Одна калина за вікном...

25.11.2005
Одна калина за вікном...

Згадаймо кожну жертву голоду i репресiй. (Фото Укрінформ.)

      Якщо завтра побачите на адмінбудівлях приспущені жовто-сині прапори з траурними стрічками, дуже не лякайтеся — нічого страшного в країні не сталося. Точніше, сталося, але дуже давно — десятки років тому, коли ми втратили мільйони наших співгромадян. Завтра, 26 листопада, ми всі разом вшануємо їхню пам'ять.

 

      Урочистості почнуться з самісінького ранку: в усіх храмах України відслужать панахиди за жертвами голодоморів та репресій. А в Києві о 9:30 нарешті зроблять перший крок до створення Меморіального комплексу пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 рр. У районі його спорудження, на Дніпровському узвозі біля каплиці святого Андрія Первозванного, за участю Президента України, найвищих посадовців держави, а також представників усіх регіонів країни буде закладено калиновий гай. Наразі на схилах Дніпра, як розповів «УМ» головний інженер «Київзеленбуду» Анатолій Загоронюк, облаштовують пішохідні доріжки, готують ямки для саджанців (виймають глину та покращують грунт, аби калина краще приживалася). А в двох розплідниках — міському розсаднику «Теремки» та в його другому відділенні, що в селі Малютинка Києво-Святошинського району, — готують саджанці. Сьогодні по обіді їх уже мають доставити на об'єкт. Загалом у суботу буде висаджено 300 кущів калини — персонально від високопосадовців та кожної області, кожного району. Висаджувати вирішили калину звичайну. Як зазначає Анатолій Загоронюк, цей сорт чудово цвіте, а також стійкий до всіляких шкідників. Також на вході до новостворюваного парку будуть посаджені шість ялин, ялівець тощо. У тому, що всі кущі добре приживуться о цій порі, у «Київзеленбуді» також не сумніваються: ті пагінці, які «зеленбудівці» саджають пізньої осені та взимку, вкорінюються у 99 відсотках випадків.

      О 14:30 від Софійського майдану до Михайлівського собору, де встановлено пам'ятний знак жертвам Голодомору, вирушить скорботна процесія. А о 15:20 тут відбудеться панахида за участю ієрархів християнських церков.

      О 16:00 долучитися до загальнонаціональної акції скорботи зможе кожен українець. Це буде просто: щойно проб'є на годиннику 16:00 помовчіть хвилину — це початок загальнонаціональної хвилини мовчання. До речі, Державний комітет телебачення і радіомовлення України закликає всі телерадіокомпанії також приєднатися до акції: на хвильку вимкнути музику, припинити передачі, та й узагалі утриматися цього дня від трансляції програм та оприлюднення в друкованих ЗМІ матеріалів розважального змісту.

      А далі приєднуйтеся до акції «Засвіти свічку»: просто запаліть у пам'ять про загиблих свічку біля ікони чи вдома на вікні. Такі ж вогники обов'язково спалахнуть біля пам'ятних знаків, на майданах міст та сіл України.

      Церемонія вшанування пам'яті жертв голодоморів та політичних репресій відбудеться в кожному регіоні України: до пам'ятників, місць поховань жертв голодоморів та політичних репресій нестимуть траурні вінки, квіти, свічки, горщики з пшеницею. В окремих регіонах ці заходи розпочнуться вже сьогодні.

      У Донецьку, як повідомив наш власкор Павло Кущ, вирішили покласти квіти до відповідних монументів ще в п'ятницю. У цей день, за словами лідера обласного осередку «Просвіти» та КУНу Марії Олійник, влада організовує виїзд ветеранів на Рутченковське поле до монумента Жертвам голодомору та політичних репресій. За офіційною версією, причиною трохи завчасного вшанування скорботної дати є те, що субота, як відомо, в держслужбовців є вихідним днем. Утім досить поширеною залишається й інша версія: адже в цей день у приміщенні Донецького драмтеатру відбудеться конференція обласної організації Партії регіонів. А обласна «Просвіта», КУН, НСНУ, інші партії та козаки проведуть свій траурний мітинг таки в суботу і, зокрема, покладуть квіти до меморіальної дошки Василю Стусу на філфаці Донецького університету.

      На Черкащині заходи з вшанування пам'яті жертв голодоморів розпочалися презентацією книги про голодомор «Віти єдиного древа. Україна східна і західна в апокаліпсисі 20 століття», виданої Василем Пахаренком, викладачем Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького. Вона стала своєрідним пам'ятником жертвам Голодомору на Черкащині. За словами пана Василя, свою книгу він написав ще 15 років тому, але видати її раніше не було змоги. Можливо, це й на краще, бо тоді довелося б ставити в цій книзі три крапки. Тепер же він дописав ще один розділ, який назвав «Помаранчева крапка». А в суботу в Черкасах, на вулиці Пролетарській, де встановлено пам'ятний знак, зберуться люди, аби згадати ту страшну сторінку нашої історії. На мітингу виступить міський голова Черкас Анатолій Волошин, панахиду за жертвами Голодомору проведе єпископ Черкаський і Чигиринський Іоанн, люди покладуть квіти, повідомляє наша власкор Людмила Нікітенко.

      В Ужгороді на Театральній площі 26 листопада відбудеться панахида, відслужити яку голова обласної державної адміністрації Олег Гаваші закликав спільно представників різних конфесій. У населених пунктах, де мешкають угорці та німці, покладуть квіти до пам'ятників жертв тоталітарного режиму, а в містах Берегове та Ужгород з ініціативи Демократичної спілки угорців України встановлять пам'ятні знаки жертвам сталінізму і політичних репресій.

      У Рівному від Свято-Покровського собору та інших храмів вирушить хресна хода до колони Божої матері, дорогою учасники ходи покладуть горщики із зерном та свічками, обвиті колоссям і калиною, а також квіти до пам'ятника Загиблим за Україну і до меморіальної дошки на розі вулиць Соборної і Пушкіна. Заплановані також спільна панахида представників християнських конфесій та мітинг.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>