Литвин і хороша компанія

22.12.2005

      Свою зустріч з кіномитцями Голова Верховної Ради Володимир Литвин — російською з жахливим акцентом — розпочав у компліментарній тональності. Мовляв, чи думав колись я, простий житомирський хлопець, що матиму нагоду спілкуватися з такими видатними метрами кіно. (Звісно, ці слова Володимир Михайлович проголосив за велінням душі, а не тому, щоб виправдатися перед метрами за своє  п'ятнадцятихвилинне запізнення). І в цьому сенсі панові Литвину позаздрить кожен: за столом конференц-залу Верховної Ради зібралися видатні режисери Нікіта Міхалков, Станіслав Говорухін, Микола Мащенко, Павло Чухрай, Тигран Кеосаян, актриса Альона Хмельницька... А зібрав таку поважну компанію Богдан Ступка — зустріч відбувалася в рамках кіновернісажу «Богдан Ступка запрошує друзів», який з 16 по 20 грудня проходив у Києві під патронатом Голови ВРУ Володимира Литвина.

      Подією №1 п'ятничного прийому в Верховній Раді  було вручення Почесної грамоти Верховної Ради України російському режисеру Нікіті Міхалкову. Володимир Михайлович озвучив головний посил відзнаки, якої був удостоєний Міхалков: «за особливі заслуги перед українським народом». Нікіта Сергійович, втішено посміхаючись у «паратівські» вуса, подякував Голові ВРУ і закинув у маси тему для обговорення, яка у контексті останніх «газових» перипетій болить навіть митцям. «Політики можуть і повинні знайти спільну мову, — вважає Міхалков. — Ми маємо одне коріння, воно з одного грунту виростає. І нехай гілки підвладні будь-яким вітрам, аби коріння та стовбур були непорушними». Земляка підтримав і Надзвичайний та Повноважний Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін, який також був присутній на зустрічі. Деякі політики витворяють таке, вважає Віктор Степанович, що під силу ці «художества» зіграти хіба що такому талановитому акторові як Богдан Ступка. (Натяк на одну з останніх ролей Богдана Сильвестровича — генсека Брежнєва  у фільмі Кеосаяна «Заєць над безоднею»).

      Литвин, що сидів між Ступкою та Міхалковим, нахвалював фільм Дмитра Месхієва «Свої». (Між іншим, зі знанням справи — очевидно, інтереси Володимира Михайловича сягають і кіноновинок також).  А сам Богдан Сильвестрович згадав і подякував усім присутнім режисерам, в яких уже знімався ...і в яких зніматиметься в майбутньому. На жаль, слова подяки Єжи Гофману Ступка, напевне, скаже вже по телефону: режисер фільмів «Вогнем і мечем» та «Старовинна легенда», в яких знімався Богдан Сильвестрович, захворів і на урочистості не приїхав.