Оголосили весь список. Але для Ющенка ще не вечір

06.12.2005
Оголосили весь список. Але для Ющенка ще не вечір

Голосували дружно. I по-дружному. (Фото Данила IВАНIВА.)

      Партія «Народний союз «Наша Україна» знову зневажила думкою свого кумира й почесного голови Віктора Ющенка. На першому етапі ІІ з'їзду НСНУ, варто було Президентові піти із Палацу культури КПІ, частина учасників форуму почала розпачливо й слізно лобіювати присутність у політраді партії так званих одіозних осіб — Порошенка, Жванії, Червоненка та іже з ними; і рішення тоді зрештою було прийнято на користь цих товаришів. А тепер, минулої суботи, Віктор Андрійович узагалі не приходив на другий етап з'їзду — і вся ця братія, яка своїм реноме тягне рейтинг «Нашої України» додолу, успішно проскочила до партсписку, затвердженого за квотою НСНУ для формування загального списку Блоку Ющенка.

      Об 11-й годині з'їзд не почався. Опівдні — теж. Учасникам повідомили, що через несприятливі погодні умови — снігопад — не всі делегації дісталися Києва. Але реальною причиною зволікання було інше. Річ у тім, що напередодні проект партсписку потрапив до почесного голови партії, і Віктор Ющенко скипів. Кажуть, Романа Безсмерного, голову ради НСНУ, «вичитував» хвилин сорок. Лідер наголошував на тому, що, по-перше, представники виконавчої влади мають визначитися — вони працюють на благо України чи балотуються в нардепи, тримаючи таким чином для себе «запасний аеродром» у вигляді крісла в парламенті. А по-друге, надто вже високо й у великій кількості були представлені у списку так звані «нашоукраїнські олігархи» та люди з їхньої обойми. Президент розпорядився вирішити питання шляхом викреслення й опущення.

      Далебі. За 15 хвилин до третього анонсованого початку засідання в залі з'явився сяючий Петро Порошенко й повідомив журналістам, що все чудово, місце в нього «хороше», і все було й буде «демократично» та «без конфліктів».

      Форум, помаранчевий від шарфиків на шиях публіки (а кожному делегатові видали жовтогарячий вовняний шарф із символікою НСНУ), розпочався о 14.00. Тоді вже було відомо про всі «красоти» списку «конкуруючої фірми» — Партії регіонів. «Ви подивіться на кандидатів від Януковича! У порівнянні з ними наш список не зіпсують і двадцять порошенків», — зауважив принагідно один зі знайомих «енесенушників». І виявився не далеким від істини. У першій півсотні списку НСНУ представників команди Петра Олексійовича виявилося близько двох десятків.

      Це стало відомо тоді, коли всім присутнім у залі роздали відксерені аркуші з проектами рішення партії про цей самий список. Зал заглибився у сторiнки формату А4 і побачив там на чільних місцях і тих, кого звинувачували у поєднанні держвлади з бізнесом, і відставлених міністрів попереднього уряду, і зовсім дивних типажів на кшталт нардепа Володимира Фіалковського (34-й номер) чи кіровоградського «губернатора» Едуарда Зейналова (33), котрий, за словами Михайла Бродського, на виборах був «директором заправок Третьякова». Поруч — і сам Олександр Третьяков (22), Давид Жванія — 25-й, Євген Червоненко тут 30-й, Юрій Артеменко — 35-й, Владислав Атрощенко — 37-й...

      Олександр Омельченко-старший, до речі, аж третій. «Значить, у мери не піде», — шепотіли делегати. А один нардеп привітав Сан Санича з тим, що нарешті зможе п'ять років перепочити.

      Склалося стійке враження, що з усіх принципів формування списку, які були затверджені на попередньому етапі з'їзду, найважливішим виявився той, який говорить про користь (переважно фінансову) конкретного кандидата для партії. Точніше, про суму грошей, виділену ним на виборчу кампанію. А ще точніше — деякі позиції, здається, просто куплені. У прохідній частині дуже мало нових облич (це до питання, які зірки засвітив Майдан). А така масована присутність тут команди Петра Порошенка свідчить про одне з двох: або виклик, кинутий цією фракцією Ющенкові і Ко, або невіру цих людей у перемогу «Нашої України». Адже чого б то товаришам хай із грішми, але водночас із неоднозначною репутацією не притулитися в районі сьомого-восьмого десятка? Ні, вони окуповують усі верхи.

      Загалом, середньостатистична думка делегатів з'їзду така: Блок Ющенка візьме на виборах близько 20 відсотків голосів, тобто матиме в парламенті фракцію у складі близько 100-115 осіб (це з урахуванням «бонусів» від тих партій, які не подолають 3-відсотковий бар'єр). Значить, власне «енесенушників» у Верховній Раді очікується приблизно 80. Адже слід врахувати, що в першій сотні 35 місць доведеться виділити партнерам по блоку. Багато це чи мало — інша справа, але з'їзд НСНУ проголосував за таке рішення окремо: «застовпити» для себе у списку, спільному з Народним рухом, ПППУ Кінаха, «Собором», КУНом та ХДС Стретовича, не менше 65 відсотків місць.

      Скандалів жодне з питань не викликало. Один із делегатів пояснив у приватній розмові: надто вже емоційним і конфліктним був перший етап з'їзду, тож тепер вирішили спочатку домовитися в кулуарах, а потім винести все на узгоджене голосування. Та біда в тім, що список не узгоджений із Президентом. Тому передбачається, що Віктор Андрійович або покладе місію «чистки» на міжпартійний з'їзд, який відбудеться 17 грудня за участю делегатів усіх шести партій — учасниць Блоку Ющенка, або, зрештою, сам попрацює олівцем. Другий варіант реальніший, бо НСНУ в принципах «спискотворчості» записала пункт про неможливість накладення вето іншими партіями на кандидатів від «Народного союзу...».           Сам Ющенко з першого мiсця пiде. А висунення його на чолi колони — лише свiдчення любовi й поваги з боку однопартiйцiв на мiсцях.

      А найбільші овації на з'їзді зірвав Ігор Юхновський, записаний під номером 69. Вийшовши на трибуну, він сказав, що «в кожної людини має бути своя межа. Я був депутатом багатьох скликань, очолював ще Народну раду, але мені 80 років... Я ще можу, однак більше користі принесу вам поза парламентом. Тому прошу викреслити мене зі списку». Першим Ігоря Рафаїловича обійняв Петро Порошенко. У нього — своя межа.

      Також узяв самовідвід заступник голови секретаріату Президента Іван Васюник (№24), який передав усім побажання Віктора Ющенка: таки обрати між виконавчою владою й балотуванням. За таку позицію окремим пунктом проголосував і весь з'їзд, щоправда, без зазначення терміну, коли «сумісники» мають визначитися. Ще надійшли заяви про вихід зі списку пп. Гурвіца (мера Одеси) і Домбровського (голови Вінницької ОДА). Вони вже вирішили, що братимуть участь не у «верховних», а у місцевих виборах.

      Цікавий факт: делегатам довелося трохи посперечатися про прозорість обрання в регіонах кандидатів у другу-третю сотню списку, коли чотирьох достойників записували на 299-302 місця. Дехто голосно засміявся. На що Роман Безсмертний парирував: «Ви даремно смієтеся, ми ще доживемо до часу, коли «Наша Україна» матиме в парламенті всі 450 мандатів!»

      На репліки кількох ображених своїми місцями в списку Роман Петрович теж відреагував цікаво: «Та не переживайте. Коли міністри визначаться й залишаться в уряді, 115-те місце в нас може перетворитися на 70-те».

КОМЕНТАР IЗ ПРИВОДУ

      Член президії ради НСНУ Юрій Ключковський, народний депутат і представник Президента в парламенті, у коментарі «УМ» за підсумками з'їзду був категоричним: усе чудово, нарікання на якість виборчого списку партії — безпідставні.

      «Але ж, наскільки нам відомо, напередодні Віктор Ющенко, побачивши проект списку, наполягав, аби деякі одіозні персони були позбавлені своїх високих позицій...» — на це питання кореспондента «України молодої» Юрій Богданович відреагував жорстко: «Я не хочу коментувати те, що нібито «вам відомо». І залиште нам право розбиратися між собою. Не треба зазирати до нас на кухню. Головне — що відбулося в цьому залі. З'їзд проголосував, усе відбулося демократично, особливих заперечень не було, конфліктів не виникало. Продовжувати тему так званого «корупційного скандалу» немає жодних підстав. Жодне з обвинувачень Зінченка не доведене!».

      «Так, на з'їзді ви можете підтримувати будь-яких однопартійців, висловлювати їм довіру і говорити про високі рейтинги. Але варто вийти на вулицю — там інші люди, інша громадська думка, інші рейтинги. Згадані ж особи понижують рейтинг партії, і це варто було б враховувати при формуванні переліку кандидатів у депутати», — зауважив журналіст «УМ», фактично процитувавши виступ шанованої паном Юрієм колеги-депутатки Лілії Григорович на першому етапі цього ж з'їзду. Однак відповідь Ключковського мало відрізнялася від реакції на попереднє запитання. До всього іншого Юрій Богданович ще й відзначив, що «УМ» у своїх симпатіях та оцінках політичної ситуації «занадто скотилася до Юлі».

      З нашого боку пролунало ще одне запитання, також сприйняте як надто гостре: чи може Юрій Ключковський засвідчити, що при складанні списків НСНУ не було порушено принципи формування цих самих «ранг-листів», затверджені на першому етапі з'їзду? Бо ж складається враження, що чимало персон у першій півсотні отримали місця за конкретні гроші, а не завдяки своєму високому реноме, професіоналізму та заслугам перед українською демократією. Щодо цього Ключковський висловився приблизно так, як і багато інших делегатів у приватних розмовах: мовляв, що ж ви хочете, НСНУ потрібні фінансисти. І краще, щоб партія фінансувалася власними членами, а не за рахунок «зовнішніх» спонсорських переказів. Тобто, як можна зрозуміти, краще Фіалковський, аніж Березовський?

 

ДО РЕЧІ

      «Корупція — це спадок, який залишився нам від часів Кучми та Януковича», — коротко і ємко пояснив, чому партії треба ухвалити Антикорупційну програму, перший заступник керівника виконкому НСНУ Ігор Жданов.

      На жаль, слушного й тривалого пояснення пана Жданова майже ніхто не слухав — делегатам саме роздали проект передвиборчого списку партії, в який усі одразу ж з головою й занурилися. Однак заклики бодай одного промовця не проігнорувати ухвалення програми «Ні — корупції!» таки були почуті. Коли на трибуну вийшов «двірник зі стажем», який щирим і колоритним суржиком розповів, як бозна-коли (років 20 тому) подався у двірники, «шоби получить квартіру», а «корупціонери-хабарники» із ЖЕКу двічі відривали собі його законне право, відсовуючи сердегу далі по списку претендентів на отримання житла, зал розчулився. І почувши, що чолов'яга квартиру таки отримав — «оце вже тільки січас, коли презідєнтом став Віктор Андрєйович Ющенко», — дехто навіть зааплодував.

      Отож Антикорупційна програма була схвалена одностайно. Точніше, її основні засади: за словами Ігоря Жданова, програма містить у собі теоретичну частину, де аналізуються причини корупції та її наслідки, а також практичну — заходи протидії. З'їзд також рекомендував регіональним організаціям НСНУ провести обговорення програми «Ні — корупції!» із залученням широкого кола громадськості та висвітлення в ЗМI, а раді партії за наслідками цього обговорення — затвердити програму в цілому.

      Крім того, делегати привітали оплесками оголошення про прийняття НСНУ спостерігачем у Європейську народну партію — правлячу в Європарламенті.

 

ОБЛИЧЧЯ СПИСКІВ
Квота «Народного союзу «Наша Україна» до списку Блоку Ющенка

1. Ющенко Віктор (Президент України)

2. Єхануров Юрій (Прем'єр-міністр)

3. Омельченко Олександр (мер Києва)

4. Брюховецький В'ячеслав

(президент Києво-Могилянської академії)

5. Григорович Лілія (народний депутат)

6. Безсмертний Роман (керівник виборчої

кампанії «Нашої України», екс-віце-прем'єр)

7. Катеринчук Микола (народний депутат)

8. Мартиненко Микола

(керівник фракції «Наша Україна» у ВР)

9. Беспалий Борис

(представник уряду в парламенті)

10. Ключковський Юрій (представник Президента у парламенті)

11. Порошенко Петро (екс-секретар РНБО)

12. Білозір Оксана (екс-міністр культури і туризму)

13. Олійник Петро («губернатор» Львівщини)

14. Жебрівський Павло

(«губернатор» Житомирщини)

15. Князевич Руслан (член ЦВК)

16. Кириленко В'ячеслав (віце-прем'єр-міністр)

17. Павленко Юрій

(міністр із питань сім'ї, молоді та спорту)

18. Зварич Роман (екс-міністр юстиції)

19. Качур Павло (міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства)

20. Тополов Віктор

(міністр вугільної промисловості)

21. Балога Віктор

(міністр з питань надзвичайних ситуацій)

22. Третьяков Олександр

(екс-керівник кабінету Президента України)

23. Ляпіна Ксенія (народний депутат,

голова ради підприємців при Кабінеті Міністрів)

24. Жванія Давид (екс-керманич МНС)

25. Оробець Юрій (народний депутат)

26. Полянчич Михайло (народний депутат)

27. Буца Богдан (міністр Кабінету Міністрів)

28. Шпиг Федір (народний депутат)

29. Червоненко Євген

(екс-міністр транспорту і зв'язку)

30. Кучеренко Олексій

(голова Держжитлокомунгоспу)

31. Король Віктор (народний депутат)

32. Зейналов Едуард

(«губернатор» Кіровоградщини)

33. Фіалковський Володимир

34. Артеменко Юрій (екс-«губернатор» Запоріжжя)

35. Бондар Володимир («губернатор» Волині)

36. Атрощенко Владислав

(«губернатор» Чернігівщини)

...49. Ющенко Ярослав

(заступник «губернатора» Харківщини)

...57. Омельченко Олександр

(народний депутат, син мера Києва)

58. Шандра Володимир

(міністр промислової політики)

59. Ігнатенко Павло (міністр з питань охорони

навколишнього природного середовища)

...63. Сташевський Станіслав (віце-прем'єр-міністр)

...67. Жулинський Микола (народний депутат)

...69. Ющенко Петро (народний депутат,

брат Президента України)

...71. Лесюк Ярослав (політтехнолог)

...85. Мокріді Тетяна

(прес-секретар «Нашої України»)

...91. Геращенко Ірина

(прес-секретар Президента)

...105. Гладуняк Іван

(«губернатор» Хмельниччини)

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>