У єдності — сила народної опозиції й екологічна надбавка з Плющем

06.12.2005

      «Вам зал для з'їзду не потрібен? Дешево здамо, тільки краще, щоб уночі, — вдень покійників багато...» Як і в кожному жарті, у цій розмові охоронця крематорію з лідером однієї з «карликових» партій є частка істини. Намагаючись «вписатися» в обмежений проміжок часу, виділеного Центральною виборчою комісією на проведення різноманітних з'їздів, політичні сили наввипередки «забивають» за собою концертні й актові, великі й маленькі, центральні й «на висілках» зали і зальчики. Доходить навіть до курйозів. Скажімо, шанований БЮТівець Микола Томенко щиро переконував журналістів «УМ», що «тимошенківці» були змушені перенести свій з'їзд із 3 грудня (суботи) на 7-ме (середу) тільки через те, що «головну сцену країни» — Палац культури «Україна» — на вихідний уже «забила» за собою партія влади, «Народний союз «Наша Україна». Однак НСНУ, як виявилося, проводити своє зібрання в «Україні» чи то й не збиралася, чи каверзно передумала, традиційно скликавши делегатів чергового з'їзду в Палац культури КПІ. Тепер сердешним БЮТівцям доведеться «з'їжджатися» посеред тижня, «відпрошуючи» своїх делегатів з роботи. Зате, якщо ще не передумали, вони стануть єдиними, хто «за нових часів» зібрав свою силу в «центральному залі країни». З іншого боку, чим не привід для іронії з боку конкурентів?

      Утім для більшості партій, серед яких «солідних» кіт наплакав, проблема полягає не так у тому, щоб підшукати для з'їзду зал, як у тому, щоб підшукати для нього делегатів. Звісно, тих гравців політичної арени України, які на повному серйозі планують конкурувати з «важковаговиками», це не стосується. Великим абміціям — велике плавання...

* * *

      Мабуть, усі зрячі кияни бачили — а не побачити складно, позаяк натрапляєш на них ледве не на кожній більш-менш великій вулиці — щити з невибагливим слоганом «Єдність — ти сила Києва». З огляду на те, що Олександр Омельченко покинув лави свого дітища й замість себе залишив давити столичних чиновників адмінресурсом свого заступника по Київміськадміністрації й партії Володимира Ялового, інтерес «пересічних» киян до «Єдності» значно підупав. А дарма. Бо «столична партія» таки мала козир у рукаві: на вибори «екс-омельченківці» підуть укупі з іншою потужною фігурою — оклигалим від тривалої хвороби і все ще «живчиком» Євгеном Марчуком. Минулої суботи в Будинку профспілок Володимир Яловий від імені «Єдності», Валентина Гошовська від імені партії «Солідарність жінок України» (нагадаємо, пані Валентина при шефові-Марчуку була заступником міністра оборони й заступником секретаря РНБОУ) та сам Євген Кирилович від імені Партії свободи підписали меморандум про створення «Блоку Євгена Марчука — Єдність». Тож якщо серед наївних націонал-демократів, які у 1999 році покладали надії на «старого» кадебіста як альтернативу Кучмі, ще залишилися якісь ілюзії щодо фігури Марчука, тепер вони мають «свій рядок» у виборчому бюлетені.

* * *

      Не залишила без вибору своїх прихильників і ще одна екс-кандидатка в президенти, надія шанувальників відьомської сили (походженням із Конотопа), противників НАТО, обожнювачів «сильної жіночої руки» й провокативно-істеричної риторики Наталя Вітренко. Її Прогресивна соціалістична партія позавчора разом із партією «Російсько-український союз» на чолі з Іваном Симоненком (не плутати з Петром) утворила Блок Наталі Вітренко «Народна опозиція». «Так склалося, що в Україні готовність до твердої опозиційної боротьби виявили ПСПУ і «Російсько-український блок», — сказала Вітренко, виступаючи на з'їзді, й пояснила: — У двох цих партій «повністю збігаються геополітичні цінності». А полягають ці цінності, зокрема, у необхідності створення союзу України і Росії.

      Узагалі-то від ПСПУ та її прогресивної лідерки сподівалися дещо ширшого союзу — якщо не з Партією регіонів, то принаймні з «Державою» Геннадія Васильєва, поряд із яким товаришка Наталія ходила на мітинги проти «оранжевої чуми», або «Братством» Дмитра Корчинського, яке постачало їхні мітинги «масовкою». Однак на з'їзді ПСПУ з болем згадували не їх. «Наша пропозиція про створення єдиного опозиційного блоку стосувалася всіх політичних сил: і Медведчука (себто СДПУ(о)), і Януковича (Партії регіонів), і Симоненка (Компартії). Але вони до нас не прийшли», — поскаржився вірний соратник Вітренко Володимир Марченко. При цьому Володимир Романович наголосив, що вважає «глибокою помилкою» рішення ПР не створювати блок, а позицію «януковичівської» партії — «некоректною», тому що ПСПУ, за його словами, «працювала на популярність» Партії регіонів і її лідера в ході президентської кампанії 2004 року.

* * *

      Завдяки з'їзду Народно-демократичної партії українська громадськість нарешті збагнула, що воно за чортяка така — «ЕКО+25%». Тобто наївні споживачі друкованої й телевізійної реклами й раніше вважали, що знають: це — надбавка за проблемне екологічне середовище, в якому їм доводиться жити. І навряд чи хтось замислювався над тим, хто й чому раптом взявся за виплату цієї надбавки боротися. Хоча, здавалося б, напередодні виборів такі питання не повинні й виникати: якщо десь рекламують не ясно що, то 99% зі 100, що це якась нова партія.

      «ЕКО+25%» для партії назва більш ніж дивна, але наш виборець звик уже до всього. Тому не здивує його й назва блоку «НДП+ЕКО», утвореного на основі двох вищезгаданих політичних сил. Це, звісно, скорочено, оскільки, згідно із рішенням з'їзду НДП, повна назва блоку включатиме повні назви обох партій. Також з'їзд затвердив список своєї партії, до першої п'ятірки якого, окрім лідера Валерія Пустовойтенка, увійшли також Людмила Супрун, Сергій Куніцин, Анатолій Толстоухов і Олег Дьомін (керівник харківської організації партії). До блоку ж від НДП увійде 285 кандидатів, а від «ЕКО+25%» — 155. Нагадаємо, раніше пан Пустовойтенко твердо заявляв, що «народні демократи» підуть на вибори самостійно.

* * *

      Є відтепер свій блок і в Української народної партії на чолі з Юрієм Костенком, яка також задекларувала бажання йти на вибори окремо — від НСНУ Віктора Ющенка та Блоку Юлії Тимошенко. У неділю УНП об’єдналася в передвиборчий блок із Партією вільних селян і підприємців України (згідно з інформацією на сайті Мін'юсту, її лідер — Михайло Біскупський, хоча у прес-релізах значиться, що ним є Іван Плющ), партією «Україна соборна» (Тетяна Яхеєва) та Республіканською християнською партією. Лідер останньої Микола Поровський, нагадаємо, нещодавно пройшов до Верховної Ради за списком Блоку «Наша Україна» й наразі входить до фракції... «Довіра народу».

      Робоча назва цього політичного об'єднання — «Народний блок Костенка-Плюща» (а от Іван Степанович у парламенті — член фракції УНП). Лідери новоствореного блоку запевняють, що підтримують політичний курс Президента, хоча й вирішили йти на вибори самостійно. «Тільки Український народний блок може утримати Ющенка, якщо він буде мати вагоме представництво у Верховній Раді наступного скликання. Тільки на нього може спертися Віктор Андрійович. Тому що ми ні разу не зраджували все, що пов'язане з українством», — сказав головний «селянин і підприємець» Іван Плющ. Головною ж метою свого об'єднання «Плющ-Костенко» називає підтримку українських селян.

* * *

      «З'їхалися» минулої неділі й ще одні — нібито вже «офіційні» соратники НСНУ та Ющенка, партія Християнсько-демократичний союз на чолі з Володимиром Стретовичем. На своєму з'їзді ХДС підтвердив намір блокуватися на парламентських виборах із «Народним союзом «Наша Україна». Але не просто так, а «після тривалих і складних консультацій». При цьому з'їзд уповноважив свого лідера Стретовича «відстоювати інтереси партії при формуванні виборчого Блоку Ющенка «Наша Україна». Серед цих «інтересів», зокрема, вимога про 7-відсоткову квоту в першій сотні списку блоку. Пішли «християнські демократи» й далі: спершу голова секретаріату партії Юрій Сорочик заявив, що ХДС повинен висунути вимогу до лідерів НСНУ про те, щоб у списку блоку не було Петра Порошенка, Євгена Червоненка, Олександра Третьякова і Давида Жванії, а потім з'їзд ухвалив поправку до свого рішення про формування блоку. І тепер у разі невиконання вимог партії по квоті і по ряду персоналій у списку блоку ХДС залишає за собою право скликати позачерговий з'їзд партії і переглянути рішення про участь у блоці з НСНУ. До речі, щодо квоти. Окрім Стретовича, до першої п'ятірки передвиборчого списку ХДС, затвердженого з'їздом, входять Володимир Марущенко, Антон Ружицький, Віра Кобилянська і Станіслав Куровський.

      У списку відсутні відомі особи. Як пояснив пан Стретович в інтерв'ю кореспонденту ЛІГАБізнесІнформ, «хоч у списку й немає яких-небудь яскравих осіб, зате в нас є темні конячки, які добре працювали на партію».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>