Падіння-2

11.01.2006
Падіння-2

Юрiй Єхануров перед вiдставкою.

За неповний рік «помаранчевої» влади у відставку відправлено вже другий уряд. Цього разу Прем'єра й компанію позбавив посад не Президент, а парламент, незадоволений фіналом «газової війни».
Цікаво, що Юрій Єхануров став другим після Віктора Ющенка зразка 2001 року
главою Кабміну, якого «зігнали» депутати. Що далі? Ситуацію ускладнює те, що якраз у ці дні набрали чинності зміни до Конституції. Країну очікує непросте «межичасся». А до виборів в. о. Прем'єра залишатиметься все ж Єхануров...

 

      Учорашнє засідання Верховної Ради, присвячене забезпеченню населення газом та розгляду причин і наслідків конфлікту між НАК «Нафтогаз України» і РАТ «Газпром», прогнозувалося бурхливим. Незважаючи на те, що заанонсовані були виступи цілої низки урядовців, починаючи з Прем'єр-міністра Юрія Єханурова, звітувати перед народними депутатами довелося самому голові уряду. Річ у тім, що замість міністра палива і енергетики Івана Плачкова, міністра закордонних справ Бориса Тарасюка та голови «Нафтогазу України» Олексія Івченка представляти позицію цих відомств прийшли їхні заступники. А тому спікер Володимир Литвин, заявивши, що це виявлення неповаги до парламенту, запропонував пояснення цих посланців не вислуховувати.

      Юрій Єхануров у своєму виступі приніс дві добрі новини: по-перше, повідомив, що уряд анулював свою постанову про 25-відсоткове підвищення ціни на газ для населення; по-друге, запевнив, що переговори з російською стороною тривають, підписаний 4 січня протокол є лише меморандумом про наміри, а для забезпечення гарантій довгострокових міжурядових газових угод буде укладено ще одну міжурядову угоду. Прем'єр також зазначив, що ціна «блакитного палива» для промислових підприємств буде вищою, ніж раніше, і диференційованою. У підсумку, наголосив глава уряду, в результаті підписання протоколу від 4 січня Україну забезпечено балансом газу, причому за нижчою, ніж для інших країн СНД, ціною, погоджено ставку транзиту «блакитного палива», яка є вищою ніж у Словаччині, і виручені від транспортування експортного палива кошти буде спрямовано на модернізацію вітчизняної ГТС, а також Україна виграла час, аби підготуватися до роботи в умовах за європейськими стандартами, — п'ять років. Зрештою, підкреслив Юрій Єхануров, підписаний протокол є компромісом. Прем'єр також пояснив, що додаткової гостроти цій темі додають розмови про необхідність перегляду бюджету у зв'язку з подорожчанням газу. Так от, глава уряду зазначив, що підвищення затрат для бюджетних організацій на оплату енергоносіїв є незначним і Кабінет Міністрів щомісяця робитиме відповідні призначення для того, щоб ці витрати оплатити з казни.

      Позиції парламентських фракцій щодо газової проблеми були відомі ще напередодні, тож нічого нового від них журналісти й виборці не почули. «Наша Україна» та дружні фракції Народного руху, ПРП й УНП навіть якщо й критикували деякі дії уряду в «газовому» питанні, то в жодному випадку не закликали відправити Кабмін Єханурова у відставку. Партія регіонів в особі Володимира Броннікова заявила, що «угода є злочинною, тому що зростають ціни і немає можливості перебудувати промисловість», — зрештою, на думку депутата, це є зрадою національних інтересів з огляду на вступ до НАТО. Представник «Єдиної України» Богдан Губський також сипав словами про зраду інтересів України і запропонував відправити уряд у відставку, створивши спеціальну слідчу комісію. Олег Білорус (фракція БЮТ) застеріг країну від «колапсу» і жадав денонсації угоди. Сивочолий керівник парламентського представництва Блоку Тимошенко наголосив, що дії уряду є антиконституційними і віддають Україну на поталу «міжнародній офшорній криміналізованій структурі, яка не гарантує нам газопостачання й витісняє нашу країну з ринку газу» (йдеться, природно, про «Росукренерго». — Ред.).

      Позицію фракції Народної партії у кулуарах журналістам висловив її керівник Ігор Єремєєв. За його словами, «народники» обурені низькою якістю документів, поданих Кабміном щодо ситуації з газопостачанням російського газу в Україну — мовляв, ці папери «є настільки недосконалими, що на базі цієї інформації можна приймати рішення про відставку уряду». Однак при цьому рішення щодо відставки Кабміну фракція НПУ, за словами Єремєєва, на той час не ухвалювала: «Ми будемо визначатися безпосередньо у сесійній залі після виступу Прем’єра, оскільки, можливо, він подасть якусь ще досі не оприлюднену інформацію», — зауважив пан Ігор, підкресливши, що «Народна партія — це конструктивна сила і готова змінити свою точку зору заради добробуту народу України».

      Підсумовуючи емоційні виступи парламентаріїв, Володимир Литвин висловив переконання, що між парламентом і урядом слід налагодити взаємодію. За словами спікера, всупереч очікуванням, цього разу відбулася «балачка», а не ділова розмова. Народні депутати, зазначив Литвин, так і не отримали відповіді на запитання: де будемо брати газ, якого не вистачає для балансу країни, куди поділося «блакитне паливо», законтрактоване з Туркменістаном, який доход отримуватиме Україна від транзиту енергоносіїв і скільки платитме за газ у другому півріччі цього року.

      Після цього голова ВР запропонував народним депутатам розглянути два аналогічних проекти постанов — від блоку «Не так» та блоку БЮТ — про створення тимчасової слідчої комісії з питань перевірки фінансової діяльності і кадрової політики НАК «Нафтогаз України». Комісію народні депутати створили — 218 голосами при необхідних 150. Крім того, ВР прийняла за основу і в цілому закон про мораторій на підвищення цін на енергоносії для населення, а також на громадський транспорт — 365 голосів «за». За основу ухвалили також внесену Білорусом постанову «Про загрозу національній безпеці».

      І, нарешті, кульмінація: «нічтоже сумняшеся», згуртувавши воєдино сили Партії регіонів, комуністів, СДПУ(о), усіх імовірних «народників-литвинівців», «Єдиної України» та Блоку Тимошенко, парламент відправив увесь уряд на чолі з Прем'єром Єхануровим у відставку. Кнопки «за» натиснули 250 нардепів. Фініта ля комедія. Який жанр, з огляду на вступ у дію конституційної реформи при старому складі Верховної Ради, розпочне своє панування в нашому політичному театрі далі?..

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>