Українська, але не ручна партія

29.11.2005

      Українська народна партія піде на парламентські вибори окремо від політичних «важковаговиків» — блоків Ющенка та Тимошенко, тому формує власну коаліцію. Її робоча назва — «Український народний блок», дехто при цьому ще додає «...Юрія Костенка». До складу цієї політичної сили, окрім УНП, увійдуть Партія вільних селян і підприємців на чолі з депутатом із фракції УНП Іваном Томичем та почесним головою Іваном Плющем, партія «Україна соборна» Тетяни Яхеєвої та Республіканська християнська партія Миколи Поровського. Таким є рішення з'їзду УНП, який відбувся минулої неділі.

      «Наша місія — надати можливість українському патріотові мати політичну силу, яка стоїть на національних позиціях», — пояснив крок Української народної партії її лідер Юрій Костенко. При цьому під час свого вступного виступу пан Костенко нарікав на те, що «як не парадоксально, в незалежній Україні, яка постала саме завдяки зусиллям національної демократії, правоцентристська партійна ідеологія не присутня у програмах провідних політичних сил». «Наша Україна», за мірками Костенка, — то блок більше ліберальний, а БЮТ — соціал-демократичний. Відтак народилося рішення берегти націонал-патріотичну нішу та йти на вибори в «однойменному» ідеологічному блоці. Щоправда, до цього потяга так і не сіли ані Народний рух, ані УРП «Собор». Вони знайшли себе в блоці Віктора Ющенка «Наша Україна».

      Самостійницькі пориви в УНП помітні давно. Партія не приховувала свого бажання стати передовою на правому фланзі українського політикуму. Через це вона, зокрема, й не влилася півроку тому в лави НСНУ. Натомість взялася нарощувати партійні сили. І це «костенківцям», певною мірою, вдалося: УНП має одну з найбільш розгалужених в Україні партійних структур і налічує в своїх лавах чимало авторитетних імен. При цьому є одна велика проблема — рейтинг. Він в Української народної партії губиться десь між одним та двома відсотками. УНП, будучи розвинутою формально, не заповнила патріотичну нішу змістовно, в умах українців.

      Попри це, УНП ставить перед собою дуже амбітну мету. «Наш потенціал на виборах, — каже Юрій Костенко, — близько 10 відсотків». За підрахунками лідера УНП, це десь 45—50 народних депутатів. «Півсотня» неформально називається в УНП «прохідною частиною списку». І квоти, судячи з усього, теж вимірюються за цим політично-математичним поняттям. «Наприклад, «фермери», наскільки я пригадую угоду, отримують чотири місця у прохідній частині списку до Верховної Ради», — пояснив Костенко. «Юрію Івановичу, а що буде, якщо ви взагалі не потрапите у Верховну Раду?» — перепитав кореспондент «УМ». Лідер УНП відповів претензійно: «Це буде означати тільки одне. Якщо Український народний блок не потрапить у парламент, то ми живемо не в У-кра-ї-ні».

      Минуло вже більше шести років, відколи розколовся Народний рух, немає потужної націонал-демократичної політичної сили. На це часто нарікають люди. Але заповнити цю нішу самій УНП не вдається. Можливо, через те, що зараз люди горнуться не стільки до ідеології, скільки до особистостей. Таких, як Ющенко, Тимошенко абощо.

      До речі, якщо брати саме цей «лідерський» зріз, то УНП, намагаючись врятувати націонал-демократію, може відштовхнути її назад. І не тільки через можливу поразку на виборах. Але й через те, що в цей спосіб вона відбере кілька відсотків у сильніших пропрезидентських коаліцій — «Нашої України» і, напишемо із деяким застереженням, Блоку Тимошенко. А це — подарунок ну зовсім не націонал-демократичному Януковичу.

      Однак рішення йти на вибори окремим патріотичним блоком з'їзд підтримав майже одностайно: 654 — «за», 0 — «проти», 3 — «утрималися». Водночас партія втратила щонайменше одного сильного бійця — віце-прем'єра В'ячеслава Кириленка. Він хоча й залишається членом УНП, проте на засіданні проводу партії відмовився входити у список блоку Костенка, бо хоче йти на вибори з Президентом. Але, як заінтригував Костенко, «у нас у списку буде інший віце-прем'єр». Гм, якщо не Кириленко, то хто? Юрiй Мельник, «аграрний» вiце-прем'єр-мiнiстр?

      Загалом же список Українського народного блоку (який за своєю назвою явно конкуруватиме з просто Народним блоком Литвина) буде сформований на початку грудня. Очолить його Юрій Костенко. А в першу п'ятірку, за його прогнозами, обов'язково ввійдуть Іван Плющ, «пивовар» Олександр Слободян та «жінка як символ України».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>