Кого жаба душить

06.01.2006
Кого жаба душить

Газ пiшов. Коментарi також. (Фото РЕЙТЕР.)

      Поки українська влада тішиться зі своєї перемоги, російська — радіє, що теж не без вигоди (зрештою, в результаті «Газпром» скільки хотів — 230 доларів за тисячу кубометрів газу, — стільки й отримає) для себе викрутилася із несподівано жорсткої сутички з «помаранчевим» керівництвом України, а експерти з обох сторін із калькуляторами в руках чухають потилиці, підраховуючи, хто ж таки кого «обставив» і кому досягнуті домовленості щодо постачання і транзиту газу вигідніші, політики гнуть своєї. Ще б пак — вибори ж на носі, і не скористатися такою «гарячою» темою просто гріх. Тим паче що, коментуючи як саму «газову війну», так і її розв'язку, завжди можна про щось змовчати, щось — виставити наперед, словом, «обсмоктати» ситуацію зі свого боку і з користю для себе.

 

«Наша» перемога»!

      Так блок «Наша Україна» цілком природно записує домовленість, якою завершилися переговори російських та українських «газовиків», на свою політичну користь. «Сьогоднішнє підписання газового договору між Росією та Україною приведе до збільшення рейтингу виборчого блоку «Наша Україна», — переконаний заступник голови партії УРП «Собор», відомий політичний аналітик і наразі член блоку «НУ» Максим Стріха. — Є частина електорату, який підтримував Помаранчеву революцію, а потім був розчарований неузгодженістю дій «помаранчевої» команди. Частина цього електорату сьогодні підтримує Блок Тимошенко, частина — навіть антипомаранчеві сили. Так от, для цих людей те, що відбувалося сьогодні, є дуже серйозним приводом переосмислити свої позиції. Газовий конфлікт став певним моментом істини, коли стало гранично видно — хто чого хоче». При цьому, за словами пана Стріхи, для того аби справді записати «газ по $95» собі в актив, «Наша Україна» повинна роз'яснити громадянам свою роль (на думку політика — «безумовну заслугу») в усій цій історії.

«Зрада національних інтересів»

      Політичні суперники президентського блоку, теж природно, мають на завершення «газового конфлікту» інші точки зору. Не інакше як «відвертою зрадою національних інтересів України» називає підписання угоди між нашим «Нафтогазом» та російським «Газпромом» колишній голова Служби безпеки України, права рука Юлії Тимошенко й керівник виборчого штабу її блоку Олександр Турчинов. «Керівництво НАК «Нафтогаз України» та уряд продемонстрували повну і безумовну нездатність захищати національні інтереси України, її економічний суверенітет та державну незалежність», — обурюється соратник «жінки з косою». Мовляв, керівництво держави «легко піддалося на шантаж, залякування та погрози з боку іноземної комерційної структури і поступилося інтересами власної держави», причому примудрилося «програти «газову війну» навіть за тих умов, коли європейське співтовариство та весь цивілізований світ фактично засудили шантажистські вимоги РАО «Газпром» і виступили на боці України».

      Іронізуючи з приводу того, що «українська влада не тільки програла, а ще й не зрозуміла, що програла», Турчинов від, по суті, голослівних (бо ж фактів на підтвердження своєї позиції не доводить) звинувачень переходить до теми, на якій за час свого керівництва СБУ «зуби з'їв». Ідеться про компанію «Росукренерго», яку як сам екс-глава СБУ, так і його шефиня Тимошенко неодноразово звинувачували в корупції. З огляду на кількість матеріалів, які Служба безпеки «накопала» на цю структуру, підстав для таких звинувачень більш ніж достатньо. Тому, наголошує керівник штабу БЮТ, «збереження в структурі енергетичного постачання України компанії «Росукренерго» (нагадаємо, саме за її посередництва наша країна відтепер купуватиме російський та інший газ. — Ред.), яка підозрюється в глобальних спекуляціях та корупції, свідчить про неготовність керівництва держави протистояти корупційним загрозам та захищати національні інтереси України».

      «Більше того, — підкреслюється в заяві Турчинова, — збереження посередницьких функцій «Росукренерго» свідчить про зацікавленість в збереженні таких схем на найвищому владному рівні». Нагадаємо, що раніше Олександр Валентинович звинувачував деяких представників нової влади (зокрема тодішнього першого помічника Президента Олександра Третьякова) у продовженні справи попередників — простіше кажучи, «кришуванні» корумпованої структури в обмін на особисту зацікавленість».

      Хоча для справедливості варто зауважити, що в декого також рильце в пушку. Адже, за даними «УМ», ще на початку минулого року новопризначена Прем'єр-міністр Тимошенко зустрічалася з таким ненависним її соратнику Дмитром Фірташем (одним iз керiвникiв «Росукренерго») — нібито для того, аби домовитися з ним про співпрацю. Коли ж Фірташ відмовився, Юлія Володимирівна взялася лобіювати іншу структуру, а на «Росукренерго» не на жарт образилась. Тому враження від емоційного виступу Турчинова дещо псує хоч і необхідний перед виборами, але дуже вже недоречний піар свого політичного лідера («шкода, що керівництво держави та уряду не знайшло в собі мужності скористатися раціональними пропозиціями спеціальної робочої групи, створеної Юлією Тимошенко, з безболісного і ефективного подолання енергетичної кризи...»).

      До слова, саме вчора пані Юля проводила прес-конференцію, на якій також обіцяла оприлюднити свою позицію щодо «зради національних інтересів». Детальнiше про це — в наступному номерi «УМ», як i про прес-конференцію іншої політичної лідерки, Інни Богословської. Провідниця «Віча» обіцяла оприлюднити текст підписаної «Газпромом», «Нафтогазом» та «Росукренерго» угоди, згідно з якою оголошена ціна в 95 доларів нібито буде дійсна тільки протягом півроку.

«Економіці України загрожує колапс»

      Ну і нарешті думка «синьо-білої» опозиції. Яка (думка) неоригінальна вже бодай тому, що була б негативною в будь-якому випадку — навіть якби внаслідок домовленостей із «помаранчевою» владою «Газпром» передав Україні в довічне користування всі свої газові родовища.

      «Досягнення компромісу між Україною і Росією з проблеми постачань газу є пірровою перемогою офіційного Києва, оскільки підвищення цін на газ у будь-якому випадку загрожує нашій економіці колапсом», — переконаний лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Як сказано в заяві, розповсюдженій прес-службою ПР, «якби не намагалася влада переконати громадян України в тому, що йдеться про ціну 95 доларів за тисячу кубометрів, насправді Росія візьме за газ стільки, скільки диктують ціни на світовому ринку». Також, за словами Януковича, «Україні загрожує повний провал бюджету, різке підвищення собівартості продукції вітчизняних підприємств, падіння нашої конкурентності на світових ринках» та інші нещастя.

      Лідер «регіоналів» також зазначає, що невідомо, який саме документ підписала влада і на яких умовах. З огляду на все це Партія регіонів (мабуть, зайве нагадувати, що її позицію поділяють опозиційні блоки «Не так!» і Наталії Вітренко) продовжує наполягати на скликанні позачергового засідання Верховної Ради з питання газу. Трохи запізно? Та ні, чого ж. Адже для Януковича й компанії, мабуть, найкращим виходом із «газової війни» була б добровільна передача українського газопроводу Росії. І «старшому брату», якого так «підставив» на президентських виборах, добре, й Україні погано. А що ще такій опозиції треба?

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

Юрій Єхануров, Прем'єр-міністр України:

      — Я думаю, що Юлія Володимирівна добре розбирається у питаннях постачання газу, вона багато років працювала в цій темі. Слід прислуховуватися до того, що вона говорить.

      Ми вислухаємо те, що вона скаже [на прес-конференції], і все раціональне обов'язково використаємо у своїй роботі.

      [Підписання угоди з «Газпромом»] — це протокол про домовленості, про наміри не сварити народи, про наміри зробити все для того, щоб був газ в Україні та в Європі. Після підписання договору ще має бути юридична робота фахівців, які оцінять його й оприлюднять свої висновки. Одне, що можна сказати як підсумок: ми відходимо від непрозорості бартерних схем, ми хочемо все зробити для того, щоб люди розуміли, як відбувається постачання газу, які завдання стоять перед нами. І найважливіше — щоб кожен українець відчув: ми відповідаємо перед Європою за те, як постачається газ. І що газотранспортна система України не підлягає приватизації й має бути в державній власності.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>