Король ВР виявився голим

14.01.2006
Король ВР виявився голим

(УНІАН.)

      Наступного тижня Верховна Рада продовжить «війну через вулицю Грушевського» з урядом. Для цього нардепи навіть продовжили восьму сесію, яка мала завершитися вчора. «Я думаю, що нам потрібно наступного тижня працювати в пленарному режимі, прийняти вичерпні рішення. Якщо буде потрібно, підправити уряд, а деяких окремих членів Кабінету Міністрів, які ведуть розгнуздану кампанію, дають оцінки всім і вся, — поставити на місце. Я переконаний, що це буде зроблено», — заявив учора на сесії спікер Володимир Литвин.

      При цьому Голова ВР зазначив, нібито продовжити сесію запропонував сам Президент Ющенко. Водночас цікаво, що за таке рішення чомусь не голосувала президентська «Наша Україна» та ще низка «проющенківських» фракцій. А на вимоги «НУ» оголосити перерву, щоб провести консультації з приводу ймовірного продовження сесії, Володимир Литвин вигукнув: «Не діставайте мене!». Мовляв, це не його примха, а глави держави, який «хоче ухвалення ще 30 законів».

      У результаті за «подовжувальне» рішення проголосувала так звана новоявлена коаліція у складі комуністів, «регіоналів», есдеків, БЮТівців та блоку Литвина. Очевидно, наступного тижня від них слід чекати нового піару та нових сюрпризів. І, як засвідчило голосування 10 січня, один із головних чинників у цих несподіванках — позиція пана Литвина та його фракцій. Подальшу поведінку спікера надалі нелегко прогнозувати. За словами депутата-«нашоукраїнця» Юрія Оробця, Литвин зняв з себе «маску миротворця», і всі побачили, що насправді він є «головним дестабілізатором» у країні. «В мене виникає запитання: на інтереси якої держави працює Литвин?» — риторично запитує нардеп. Пан Оробець вважає, що голосування за відставку уряду продиктоване ціллю «вислужитися перед Росією» та «слушною нагодою для помсти».

      Керівник виборчої кампанії блоку «Наша Україна» Роман Безсмертний упевнений, що поведінка спікера обумовлена низьким рейтингом його політичної сили. « За результатами грудня, блок Литвина набирає менше 3 відсотків. Очевидно, що він стурбований цією ситуацією. Була проведена велика робота, і ми це помічали, але ця робота ні до яких позитивних перспектив — ні для партії, ні для блоку — не призвела», — відзначив Безсмертний. При цьому голова політради НСНУ звертає увагу на найбільш фінансово затратну виборчу кампанію «народників». В інтерв'ю «Газете по-киевски» Безсмертний каже: «Якщо проїхати містом, то більше реклами, ніж у Народної партії, нема ні в кого. А в результаті — вони як крокодили — не літають, а повзають. Мені симпатичний Литвин, але Народна партія — це набір «учорашніх» і «позавчорашніх». Внутрішній конфлікт («ми стільки робимо, а нічого не виходить») і штовхає партію на подібні дії».

      Але, на думку соціаліста Йосипа Вінського, «Литвин елементарно прорахувався». Адже, на думку правої руки Мороза, Голова ВР сподівався, що стане активним гравцем формування нової урядової команди. Проте «уряд і надалі працює, зате король (Литвин. — Авт.) став голим, бо всі зрозуміли, хто він такий і чого він хоче».

      Утім завдяки голосуванню за відставку уряду, на думку політолога Вадима Карасьова, Литвин довів, що «золота акція» саме у його руках. Власне, для того, щоб це показати, коментує Карасьов, фракція спікера у вівторок так і повелася. Окрім того, на думку політолога з блоку «Віче», «це були проби на посаду Голови ВР у наступному скликанні». Інший кандидат на спікерство — Олександр Мороз, якому «Наша Україна в разі перемоги може віддати це крісло «як приз за створення коаліції з соціалістами».

      У свою чергу політолог Андрій Єрмолаєв у коментарі «УМ» висловив припущення, що своїми діями Литвин намагається розкрутити свій блок як сильну парламентську силу, що вміє користуватися парламентськими механізмами в нових умовах. Водночас він відкинув версію, ніби поведінка Литвина може бути пов'язана з певною істерикою з приводу його зав'язаності у справі Гонгадзе.

ПРЯМА МОВА

      Голова Верховної Ради Володимир Литвин на вчорашній прес-конференції заявив, що парламент ухвалив правильне рішення, відправивши у відставку уряд. За його словами, відставити Кабінет Міністрів можна було лише за те, що він проігнорував постанову парламенту від 20 жовтня про заборону підвищення цін на житлово-комунальні послуги для населення. Литвин нагадав, що, незважаючи на рішення парламенту, уряд дав вказівку про підготовку документів щодо підвищення тарифів, а потім Прем'єр Єхануров «з барського плеча», «з позиції героя» «говорить, що ціни підвищуватись не будуть».

      Водночас спікер зауважив, що не бачить причин для нагнітання пристрастей у державі. Адже в Україні є Президент, є уряд, який працює з приставкою «в. о.», «і не більше того».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>