Перший зуб

22.12.2005
Перший зуб

«Синi» знову рвуться в бiй. (Фото РЕЙТЕР.)

      Що там казати, нинішня виборча кампанія на Донбасі розпочалася із веселої прелюдії – тобто зі сміху, яким тут супроводжувалося знайомство зi списками кандидатів у народні депутати від політичних партій. Однак далі стало вже зовсім не до втіхи, бо наступні події таки засвідчили справжній початок виборів, зведення про які в області часто-густо майже нічим не відрізняються від кримінальної хроніки. Отже, у Слов'янську ввечері невідомі побили керівника виконкому міської організації партії «Народний cоюз «Наша Україна» Леоніда Ситенка.Двоє нападників, дочекавшись потерпілого у під'їзді будинку, збили його з ніг і продовжували лупцювати руками й ногами. При цьому розбили окуляри та вибили зуб. А потім вирвали з рук кейс і зникли з місця пригоди.

      Побитий активіст НСНУ звернувся за допомогою до місцевих правоохоронців, і ті вже того ж вечора затримали обох нападників і повернули потерпілому кейс зi вже зламаними замками. І сам потерпілий тепер переконаний, що саме валіза була причиною нападу, оскільки там зберігалися представлення на кандидатів від НСНУ в члени територіальної виборчої комісії по виборах до місцевих рад. На думку Ситенка, зловмисники поставили собі за мету зняти копії з тих документів, аби, отримавши дані про кандидатів у члени тервиборчкому, затим чинити на них тиск і всіляко переслідувати.

      До речі, тутешні «помаранчеві» говорять про певний тиск з боку не тільки політичних опонентів. І називають наступний факт: до офісу міської організації НСНУ навідалися працівники санепідемстанції й вимагали «вимітатися» з приміщення, бо воно, мовляв, вражене грибком.

      На побиття одного зі своїх підлеглих відразу відреагував лідер обласної організації «Нашої України» Антон Клименко. Він вважає цей випадок своєрідною репетицією політичних супротивників напередодні виборів і називає силовий тиск улюбленим прийомом конкурентів, оскільки, за його словами, «регіонали» не мають якогось іншого впливу на громадськість, окрім примітивного залякування.

      Звісно, конкуренти не забарилися з відповіддю. Донецька обласна організація Партії регіонів розповсюдила офіційне повідомлення, в якому заперечує будь-яку свою причетність до пригоди в Слов'янську. Більше того – автори звернення ПР вважають заяви політичних опонентів провокацією й не сумніваються в тому, що «слов'янський епізод» є аж ніяк не випадковим, бо далі, мовляв, таких випадків побільшає. Тобто «регіонали» запевняють, що почав втілюватися в життя сценарій, яким вони вже лякали виборців: буцімто «помаранчеві» та влада зроблять усе, аби завадити донеччанам здійснити правильний вибір.

      Тим часом міський голова Слов'янська Анатолій Левіт повідомив, що за фактом нападу на Ситенка порушено карну справу, і мер особисто контролюватиме хід розслідування. Принагідно він заперечив політичний підтекст стосовно виселення «помаранчевих» з їхнього офісу, нагадавши, що приміщення дитячої бібліотеки, яке орендує міська організація НСНУ, фахівці СЕС давно вважають непридатним для користування.