Падають «серпи», падають «ядинi»

22.12.2005

      Київ не любить голосувати за владу. Це яскраво підтвердили минулорічні президентські вибори та Помаранчева революція, коли столиця стіною стала на захист свого кандидата — опозиціонера Віктора Ющенка. У 2002 році Київ теж не підтримував керівне чиновництво. Блок «За єдину Україну!» на чолі з Володимиром Литвином набрав усього 3,97% голосів (це навіть менше, ніж тогочасний прохідний бар'єр — 4%). Лідером же на попередніх виборах стала «Наша Україна» Ющенка: за неї у Києві проголосувало 28,05% виборців.

      Часи міняються, і тепер влада асоціюється саме з «нашоукраїнцями». І столиця змінює свої симпатії чотирирічної давності. На наступних виборах «Нашу Україну» без Ющенка збирається підтримати вже  тiльки 15,2% виборців. Про це свідчать результати опитування, проведені фондом «Демократичні ініціативи» та фірмою «Юкрейніан соціолоджі сервіс» серед киян (усі відсотки подаємо без урахування респондентів, які не збираються голосувати).

      Лідером же в Києві залишається Блок Юлії Тимошенко, який на минулих виборах фінішував другим. Якщо в 2002-му за БЮТ у столиці голосувало 12,85% виборців, то дані останнього опитування показують, що зараз такий вибір готові зробити 29,6% киян. Фактично БЮТ помінявся з «Нашою Україною» місцями.

      А третю сходинку у поточному політично-виборчому хіт-параді займає Партія регіонів. У неї — 9,2%. Це мало, зважаючи на те, що навіть у третьому турі президентських перегонів Віктор Янукович набрав у Києві 17,51% голосів. Здається, в очах столиці екс-Прем'єр згубив свою опозиційну привабливість.

      Четвертий щабель — за Соціалістичною партією (6,5%). Володимир Литвин і «Вони» (себто «Ми») набирають 3,9%. Далі з 2,6% голосів респондентів розташувався блок потенційного кандидата у мери Леоніда Черновецького. Щоправда, такого блоку на парламентських виборах точно не буде. Бо Черновецького внесли у список «Нашої України», а його Християнсько-ліберальна партія піде до ВР у Народно-демократичному блоці Пустовойтенка—Супрун—Антоньєвої.

      Далі в рейтингу симпатій киян розташувався блок Юрія Кармазіна — 2,6%. Ще менше у «Пори» — 1,4%. Щоправда, опитування проводилося до того, як «жовта» партія об'єдналася з ПРП і взяла собі за лідера Віталія Кличка.

      А боксер може додати цій коаліції чимало відсотків. Принаймні за нього як за кандидата в мери мають намір голосувати вже 19% киян. І для того щоб догнати чинного міського голову Олександра Омельченка з його 19,8%, Віталієві лишилося не так багато.

      Щодо інших кандидатів у міські голови, то тут у відриві від інших Микола Томенко (14,6%) і вже згаданий Леонід Черновецький (11,8%).

      Якщо ж говорити про найбільше політичне падіння в очах киян, то цю номінацію по праву можна віддати партії «Єдність». У 2002-му, на чолі з Олександром Омельченком, за неї проголосувало 11,62%. Зараз рейтинг місцевої партії влади — 0,3%.

      А ще суттєво знизили свої показники комуністи. Нині за них голосував би лише один відсоток мешканців столиці. А в 2002-му за «серпи та молоти» свої голоси віддавало 9% киян.

* * *

      Опитування проводилося між 4 і 13 грудня. Опитано 999 респондентів. Похибка вибірки — не більше 3,2%.