Олег Тягнибок: Що комуністам можна, те українцям — зась?

05.01.2006
Олег Тягнибок: Що комуністам можна, те українцям — зась?

      За коментарем з приводу нереєстрації в Центрвиборчкомі ВО «Свобода» «УМ» звернулася до голови цієї партії й першого номера виборчого списку, народного депутата України Олега Тягнибока.

 

      — Я подивований поведінкою і рішенням ЦВК, — коментує рішення Центрвиборчкому Тягнибок. — Воно є упередженим і незаконним. Комісія зобов'язана була протягом семи днів зареєструвати нас або відмовити в реєстрації. Центрвиборчком відтягнув до останнього дня. І на засіданні ні зареєстрував нас, ні відмовив, а вирішив звернутися до Мін'юсту, бо ми нібито порушуємо 37-му статтю Конституції («Утворення і діяльність політичних партій та громадських організацій, програмні цілі або дії яких спрямовані... на розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, посягання на права і свободи людини, здоров'я населення, забороняються». — Авт.). Ми опинилися в складній ситуації. Бо свою роботу Міністерство юстиції офіційно розпочинає 10 січня, а вже 9-го завершується реєстрація у ЦВК.

      — Які саме положення викликали сумніви Центрвиборчкому?

      — Нам закинули два пункти із програми. Але насамперед хотів би наголосити, що ми її готували дуже ретельно. Програму (а це Програма захисту українців) перевіряли чи не найбільш фахові юристи України.

      Один із пунктів, який викликав невдоволення ЦВК, — обіцянка «провести публічний судовий процес над комуністами, заборонити комуністичну ідеологію як людиноненависницьку і таку, що завдала невиправданої шкоди українському народу». Та це ж Парламентська Асамблея Ради Європи почала розглядати — про засудження комуністичної ідеології, ми ж усі говоримо про Голодомор та його винуватців, а нашу партію за це фактично позбавляють права участі у виборах! Більше того, ми ж пропонували судовий процес, тобто законний шлях покарання тих, хто знищував українців протягом століть. І ніяких порушень Конституції тут нема. Позавчора Грузія прийняла постанову про засудження Голодомору в Україні, перед тим — Литва. У Польщі, країні Європейського Союзу, комуністичну ідеологію заборонено Конституцією. А нас за це фактично позбавляють реєстрації! Це при тому, що реєструють проросійські політичні сили на кшталт «Союзу», який пише на гаслах — «с нами Бог и Россия», Вітренко, комуністів. А тим, хто захищає українців, — не можна?!

      Інший пункт, який викликав несприйняття ЦВК, — про потребу ухвалити новий закон про громадянство, згідно з яким громадянство надавалося б тільки тим особам, які народилися в Україні або є етнічними українцями; також можна було б позбавляти громадянства натуралізованих іноземців, які вчинили злочин. А цей пункт ми взяли iз законодавства Литви, Латвії, Естонії, США. Ми ж бачимо події в Європі, коли кримінальні злочини з боку нелегалів доводять до катастрофічного стану. ВО «Свобода» хоче попередити подібні речі, і ми пропонуємо стати на шлях передових країн світу. Я був дуже здивований, коли представниця Партії регіонів у ЦВК Олена Лукаш, не читаючи нашої програми, просто верещала, як це ми посміли пропонувати «єдину систему біометричного контролю». Але це теж передові технології, коли іноземець, приїжджаючи в чужу державу, здає відбитки пальців та сітківки ока.

      Зрештою, це наші позиції. Їх можна схвалювати або засуджувати, але знімати через них із реєстрації... Вони не суперечать Конституції, це просто «захцянки» наших противників. Ківалова прибрали, але «ківаловщина» залишилася.

      — Що ви тепер робитимете, як будете боротися за реєстрацію?

      — Якби нам офіційно відмовили в реєстрації, ми подали б до суду. Але ж рішення ще немає — наші документи просто направили у Міністерство юстиції. Інші політичні сили, до яких були претензії щодо програми, реєструвалися, а вже потім оформлювалося подання. Хіба це не упереджене ставлення до «Свободи»?

      — Тобто судові апеляції малоймовірні?

      — Чому? Ми все-таки намагатимемося поновитися юридичним шляхом. Зараз радимося з юристами. Можливо, апелюватимемо до Верховного Суду. Сподіваємося, що й Мін'юст втрутиться у цю справу.

      По-друге, звернемося по підтримку до міжнародних інституцій, громадських організацій. Адже це порушення якраз моїх прав і прав ВО «Свобода». Якщо ці кроки не приведуть до вирішення проблеми, то не виключаю, що ми закличемо до акцій непокори або до бойкоту виборів, які не проходитимуть в атмосфері чистоти й прозорості.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Партія «Всеукраїнське об'єднання «Свобода» визнана Мін'юстом і внесена у реєстр під номером 21 (дата реєстрації — 16 жовтня 1995 р., номер свідоцтва — 686). До певного часу ця політична сила називалася Соціально-націоналістичною партією України і мала емблему у вигляді схрещених літер N та І («Ідея нації»). Після того як голова партії Олег Тягнибок став народним депутатом від мажоритарного округу на Львівщині й приєднався у парламенті до «Нашої України», НСПУ знизила ступінь радикальності й перейменувалася. Однак націоналіста Тягнибока все одно попросили вийти з фракції блоку Ющенка, відтак він лишається позафракційним. У першій п'ятірці виборчого списку «Свободи», поданого для реєстрації у ЦВК, значаться відомий кінорежисер Юрій Іллєнко та не менш відомий актор Богдан Бенюк.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>