«В. о.» вам!

12.01.2006
«В. о.» вам!

На вчорашньому засiданнi уряду було весело.

      «Кабінет Міністрів України, (...) відставку якого прийнято Верховною Радою України, продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабінету Міністрів України». Це — уривок зі статті 115 Конституції, уже відредагованої політреформою. Ключове слово — «повноваження». Якби було записано — «обов'язки», Юрію Єханурову та його підлеглим, нібито відставленим у вівторок, належало б називатися «в. о. Прем'єра», «в. о. міністра» тощо. А так — увесь уряд залишається з тавром недовіри, яке на нього наклали в передвиборчому шалі депутати, але цілком повноважним і здоровим.

      Уражений позавчорашнім голосуванням (250 нардепів — за відставку Кабміну), пан Єхануров одразу після цього висловився, що «виконуватиме обов'язки Прем'єр-міністра до формування нового уряду». Але вже вчора визнав, що напередодні помилився із визначенням свого нового статусу й виправився на черговому засіданні Кабміну: «Ніяких виконуючих обов'язки. Ми продовжуємо виконувати свої обов'язки». Юрій Іванович зазначає, що в такому статусі він працюватиме ще «декілька місяців», і спирається на роз'яснення юридичних служб.

 колізія тут виникає не лише навколо статусу «в. о.» чи «не в. о.». І не лише в сенсі узгодження проголосованої відставки з нормами недоробленої політреформи. Річ у тім, що вистачає застережень про незаконність такого парламентського вироку взагалі.

      З'ясувалося, що Верховна Рада відправила Кабмін у відставку, поговоривши про газ, але пославшись при цьому на пункт 12 статті 85 Конституції України, який передбачає розгляд... добровільної заяви про відставку Прем'єра чи когось із міністрів. Відкриваючи вчора кабмінівське засідання, Юрій Єхануров запитав у підлеглих, чи, бува, не подавав хтось із них заяву про звільнення. Тут, мабуть, варто вставити ремарку «сміх у залі». «На Різдво, як писав Микола Васильович Гоголь, усе буває», — продовжив Єхануров. З'ясувавши, що заяв про добровільну відставку ні від кого не надходило, Прем'єр резюмував: «Дякую. Це має серйозні юридичні наслідки».

      Але, скажімо, міністр внутрішніх справ Юрій Луценко був не надто серйозним. Як повідомляє агенція «Лігабізнесінформ», глава МВС зауважив: «Річ у тім, що товариші комуністи, які подавали документи (проект постанови ВР про відставку уряду реєстрували члени фракції КПУ Симоненко й Матвєєв. — Ред.), вони ж Різдво раніше не святкували. Тепер трохи перебрали. Буває».

* * *

      Представник Президента в парламенті Юрій Ключковський, виступаючи вчора з парламентської трибуни, також наголосив, що уряд Єханурова залишається чинним. Ключковський навів «доказову базу»: попросив відкрити статтю 115 Конституції, що «чітко розрізняє відставку Кабміну, яка робиться з ініціативи Кабінету Міністрів, і резолюцію недовіри Кабміну, яку приймає Верховна Рада. Таким чином, Конституція не надає права відправляти у відставку Кабмін, а дає право лише оголошувати резолюцію. Як оголошується резолюція недовіри щодо нової редакції статті 87? Там ідеться, що ініціювати це право може або Президент, або парламент за підписами 150 народних депутатів. Виходить, учора двоє комуністів узурпували право або Президента, або третини Верховної Ради. Таким чином, учора Верховна Рада ухвалила юридично безграмотне рішення всупереч новій редакції Конституції. В теорії права для таких документів є гарна назва — вони нікчемні, тобто вони ніколи не діють!» — зазначив представник Президента.

      Прикметно, що на цих словах у Ключковського закінчився час, відведений для виступу, і він попросив додатковий. Але віце-спікер Адам Мартинюк відмовив, заявивши: «Ти ще не Президент!», а роздратований Володимир Литвин заявив: «Мало що ви наполягаєте!».

* * *

      «Документи, які суперечать Конституції і регламенту, на голосування вчора не ставились, і припиніть непотрібні крики», — так реагував спікер на обурені репліки й заяви депутатів через день після відставки уряду. Що ж, у вівторок Володимир Михайлович показав своє обличчя, давши відмашку двом своїм фракціям — Народній партії і Народному блоку Литвина — «валити» Кабмін. Сам він не голосував, але крім нього так учинили лише «народники» Каденюк і Раханський, решта ж (загалом 60) і забезпечили результат, потрібний умовному блоку «Не так — БЮТ».

      При цьому Литвин, як і ті фракції, які напередодні голосували проти Кабміну, наполягає на тому, що рішення парламенту про відставку уряду Юрія Єханурова було конституційним. «Чи трапилася трагедія в Україні? Ні. Це вже п'ятнадцятий уряд», — заспокоює публіку спікер. «Хай уряд працює. А ви почитайте преамбулу постанови, за що уряд відправили у відставку», — каже голова Народної партії. При цьому він пропонує тим, хто вважає, що в країні гарне життя, разом поїхати в сільський клуб і переконати в цьому людей. «Ніхто не присягав служити «Нашій Україні» — присягали служити народу, і ми про це давали клятву», — у таких популістських тонах підсумовує картину Володимир Михайлович, який «сам кризи створює і сам їх розв'язує». При цьому він посилається на оголошення парламентом недовіри урядові Януковича в грудні 2004 року. Тоді, бачте, так із цього приводу не репетували.

      У цьому місці можна було б поговорити про невідповідність революційної ситуації 2004 року нинішній та зависоку самооцінку спікера (якого, до речі, лідер фракції КПУ Петро Симоненко на прес-конференції вже оголосив фактичним керівником держави в умовах парламентсько-президентського устрою). Але наразі обмежимося висновком про те, що свого часу нова влада змарнувала слушну нагоду отримати «помаранчеву» більшість у парламенті, і ВР узяв під контроль Володимир Литвин. А ще — зацитуємо міністра юстиції Сергія Головатого, який у вівторок промовляв на «5-му каналі»: « Це був акт політичної сваволі. Уряд Єханурова як три місяці діяв, так ще п'ять місяців буде діяти. А цю постанову потрібно оскаржувати в Конституційному Суді в будь-який час, щоб показати, що Верховна Рада на чолі з Литвином діяла всупереч Конституції. Однак зараз Конституційний Суд не функціонує через те, що Литвин уже протягом кількох місяців не дозволяє привести до присяги суддів... Це є прикладом саботажу, юридичного «бєзпрєдєлу».

      Для початку ж Мін'юст пропонуватиме Верховній Раді через Президента скасувати свою постанову від 10 січня. А звернення до КС піде вже у разі відмови.

* * *

      Президент Віктор Ющенко, перебуваючи в Середній Азії, також оголосив про те, що подаватиме відповідний «позов» до Конституційного Суду. Глава держави вважає вівторкове рішення ВР «неконституційним, незрозумілим, нелогічним, неправильним» і наголошує на тому, що уряд Єханурова продовжує виконувати свої повноваження.

      За словами Президента, у вівторок політичні сили в парламенті, «які не хочуть позитивних змін», здійснили «чергову спробу дестабілізувати ситуацію в Україні». І «така позиція 250 народних депутатів демонструє їхню безвідповідальність та ігнорування інтересів людей і є прагненням здобути владу будь-якою ціною».

      «По суті, ми маємо справу з першими наслідками несистемних та незважених змін до Конституції України. Під прикриттям таких змін фактично здійснюється зазіхання на конституційний лад», — йдеться у заяві В. Ю., яку передала прес-служба Президента. Натомість сам він обіцяє забезпечити «стабільність у суспільстві та перспективу розвитку країни». «Гарантую додержання законності та за необхідності вдамся до рішучих кроків, аби не допустити кризових явищ», — зазначає Ющенко.

      Прикметно, що фракція «Наша Україна» поспішила заявити про потребу впровадження в такій ситуації «прямого президентського правління», але глава держави такої думки не підтримав.

* * *

      У свою чергу, активізувався анти-Ющенко, Віктор Янукович. «Тому що послідовний» лідер Партії регіонів у вівторок, перебуваючи в Полтаві, заявив, що «разом із парламентом» готовий обговорювати питання висунення своєї кандидатури на посаду Прем'єр-міністра. «Я вважаю, що зараз необхідно терміново провести консультації на рівні Президент — Верховна Рада і сформувати новий уряд», — передає позицію Януковича його прес-служба.

      Але вже невдовзі екс-Прем'єр передумав. У тій же Полтаві лідер Партії регіонів заявив, що його політична сила не повинна брати участі у формуванні нового Кабміну, оскільки не хоче в цей короткий період брати на себе відповідальність за ситуацію в країні. Як повідомляє УНІАН, В.Я. виступає за формування нового тимчасового уряду до парламентських виборів.

      Мабуть, за логікою «проффесора», на посаду Прем'єра в такому Кабміні можна було б призначити Наталю Вітренко. Сама вона вже заявила, що готова до такої роботи, а також готова до союзу з «регіоналами», есдеками тощо.

      Утім навряд чи хтось сумнівається, що до виборів урядом — нинішнім, а не тимчасовим, — керуватиме Юрій Єхануров. Він правильно каже: у вівторок Верховна Рада показала, що стабільність формується поза нею. І зараз ця стабільність «НУ» дуже потрібна.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Депутатська фракція політичної партії «Реформи і порядок» закликає демократичні сили України підписати угоду перед виборами про подальшу співпрацю.

      Як заявив учора на пленарному засіданні ВР член фракції ПРП Ігор Осташ, «вожді мають пожертвувати власними амбіціями», а політичні сили мають «стати вище за вузькопартійнi інтереси» і підписати цю угоду, де йшлося б про те, що в майбутньому парламенті «кожна із «помаранчевих» партій» залишиться у складі коаліції демократичних сил, незважаючи на те, скільки на виборах вона набере відсотків.

      Фракція «Реформи і порядок» вважає голосування за відставку уряду «політичною помилкою, яка ставить під загрозу демократію в Україні» і закликає всі «здорові сили українського суспільства створити політичну коаліцію, яка б унеможливила подальшу реставрацію злочинного антиукраїнського режиму, скинутого народною Помаранчевою революцією».

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Виборчий блок та фракція «Наша Україна»:

      — Основною причиною відставки уряду є помста Кремля за принциповість у відстоюванні українських інтересів у газовому питанні. Волю північно-східних патронів виконували політичні маріонетки. Уряд Юрія Єханурова відправили у відставку Партія регіонів, БЮТ, СДПУ(о), КПУ та «народники» Литвина. Це голосування стало днем народження нового політичного союзу тих, хто підтримував антинародний режим Кучми—Януковича, та тих, хто декларував свою належність до «помаранчевого» табору. (...) Гірким моральним уроком для нас у цій ситуації є те, що вчорашні союзники зрадили ідеали Помаранчевої революції і відкрито стали на бік реваншистів та на шлях відновлення «кучмізму».

      ...Парламентська фракція «Наша Україна» закликає український народ не визнавати антиконституційного рішення Верховної Ради щодо відставки уряду.

Юлія Тимошенко,

лідерка БЮТ:

      — Дії уряду Єханурова — це є абсолютно свідома здача інтересів України. Тому його відставка є цілком логічною. Підписання угоди з російською стороною про постачання в Україну газу за ціною 95 доларів є руйнацією всієї енергетичної стабільності України. Ціна в 95 доларів за тисячу кубометрів не протримається жодного місяця.

      Укладена угода дала сумнівну гарантію Росії щодо транзиту газу через українську територію, тобто можна припустити, що результатом підписаної угоди буде спонтанне, абсолютно неконтрольоване зростання цін на газ для України, що, у свою чергу, потягне за собою борги з боку України за це паливо. Таким чином, може виникнути ситуація, що хтось буде контролювати ці борги, а це призведе до передачі української газотранспортної системи у власність певних осіб.

Олександр Мороз,

лідер Соціалістичної партії України:

      — Завдяки свободі слова в Україні є можливість порівняти аргументи сторін у відкритих дебатах. Проблема непрозорості та непослідовності в роботі виконавчої влади і керівників енергетичного сектору, як і раніше, дійсно існує. Саме тому й була необхідність у парламенті встановити, наскільки відповідає інтересам України угода про поставки газу, наскільки є оптимальною робота НАК «Нафтогаз України». Соціалісти запропонували простий шлях — зробити кадрові висновки, провести аудит діяльності «Нафтогазу» і створити за участю парламенту спостережні ради при всіх державних монополіях. Це дало б можливість поставити питання про відповідальність і кваліфікацію керівників монополії, дало б змогу отримати інструменти для реального вирішення газових проблем для оцінки діяльності влади взагалі. Але парламент відправив у відставку уряд, створивши цим самим штучну кризу в державі. Утім відставка уряду — це винятковий політичний жест, який, крім реклами і піару, нічого не дає авторам такого кроку. Ініціатори відставки уряду намагались покарати його за помилки на переговорах, «але фактично разом із водою вони виплеснули дитину, оскільки жодної оцінки енергетичної сфери загалом і газової проблеми зокрема не було дано, і тепер хаос у цій сфері тільки посилився.

      Це рішення надовго підірвало стабільність української влади та довіру до неї.

Олександр Волков,

позафракційний народний депутат:

      — Коаліція, яка відправила уряд Єханурова у відставку, може почати імпічмент Президента вже в новому парламенті. Я не розумію, чого Ющенко цього не бачить?! Якщо вони зібрались у такому складі одного разу, то зберуться і вдруге, і втретє. Достатньо лише порахувати їхні голоси у майбутньому парламенті. 327—325 — це конституційна більшість, яка здатна вносити зміни до Конституції. І не треба навіть імпічменту — зроблять просто парламентську республіку.

      Мене дивує, що в змову вступили такі різні політичні сили, як БЮТ і Компартія. Звичайно, уряд Єханурова був не найкращим — але і не найгіршим. Унаслідок рішення парламенту вже через тиждень піднімуться ціни на бензин і продукти харчування, виросте курс долара. Ющенко у цій ситуації поводиться надто м'яко. Він з усіма заграє, звертається — «шановні друзі». Які «шановні друзі»?! Або друзі, або вороги!

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>