Що за «карусель»? Не вистачає тільки «печива»

22.12.2005

      Після  невдалого експерименту з застосуванням адмінресурсу щодо участі гурту «Гринджоли» у «Євробаченні-2005» ставлення до відбору учасників престижного конкурсу виконавців досить принципове.  Як відомо, цього року Національна телекомпанія України  організувала відбірковий конкурсний марафон «Ти — зірка». Спеціальне журі зі знімальною групою Першого національного їде в пошуках талантів у п'ять регіонів України i Київ. Після чого у березні разом із телеглядачами визначать фіналіста на Першому каналі. Здавалося б, чудова ідея. Тим, хто побажає взяти участь у конкурсі, не треба пхатися світ за очі. Однак виявилося, що такі бажаючі були, і навіть більше того...

      Чернігів став містом, де стартував широко розрекламований конкурсний марафон.  У конкурсі взяли участь 80 юних талантів із Чернігова, Сум та Житомира, тобто, як і заявлялося організаторами, півночі України. Переможницями стали 20-річна Наталія Волкова та 17-річна  Ірина Розенфельд.

      З інтерв'ю Олени Мозгової, члена журі, директора ТО «Музичних та розважальних програм» НТКУ для місцевої преси: «Мене вразили переможниці. Шість виконавців поставили журі у досить скрутне становище. Ми не просто відбирали найкращих, а думали на майбутнє, «як із ними будуть працювати в Києві, як фіналіст буде виглядати на «Євробаченні».

      І хоча спілкування з фіналістками організатори жорстко обмежили Першим  каналом, місцевим журналістам вдалося дізнатися, що родина Наталії живе у Херсоні, сама ж вона гостює у Чернігові в подруги, ніде поки не працює і не вчиться. Батьки Ірини, за її словами, мешкають у Керчі,  а сама вона вже рік живе у Чернігові в бабусі, щоправда, дівчина так і не змогла назвати номер школи у Чернігові, у якій вона навчається. Школи з номером, який вона назвала, у місті взагалі немає.

      Самі ж організатори марафону не вважають дивним чи незаконним той факт, що у конкурсі, розрахованому на учасників з певного регіону, беруть участь представники інших областей. Мовляв, у  конкурсі немає жорстких обмежень за регіональним поділом, і  якщо учасник не зовсім вдало виступив у себе вдома, він може спробувати сили в іншому регіоні. Але навіщо тоді було ділити Україну на регіони? І чому в дівчат з'явилося бажання виступити саме у Чернігові, а не у себе вдома,  де, як то кажуть, і стіни допомагають, і конкурс ще тільки мають провести? І, нарешті, як пояснити кільком десяткам молодих виконавців із Чернігівської, Сумської та Житомирської областей, чому їхній північний регіон у фіналі відбіркового конкурсу за путівку на «Євробачення» представлятимуть дівчата з Півдня?