ЄС щодо інтеграції в трансєвропейську мережу — сторони мають намір підписати меморандум відповідного змісту в лютому. Тоді ж Україна презентує країнам ЄС свій енергетичний потенціал. З-поміж найближчих перспектив, як запевнив міністр, — створення концерну «Атоменергопром», який збільшить видобуток урану і виробництво елементів ядерного палива. «Це буде спільний проект з російськими колегами, — наголосив пан Плачков. — У ньому братиме участь харківський «Турбоатом», який постачатиме в РФ  обладнання». Керівник галузі також зазначив, що в стратегічній програмі розвитку ПЕК передбачено довести частку продукції АЕС до 52 відсотків балансу електроенергії в країні.

      Задоволений міністр й ситуацією на ринку нафтопродуктів. «Був штучний дефіцит світлих бензинів, — зазначив він. — Тепер ціни стабілізувалися. Сьогодні вони залежать від світових цін». Наближається час, коли Україна матиме незалежне джерело постачання каспійської нафти. У цьому могли переконатися навіть найбільші скептики після досягнутих в Астані домовленостей про розробку  родовищ . Тим паче що проект «Одеса — Броди» увійшов у стадію, коли ось-ось має відбутися презентація техніко-економічного обгрунтування будівництва цього нафтопроводу до польського міста Плоцьк. Крім того, у нафтовому пасьянсі з Астаною нарешті спрацювала така козирна карта, як забезпечення доступу казахської нафти до терміналу «Південний» через трубопровід, що йтиме від Кременчуцької системи до моря. Цю «нитку» довжиною в 52 кілометри ще слід побудувати, задля чого й було днями створено спільне українсько-казахське підприємство.

      Про газовий сектор міністр говорив небагато, зате зробив низку важливих повідомлень. Рівень розрахунків за спожитий газ зріс до 98, 5 відсотка,  — таким показником може похвалитися не кожна європейська країна. «Плануємо створити Державну нафтогазову інспекцію, — далі зазначив Іван Плачков. — Ця установа контролюватиме, як дотримуються нормативи з експлуатації обладнання, зокрема на нафтопереробних заводах та на інших підприємствах галузі, незалежно від їх форми власності». За словами міністра, в цьому році Україну буде забезпечено балансом газу в обсязі 76 мільярдів кубометрів. Крім того, є підземні сховища «блакитного палива» ємністю 20 мільярдів кубів. Ці ємності заповнюватимуть у першому кварталі, і ними можуть скористатися в другому і третьому кварталах.

      Для співпраці з газотрейдером «Росукренерго» НАК «Нафтогаз України» створить до 20 січня  спільне підприємство. «Буде укладено п'ятирічний контракт про постачання природного газу за ціною 95 доларів за тисячу кубометрів. Змінювати угоду можна буде тільки за домовленістю сторін», — зазначив пан Плачков. Водночас, за його словами, цими днями сторони опрацьовують формулу «блакитного палива». «Тепер вся країна обраховує ціну газу аж до третього знака після коми включно», — зауважив міністр, не приховуючи втоми від такої уваги громадськості. Він також повідомив, що 13 січня було підписано три контракти щодо транспортування, а також обсягів і постачання газу. До 25 січня, як запевнив Іван Плачков, буде укладено решту контрактів на виконання протоколу, підписаного між сторонами 4 січня в Москві. Закінчується підготовка українсько-російської міжурядової газової угоди, в якій, за рішенням президентів обох країн,  буде визначено параметри і обсяги транзиту. При цьому РФ бере на себе зобов'язання забезпечити баланс газу для України, наголосив міністр.