Гафнієвий скандал під «музику куль»

15.11.2005
Гафнієвий скандал під «музику куль»

Полковник Крижановський та генерал Кравченко під час сенсаційних заяв. (автора.)

      Навколо особи керівника СБУ Ігоря Дріжчаного розгорнувся черговий скандал. У принципі компромат на нього почав «гуляти» пресою ще два місяці тому, одразу після призначення на головне крісло Володимирської, 33. Але зараз усе значно серйозніше. Адже якщо раніше всі звинувачення були анонімними, то тепер новопризначеного керівника СБУ відкрито звинуватив у скоєнні важких злочинів його колишній підлеглий — полковник СБУ Валентин Крижановський, про що «УМ» повідомляла у попередньому номері. Полковник звинуватив Ігоря Дріжчаного у причетності до незаконної поставки в Китай гафнію, спробі заволодіти 435 мільйонами доларів з рахунків екс-Прем'єра Павла Лазаренка і спробі фізичної ліквідації генерала СБУ Валерія Кравченка, який працював при посольстві України в Німеччині. «Подільником» Дріжчаного Крижановський називає i заступника Генпрокурора Віктора Шокіна.
      Сам полковник каже, що на такий крок він пішов, бо йому вже нічого втрачати — проти нього порушено дві кримінальні справи, i щоб він замовк, його нібито хочуть запроторити до в'язницi. Натомість пан Дріжчаний заяви полковника розцінює як останню спробу ухилитися від покарання та намагання перевести свій «кримінал» у політичну площину.
      Уже після резонансної прес-конференції у п'ятницю події почали розвиватися немов у справжньому детективі — на Валентина Крижановського було скоєно замах. Але від куль кілера його врятував бронежилет...

Стрілянина на Пушкінській

      Про напад стало відомо у суботу. УНІАН та сайт «Оглядач» повідомили про цей випадок з посиланням на власні поінформовані джерела, а ось на «5-й канал» узагалі зателефонував невідомий. В усіх трьох випадках отримання інформації картина вимальовується одна: через три години після скандальної прес-конференції полковник Крижановський вийшов з будинку по вулиці Пушкінській, де розташовано офіс його адвоката. Була восьма вечора. Саме в цю мить на нього напав невідомий чоловік у масці, розвернув до себе обличчям і зробив постріл у тулуб. Куля життю не зашкодила, оскільки Крижановський був у бронежилеті, але збила його з ніг. Кілер зробив ще три постріли, натомість полковник, мабуть, не чекаючи «контрольного» в голову, почав відстрілюватися з власного пістолета i нібито навіть поранив нападника, який одразу втік.

      Валентин Крижановський одразу викликав міліцію та «швидку», але коли приїхали лікарі, він, незважаючи на поранення, відмовився від госпіталізації і зник у невідомому напрямку. Тож коли на місце події в самому центрі столиці прибув наряд міліції, то знайшов лише відстріляні гільзи, пістолет Макарова з глушником і шапку-маску, скинуті нападником.

      Дивує, що, незважаючи на те, що в МВС обіцяли прокоментувати пресі цей інцидент ще в суботу, станом на вчора офіційна версія міліції була невідома. У той же час не може не впасти  в око бездарнiсть замаху. Професiонали так  «не працюють». Але, якщо не хотiли вбивати, це може бути i залякуванням, i провокацiєю. Остання, до речi, вигiдна обом сторонам конфлiкту.  

Хто ви, полковнику Крижановський?

      Власне про можливу загрозу своєму життю полковник СБУ сказав ще на прес-конференції у п'ятницю. До того ж представники мас-медіа зібралися в інформагентстві УНІАН зовсім з іншого приводу i на іншого учасника. Преса прийшла послухати відомого генерал-майора СБУ Валерія Кравченка, який мав поділитися особистими пропозиціями стосовно реформування правоохоронних органів. Як виявилося, все це було зроблено для конспірації. Генерал, який півтора місяці тому заявив, що саме пан Дріжчаний, ще на посаді заступника голови СБУ, на одній з нарад пропонував його фізично усунути в Німеччині за «берлінський скандал» (тоді, у лютому 2004 року, Кравченко виступив із сенсаційною заявою про те, що керівництво СБУ доручило йому стежити за українськими опозиційними політиками під час їхнього перебування за кордоном), цього разу переважно мовчав. А слово надав «своєму доброму знайомому» полковнику СБУ Крижановському.

      За словами самого полковника, це звання він отримав достроково i згідно із секретним наказом. Бо 10 років він працював під глибоким прикриттям серед організованих злочинних угруповань і комерційних структур, що проводили «тіньові» схеми. Тобто був «кротом» Головного розвідувального управління СБУ. Півтора року тому його перевели на посаду помічника начальника Головного управління боротьби з корупцією та оргзлочинністю (Управління «К»). I свою першу інформаційну довідку керівництву він зробив про незаконну оборудку з поверненням ПДВ «з повітря» в сумі 330 мільйонів гривень. Йдеться про те, як за два дні окремі особи пропустили через Чернігівську митницю лазерні диски з нульовою інформацією, сума яких була оцінена в 1 мільярд 800 мільйонів гривень.

      Масштаби оборудки були настільки вражаючими, що Крижановського у дві години ночі викликав до себе тодішній голова СБУ Ігор Смешко, справа була на особистому контролі Президента Кучми. Від полковника чекали результатів. Але вже через тиждень справу почали гальмувати, а полковника перестали запрошувати на наради слідчої групи. Крижановський каже, що його принциповість стала нікому не потрібна (швидше за все, у верхах про все домовилися, а «прибутки» від ПДВ поділили), тому наприкінці жовтня 2004 року його відправили у відпустку, i доки його не було, тихенько оголосили неповну службову відповідність і зняли з посади.

      З цього все i почалося. Полковник написав скаргу на ім'я Смешка, отримав відповідь від його заступника Ігоря Дріжчаного — мовляв, усе законно. До порозуміння не призвело i особисте спілкування на прийомі у заступника голови СБУ, Крижановський каже, що саме відтоді між ними виникла особиста неприязнь. Після відсторонення полковник контролював i вивчав реалізацію через Главк «К» та слідче управління СБУ конфіскованого i заарештованого безгоспного майна, надавав поради. Мабуть, i тут комусь перейшов дорогу. Бо проти нього було порушено аж вісім кримінальних справ, шість із яких уже розсипалося.

      Лишається ще два «кримінали». Один — за перевищення службових повноважень у грудні 2004-го, хоча Крижановський на той час уже був відсторонений від посади. А другий стосується його роботи з конфіскованим майном. Річ у тім, що, за словами полковника, така собі фірма «Фрам-інвест» заборгувала бюджету Служби 100 тисяч доларів за отриманий товар. У лютому цього року полковник запропонував директору фірми Олександру Кириленку розрахуватися, але, врешті-решт, отримав кримінальну справу — за погрозу людині з «вибиванням» суми у 100 тисяч «зелених». Пан Кириленко написав заяву до Генпрокуратури у травні i, як переконаний Крижановський, підприємець зробив це за порадою заступника Генпрокурора Віктора Шокіна. Нібито не обійшлося i без Дріжчаного, який, за словами полковника, особисто контролює «Фрам-iнвест». Наразі Олександр Кириленко постійно перебуває під охороною спецпідрозділу СБУ «Альфа».

      Крижановський каже, що навіть слідчі Генпрокуратури казали йому, що його «замовили» Дріжчаний i Шокін, i домовлятися слід саме з ними. Слідчі не хочуть займатися його справою i просять робити їм відводи. Дісталося i його родині. 15 червня бійці спецпідрозділу «Сокіл» напали на дружину полковника i його знайомого (переплутали з ним), а 2 вересня міліція безпідставно обшукала його неповнолітнього сина.

Захищаюсь компроматом!

      «Мене переслідують — я зобов'язаний захищатися. Як полковник СБУ... володію чималою інформацією. Але всі докази одразу навести не можу. Тому й вимагаю створення парламентської слідчої комісії  для перевірки наведених мною фактів. Докази задокументовані і ще в травні-червні 2005-го направлені в Генпрокуратуру, як за результатами службових розслідувань СБУ, так i за моїми записками (їх близько 50-ти), але реакції немає. Через особисте втручання Віктора Шокіна не прийняті законні рішення за цими фактами!» — так полковник Крижановський пояснив своє звернення до громадськості.

      Окрім вищенаведених звинувачень на адресу Дріжчаного, полковник заявляє, що саме голова СБУ ще до призначення на цю посаду був ініціатором продажу комерційним структурам за мізерні суми будівель СБУ по вулицях Московській і Стрілецькій в дорогому центрі столиці. Дріжчаний нібито ще рік тому допоміг «деяким злочинним кланам звільнити судно «Вотан» з вантажем контрабандного алюмінію на борту, яке прикордонники затримали в Керченському порту. Як наслідок — комерсанти прокрутили оборудок з поверненням ПДВ — «навар» склав 149 мільйонів гривень. Полковник СБУ у відставці заявляє i про те, що саме Дріжчаний прикривав «мукачівський шабаш» криміналітету під час виборів мера навесні 2004-го, винен у побитті народних депутатів на виборах мера. А потім, виступаючи перед народними обранцями у Верховній Раді України, Дріжчаний просто сфальсифікував правдиву інформацію про мукачівські події.

      Звісно, сам полковник визнає, що він займався лише опосередкованим розслідуванням цих фактів, дізнавався про все це від колег, отримував інформацію з власних оперативних джерел. Але каже, що i в СБУ, i в ГПУ чимало «оперів» i слідчих про все це знають, до того ж мовчать далеко не всі. Принципові співробітники доповідали начальству, направляли докази на Різницьку, але віз i нині там. Бо між Дріжчаним (колишнім заступником Генпрокурора) i Шокіним ледь не кругова порука.

      Найбільш аргументовано полковник розповів про оборудку з гафнієм, що використовується в атомній енергетиці, i 8 тонн якого було поставлено «Укрспецекспортом» у Китай в січні цього року через Одеський морський порт. Але 795 кілограмів гафнію металевого замінили на непридатний матеріал з простроченими термінами зберігання. Сфальсифікували документи — i вперед, на митницю! Генерал-лейтенант юстиції Дріжчаний, за словами Крижановського, прикривав це «кідалово» китайців. На той час саме він був куратором Управління військово-технічної співпраці Департаменту контррозвідувального захисту економіки держави і, контролюючи діяльність підприємства «Укрспецекспорт» і Держслужби експортного контролю України, безпосередньо організував цю контрабанду гафнію та прикривав контрабанду — митникам навіть довелося звільнити підозрілий вантаж.

      795 кг гафнію мали 13 років прострочки, хоча ця речовина може зберігатися не більше 10. Зовнішній товарний вигляд цим злиткам додали на заводі «Цирконій». За висновком фахівців «Цирконію», цей метал не можна використовувати в ядерній енергетиці, оскільки виготовлені з нього деталі несуть колосальні навантаження у технологічних циклах на атомних електростанціях, і у разі виготовлення з нього устаткування і продукції, які Китай використовує всередині країни та експортує за її межі, можливі тяжкі наслідки у вигляді чергової ядерної катастрофи!

      Крижановський навів маркірування недоброякісного гафнію i стверджує, що контрабанду «провели» через вже згадувану фірму «Фрам-iнвест», підставний «Будпром», а потім через «Укрспецтехніку», яка є дочірнім підприємством «Укрспецекспорту». В результаті цієї операції «Укрспецтехніка» перерахувала «Будпрому» близько 800 тисяч гривень, які перевели в готівку через Східно-Європейський банк і конвертували в долари.

      «Як засвідчують матеріали кримінальної справи № 49-1536 та подання слідчого Генпрокуратури, саме директор «Фрам-інвесту» Кириленко отримав валюту готівкою. Вузькому колу оперативників відомо, що ці гроші потрапили до Дріжчаного i Шокіна», — стверджує полковник Крижановський. I каже, що днями через свої оперативні канали дізнався, що голова СБУ просив Генпрокуратуру посадити балакучого полковника років на 5—6. Щоб замовк. Або хоча б на півтора року до СІЗО — це максимальний термін слідства, згідно iз КПК. Тож зараз ГПУ намагається довести Печерському суду, що полковника треба взяти під варту, бо це допоможе слідству.

Полковник сподівається на Президента, голова СБУ — на ГПУ.

      Довести свою правоту полковник Крижановський сподівається лише після того, як про ці ганебні факти стане відомо Президента Віктору Ющенку.

      «У мене складається враження, що Віктор Андрійович віддалений від справжнього стану справ з головою СБУ. Дріжчаного прикриває найближче оточення Ющенка, яке не надає Президенту справжньої інформації», — каже він. Полковник також сподівається, що парламент створить слідчу комісію i розслідує факти корупції i контрабанди серед високопосадовців на Володимирській та Різницькій. Але в разі, якщо таку комісію очолить нардеп Григорій Омельченко. Відповідний лист полковник направив i на ім'я секретаря Ради нацбезпеки та оборони Анатолія Кінаха, тож має надію i на нього.

      Водночас сам голова Служби безпеки Ігор Дріжчаний відкидає будь-які обвинувачення, висунуті відставним полковником СБУ Валентином Крижановським. Щоправда, думку керівника пресі донесла його прес-секретар Марина Остапенко (нагадаємо, що, незважаючи на численні скандали навколо свого імені, Дріжчаний за два місяці каденції досі не провів жодної прес-конференції чи брифінгу). Як правило, він не реагує на публікації у пресі, але цього разу мовчати було просто неможливо. Пані Остапенко повідомляє, що Дріжчаний звернувся до Генпрокурора Олександра Медведька із заявою, в якій «просить провести ретельну перевірку оприлюднених Крижановським фактів iз метою з'ясування мотивів та обставин розповсюдження неправдивої інформації». Цікаво, чи не пан Шокін перевірятиме? Сподіваємось, що ні, адже його прізвище полковник теж неодноразово згадував. Наприклад, поряд із сумнозвісною публікацією про генерала Пукача в Ізраїлі у газеті «Сегодня», завдяки чому розшукуваний вбивця Гонгадзе вислизнув із рук СБУ, було розміщено й інформацію про розшук Крижановського Інтерполом!

      Але повернемось до Дріжчаного. На його думку, дії полковника, спрямовані на дискредитацію голови СБУ, мають на меті перешкодити його службовій діяльності й розкриттю ряду тяжких злочинів. Керівник Служби також не виключає політичної мотивації акції, спрямованої на дискредитацію влади. Тому i Дріжчаний, і очолюване ним відомство «будуть сприяти будь-якій перевірці, що буде проводитися у зв'язку з поширенням згаданої інформації». Голова СБУ вважає, що за фактом збройного замаху на життя полковника СБУ Крижановського слід порушити кримінальну справу, розслідування якої i має дати відповіді на всі питання.

      СБУ також наголошує, що Крижановський не є співробітником Служби безпеки. За словами Остапенко, він був відсторонений від роботи ще понад рік тому і звільнений з лав СБУ на початку літа цього року. Адже проти нього порушено дві кримінальні справи. В принципі, цього не приховував i сам полковник. Щоправда, він на відміну від колишніх роботодавців, навів значно більше інформації i стосовно свого відсторонення з посади i звільнення, i у кримінальних справах.

 

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>