За лапті — сухарі. За сухарі — нари

17.12.2005

      «Залякати мене не вдасться. Я буду працювати міністром. Сухарі мені не потрібні. Залиште їх собі, у вашому списку багато людей, для яких це буде потрібно!» — так позавчора ввечері з парламентської трибуни відреагував на заклики фракції Партії регіонів піти у відставку міністр внутрішніх справ Юрій Луценко. Пакет із сухарями йому вручив «регіонал» Ігор Кальніченко, натомість міністр, якого викликали до Верховної Ради, щоб заслухати з приводу ймовірного катування підозрюваних у справі Колесникова, повернув сухарі ПР. Кілька років тому сам Юрій Луценко вручив Леоніду Кучмі, що виступав iз парламентської трибуни, лапті, мовляв, пора тобі, Даниловичу, йти з посади. Про це вже багато хто забув, але, як бачимо, тільки не кучмісти.

      Хоча сухарі це так, театр, бо насправді четверговий галас «регіоналів» під куполом ВР спричинили успіхи МВС у розслідуванні справи Бориса Колесникова. Голова Донецької облради, підозрюваний у рекеті стосовно торговельного центру «Білий лебідь», після звільнення з Лук'янівського СІЗО чотири з половиною місяці тому на підписку про невиїзд, уже розслабився i для повної гарантії зайняв прохідне місце за номером десять у списках ПР. Лишалося дочекатися парламентських виборів i зайняти тепленьке депутатське крісло з гарантіями недоторканності. До того ж почав відпрацьовувати своє місце за № 95 перед  донецькими екс-Генпрокурор Святослав Піскун, заявляючи, що «справа Колесникова» повністю фальсифікована. Все ніби як по нотах. Аж тут, треба ж такому статися (!), тиждень тому на Донеччині затримали підозрюваних у скоєнні замаху на екс-власника ТЦ «Білий лебідь» Бориса Пенчука.

       Донецький УБОЗ нарешті «взяв» Євгена Шилова і ще двох колишніх співробітників міліції Олександра Щучкіна та Сергія Фатєєва. Щодо «перевертнів», то, окрім «подвигів» навколо «Білого лебедя», вони проходять ще й у справі про вбивства та вибухи. За словами Луценка, цю інформацію доводили кілька років тому начальнику донецької обласної міліції Володимиру Малишеву. Але ж те, що одразу після Помаранчевої революції він перепрофілювався на керівника охорони Ріната Ахметова, а зараз претендує на нардепівське крісло за № 64 у списках ПР, багато про що говорить.

      Кілька днів після арешту головних виконавців «донецькі», мабуть, перебували в шоці, а потім почалося! Адвокати затриманих заявили, що їхніх підзахисних катують, щоб вони «оббрехали чесне ім'я» голови Донецької облради Бориса Колесникова. При цьому того ж Щучкіна нібито не просто били, а «катували електрострумом, не давали спати і позбавляли їжі та води». Натомість начальник обласного УБОЗ Сергій Прокопенко заявив, що ця інформація цілком не відповідає дійсності й подається так: «Чув дзвін, та не знаю, де він». «Жодних побоїв, тортур, іншого не було», — категорично заявив парламентаріям із трибуни вже сам головний міліціонер країни Юрій Луценко. Пізніше, в кулуарах Верховної Ради, міністр дивувався, чому його викликають до парламенту тільки тоді, коли йдеться про справу Пенчука—Колесникова. «Коли зі 121 злочинного угруповання ми затримали лідерів 97, то дивно, чому мене викликають тільки-но мова заходить про донецьке угруповання... Галас навколо цієї справи — це димова завіса задля того, щоб завадити слідству у справі людей, яких звинувачують у замахах і підривах», — переконаний Луценко.

      До речі, з'ясувалося, що підозрюваний Щучкін нормально контактує з адвокатом, а в протоколі затримання сам написав, що з документом «ознайомлений, клопотань немає». Мало цього, одразу після галасу «Ядиних» у тюремну лікарню до Щучкіна (підозрюваного було госпіталізовано згідно з власною заявою про онкозахворювання та цукровий діабет) разом із представниками МВС вільно приїхали бажаючі журналісти, які пересвідчилися, що у нього немає ніяких слідів побоїв. Принаймні на обличчі. Адже коли преса попросила його роздягнутися, щоб побачити ймовірні сліди на тілі, адвокат наказала Щучкіну: «Не роздягайся!». « Насильно я його роздягати не буду», — зазначає Юрій Луценко. До того ж на руках у міністра вже є висновок консиліуму Академії медичних наук, згідно з яким пан Щучкін може перебувати в ізоляторі тимчасового утримання, бо ніякого лікування не потребує.

      Учора суд мав розглянути клопотання міліції про арешт Щучкіна, але на момент здачі номера рішення Феміди ще було невідоме. У МВС категорично відмовляються допускати до затриманого народних депутатів i навзамін пропонують їм переглядати відеозйомки або спілкуватися з його адвокатом. Юрій Луценко каже, що міліція не повторить своєї попередньої помилки, «коли один із народних депутатів був допущений в ізолятор до пана Колесникова і став його зв'язковим із зовнішнім світом». Адже про яку таємницю слідства у такому випадку може йтися?

      Зрозуміло, що такою позицією міністра фракція «регіоналiв» лишилася незадоволеною. I хоча «регіонал» Володимир Зубанов запропонував порекомендувати Президенту відправити Луценка у відставку, але «сухарі» не вийшли — більша частина депутатів відмовилася голосувати за цю пропозицію.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

       Ще одного підозрюваного у виборчих злочинах депутата його колеги позбавили недоторканності й тим самим пішли на поступки прокуратурі. Йдеться про депутата Мукачівської райради Володимира Паульо, відомого в кримінальних колах як авторитет Чалий. Позавчора райрада надала згоду на притягнення колишнього радника колишнього «губернатора» Івана Різака до кримінальної відповідальності. Тим самим депутати задовольнили клопотання прокурора Закарпатської області з цього приводу.

       Цікаво, що сам «Чалий», мабуть, передчував позитивне рішення на користь слідчих або просто вирішив попіаритись, адже наразі він перший, хто після правової колізії з правом на недоторканність депутатів із місцевого самоврядування самостійно закликав колег по депутатському корпусу «здати» його.

      Як повідомила прес-секретар прокурора Закарпатської області, Паульо особисто звернувся до депутатів із проханням дати згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, а своє рішення звинувачений мотивував бажанням якнайшвидше завершити розгляд справи. Іншими словами, пан Паульо ніби посилав громадськості «месидж»: «Я перед законом чистий i боятися мені нічого».

       Нагадаємо, що «чистого» депутата райради Володимира Паульо в обласній прокуратурі звинувачують у «протиправному перешкоджанні громадянам вільного здійснення ними свого конституційного права на ведення передвиборної агітації».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>