Злам і непохитність традицій

22.12.2005

      Як відомо, перший тур другого групового раунду Кубка Європи приніс українським грандам діаметрально протилежні результати. Поразка «Азовмашу» в Іспанії від «Хувентуда» не залишала підопічним Рімаса Гірскіса іншого вибору, ніж вигравати в підмосковних «Хімок». Звісно, якщо віце-чемпіони України прагнуть потрапити до чвертьфіналу. Для цього маріупольцям потрібно було перервати свою жахливу серію з  десяти поразок російським командам.

      І з цим завданням представники Донеччини впоралися. Знову основним мотором у господарів виступав американський розігрувач Халід Ель-Амін. Схожий на колобка, невисокий захисник (лише 178 см) демонстрував просто феноменальні кидки, а особливо захоплювали його «парашути», до яких центрові гостей Соловйов та аргентинець Волковіцьки не дотягувалися.

      Потужний старт господарів забезпечив розрив «+10» на їхню користь, але на рубежі першого й другого тайму стався прикрий злам — відрізок, програний з рахунком 0:11. Утім надалі продовжив своє соло Ель-Амін, якому непогано допоміг Ботичев. А Ліщук, хоч і набрав 8 очок та продемонстрував свій фірмовий кидок згори після проходу, втратив в атаці кілька гарних можливостей. Та однак упевнений захист господарiв і помилки підопічних Сергія Єлевича дозволили «Азовмашу» вперше обіграти російський клуб. Причому «Хімки» набрали за матч найменше очок за всю історію свого існування — лише 53.

      А от настрій киян за підсумками позавчорашнього вечора був невеселим. Супервдалий старт «вовків» у «групі смерті», коли підопічні Ренато Паскуале перервали переможну ходу пітерського «Динамо», надихав на продовження успіху в домашньому матчі з турецьким «Фенербахче». Проте на гру проти стамбульського клубу чемпіони України вийшли без вогника — може, тому, що замерзли? Адже в Палаці спорту паркет покладений на лід — незабаром тут відбудеться чемпіонат України з фігурного катання, та й хокейний «Сокіл» проведе напередодні Нового року два поєдинки.

      У минулому сезоні кияни двічі програвали туркам на груповій стадії Євроліги ФІБА (причому вдома — з рахунком 65:96), але реваншувалися у Стамбулі в півфіналі. Цього разу тенденція програшів на попередніх етапах, на жаль, збереглася.

      Четвірка сербів (Ніколич, Варда, Кецман, Луковськи) разом з американцем Гаррісом на початку двобою ніяк не могли впоратися з дальньою артилерією гостей. У складі «Фенера» чудово діяв виходець з Азербайджану Расім Башак, згодом його почин підхопив латвійський центровий Касперс Камбала, котрий минулого сезону грав проти «беків» за казанський «Унікс». Лише поява після двомісячного відновлення американця Ламарра Гріра зупинила падіння клубу Олександра Волкова. Але в той час, як гру «Фенербахче» впевнено вів боснієць Дамір Мршич, його київський візаві Ратко Варда продовжував програвати дуелі під щитами; за весь матч він набрав усього 6 очок і зробив 4 підбори — дуже мало як для основного центрового. Проте  запал господарів за підтримки 4 тисяч вболівальників ледь не призвів до успішного підсумку переслідування. На останній секунді бразильський новобранець української команди Гільєрме Джованьйоні без перешкод кидав iз-за триочкової лінії, та м’яч зрадницьки стукнувся об дужку кошика і залишив підопічним Айдина Орса перевагу у два пункти. Тож уся боротьба за вихід до наступного раунду для обох наших грандів ще попереду.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Кубок Європи ФІБА. Другий раунд. 2-й тур

Група L:

«Азовмаш» (Маріуполь) — «Хімки» (Моск. обл., Росія) — 64:53 (20:15, 14:14, 18:16, 12:8; Ель-Амін (25), Ботичев, Ліщук (по 8) — Торрес (13), Фрідзон, Горенц (по 11)), АЕЛ (Кіпр) — «Хувентуд» (Іспанія) — грали вчора ввечері.

      Турнірне становище: «Хімки», «Азовмаш» — 3 (2), «Хувентуд» — 2 (1), АЕЛ — 1 (0).

Група І:

«Київ» — «Фенербахче» (Туреччина) — 69:71 (16:31, 13:10, 23:17, 17:13; Грір (15), Джованьйоні (12), Ніколич, Лончар (по 10) — Віолетт (19+8 підборів), Башак (14)), «Німбурк» (Чехія) — «Динамо» (СПб, Росія) — 68:85.

      Турнірне становище: «Фенербахче» — 4, «Динамо», «Київ» — 3, «Німбурк» — 2.