Від Романа по Йордан — український Рамадан

11.01.2006
Від Романа по Йордан — український Рамадан

      Чим мені подобаються різдвяні свята, так це тим, що тривають вони мало не два тижні, починаючи від Святвечора і закінчуючи Водохрещем. А головний атрибут будь-якого свята — це застілля. Що-що, а святкувати українці вміють і люблять. У яку господу не зайди (навіть на хвильку), а тебе вже садовлять за стіл і починають частувати. Тут тобі і смажене, і пряжене, і печене, і копчене, але найголовніше (особливо для мене, як і для будь-якого ласуна) — це солодощі. Таких крунделиків і пундиків, як в Україні, ви не скуштуєте на всьому пострадянському обширі (за решту світу не скажу, бо ще мало її вивчила). А вже про галицькі пляцки (прошу не плутати з дерунами чи дріжджовими пирогами, це радше торти, але без кремових трояндочок і віньєток) годі й казати. Власне, хочу запропонувати вашій увазі кілька таких святкових пляцків, якими не гріх прикрасити будь-яку урочистість.

Спартак

      Хто їв однойменні цукерки фірми «Світоч», той зрозуміє, чому цей пляцок назвали саме так. Клопоту біля нього багато, але результат того вартий.

      Коржі: 6 ст. л. молока, 2 ст. л. меду, 1 скл. цукру, 1 яйце, 50 г маргарину — все вимішати, поставити, щоб закипіло, охолодити. Додати 450 г борошна, 2 ч. л. какао, 1 ст. л. порошку до печива, розтерти і поставити на парову баню, накривши покришкою. Ложкою набирати тісто (2 ст. л. на корж) і швидко (бо гусне просто під руками) розкачати на декові корж, можна навіть майонезною баночкою, бо качалкою не «розвернутися» у формочці чи тортівниці. Коржі мають бути дуже тонкими, тож спекти їх потрібно по максимуму.

      Крем: 0,5 л молока, 2 ст. л. борошна, 2 ст. л. крохмалю, 1 пакетик ваніліну і 1 скл. цукру добре вимішати, щоб не було грудочок, і варити, доки не загусне. Вистудити.

      300 г масла збити міксером, а потім додавати по ложці заварного крему, постійно збиваючи. Таким чином отримуємо крем, яким змащуємо коржі. Накриваємо пляцок і даємо йому трошки зм'якнути та просочитися кремом. У готового пляцка підрізаємо краї, щоб були рівними, і поливаємо його розтопленим шоколадом чи помадкою.

Мадярський пляцок

      Коржі: 5 жовтків, 1 скл. цукру, 5-7 ст. л. сметани, 500 г маргарину, 0,5 пачки порошку для печива, борошна — скільки візьме (приблизно 400-500 г). Замісити тісто, розділити на 3 частини і винести на холод.

1-й і 2-й корж: розкачати тісто, змастити густим повидлом (бажано кислим), посипати січеними горіхами.

      3-й корж: розкачати тісто, змастити повидлом, посипати горіхами, а зверху викласти піну з 5 білків (що залишилися після приготування тіста) і 0,5 скл цукру. Цей корж випікати на повільному вогні, щоб піна підсохла. Готові коржі змастити кремом, причому корж із білками має бути зверху.

      Крем: 250 г масла збити з 0,5 банки вареного згущеного молока, додати 1 ч. л. розведеної міцної розчинної кави, 1 ст. л. коньяку або спирту (так крем довше не псується і має пікантний смак), 100 г цукрової пудри і ванілін.

Торт «Крутий»

Випікаємо три коржі.

      1-й корж: 4 жовтки, 1 скл. цукру, 8 ст. л. води, 1,5 скл. борошна, 1 ст. л. амонію (спеціально продається для випічки), наприкінці додати збиті білки. Вихід — 2 коржі.

      2-й корж: все те саме, тільки додати 3 ст. л. какао, 10 ст. л. води. Вихід — 2 паляниці.

      3-й корж: все те саме, але додати 3 ст. л. меленого маку і 10 ст. л. води. Вихід — 2 коржі.

      Приготування тіста: цукор, воду, жовтки збиваємо до тягучої маси, додаємо борошно, змішуємо з амонієм. Окремо збиваємо білки і додаємо до тіста. Випікаємо в гарячій духовці 5—7 хв, щоб не сіло.

      Холодні коржі розрізаємо на 3 смужки, змащуємо кремом і скручуємо по спіралі — спочатку білу, потім з какао, далі — з маком.

      Крем: 700 г масла, 1 скл. цукрової пудри збити. 7 ч. л. борошна , 8 ч. л. крохмалю вимішати з холодним молоком, долити решту молока (всього — 1 л) і варити, доки не загусне. Вистудити і додавати до масла, продовжуючи збивати, доки не утвориться пухка маса.

      Готовий торт зверху також змастити кремом і посипати тертим шоколадом.

ЕКСКЛЮЗИВ

        Хочете дізнатися, чим ласують на свята відомі люди? Запросто. Ось рецепт диво-пляцка від письменниці Марії Матіос.

Кучерявий амур

       400 г сметани (можна замінити однiєю склянкою сметани, до якої додати склянку кисляку), 1 банка згущеного молока, 4 яйця, 2 ч. л. гашеної соди, 2 скл. цукру, 3 скл. борошна, ванілін — усе це вимішати чи збити міксером. Тісто розділити на 2 частини. До однiєї додати 1-2 ст. л. какао і знову добре вимішати. Випекти два коржі — білий і чорний. Вони мають бути пишні і високі. Білий корж скропити коньяком чи чимось хмільним, змастити кремом і викласти на тортівницю. Темний корж поламати на великі шматки, добре змастити кремом і викласти на білий корж, щільно притискаючи один до одного так, щоб вийшло щось схоже на кучеряву голову. Покласти торт у холодильник, а як добре вистигне, прикрасити зверху січеними горіхами, чорносливом, родзинками, полити помадкою.

      Для крему взяти 600 г сметани (пані Марія не шкодує і бере літр). Якщо сметана магазинна, то краще викласти її на кілька годин на друшляк, встелений кількома шарами марлі, щоб стекла зайва рідина. Далі сметану збити зі склянкою цукру, лимонною цедрою (можна лимонною кислотою) — крем готовий.

      Помадка готується так: 3 ст. л. какао, 3 ст. л. цукру, 50 г масла, 10 ст. л. молока — закип'ятити і полити торт.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>