24 200 000 000 грн.

25.10.2005
24 200 000 000 грн.

Президент Ющенко спостерiгав за торгами з кабiнету голови Фонду держмайна. (Фото УНІАН.)

      «24 мільярди 200 мільйонів — продано!» — сказав ліцитатор (чоловік із молотком) В'ячеслав Шевченко на вчорашньому аукціоні, зафіксувавши перехід найкрутішого українського металургійного підприємства у власність фірми «німецько-британського індуса» Лакшмі Міттала. У Фонді держмайна України з 11-ї години зібралися перші особи держави — Віктор Ющенко і Юрій Єхануров, під’їхала й попередня глава уряду, Юлія Тимошенко, яка багато зробила для вигіднішого перепродажу фактично вкраденої «Криворіжсталі». Саме вкраденої. Адже, згадаймо, теза про крадіжку попереднім режимом цього меткомбінату була однією з основних, якими тоді ще кандидат у президенти Віктор Ющенко керувався у своїх виступах перед революційним Майданом.

      «На Майдані було сказано, що цей об'єкт повинен пройти повторну приватизацію, — сказав Президент Віктор Ющенко вже після закінчення відкритого аукціону. — І сьогодні ви отримали свідчення — якби приватизація [«Криворіжсталі» в 2004 році] відбувалася чесно, ми б мали ширше коло можливостей для вирішення будь-яких питань. У тому числі соціальних». «Тепер за один об'єкт заплатили більше на 20 відсотків, ніж за всі роки української приватизації, — наголошує Ющенко, додаючи: — Те, що відбулося сьогодні, показало: Україна здатна проводити чесну приватизацію, з дотриманням усіх правових процедур. Українська влада відбулася. Українська нація отримала заслужений комплімент за страждання у процесі приватизації за всі роки».

      Учора Ющенко вже зустрівся з новим власником заводу, британцем індійського походження Лакшмі Мітталом, і в розмові відзначив: «Дякую, що ви пройшли весь шлях, необхідний для цієї перемоги. Це була блискуче зроблена справа».

      Українська влада, відзначаючи таку подію, вчора перебувала фактично у стані ейфорії. Люди, яким не байдужі державні інтереси, вітали один одного, мов футболісти після важливого голу. Ті ж, що були далі відстані обіймів, надзвонювали знайомим по мобілках. В Україну прийшли ТАКІ гроші! Тепер 4 мільярди з них підуть Пінчукові й Ахметову (як повернення за анульований конкурс минулого року), частина — на соціальні проекти, ще частина — на придбання державою часток важливих підприємств.

      Отже, 93,2 відсотка «Криворіжсталі» перейшли до іноземного інвестора — компанії «Міттал стіл» (Дуйсбург, Німеччина). Сама процедура аукціону відбувалася в умовах безпрецедентної відкритості й водночас посиленої охорони — територію Фонду держмайна по периметру огородили залізним парканом, за яким на відстані півметра один від одного стояли міліціонери. До речі, це на вулиці Кутузова, 18/9, поруч із Центрвиборчкомом, який минулої осені під час виборчих фальсифікацій так само посилено охороняли правоохоронці, вірні Януковичу й Кучмі. Цього разу завдання було інакшим — забезпечити чесність та прозорість. І, власне, саме проведення торгів. Тому деякі депутати з боку Ющенка, зокрема Оробець, Ратушний, прийшли до ФДМ ще о восьмій ранку. Їхнє завдання було не допустити блокування Фонду держмайна комуністами та «симпатиками» Пінчука і Ко, котрі намагалися завадити аукціону.

      Пресі доступ до будівлі Фонду держмайна перекрили, натомість дозволили лише дивитися пряму трансляцію з торгів (її провели телеканали УТ-1 і «5-й») із приміщення сусіднього кафе. Перед Фондом вишикувалися в пікети комуністи і представники «Братства» Корчинського, всього близько ста чоловік. Навпроти них стали прихильники НСНУ в помаранчевих шарфиках. Кажуть, «помаранчеві» були готові піти «врукопашну» на захист аукціону.

      Приблизно за півгодини до початку торгів народний депутат Юрій Соломатін із КПУ зробив спробу пройти на територію ФДМ повз міліцію і огорожу, внаслідок чого виникла сутичка з «нашоукраїнцями», і його з першого разу не пустили. Тоді ж сюди приїхав міністр внутрішніх справ Юрій Луценко.

      Попри присутність Президента, Прем'єра й екс-Прем'єра, на аукціоні не було головного представника продавців — керівника ФДМ Валентини Семенюк. Вона напередодні потрапила до лікарні «Феофанія» через високий артеріальний тиск. Очевидно, захворювання «політичне». Адже політрада рідної для Семенюк Соціалістичної партії якраз рекомендувала їй звільнитися з посади, і згодом стало відомо, що пані Семенюк справді подала Президентові заяву про відставку. Експерти пов'язують це з політичною вигодою для СПУ: тепер партія Мороза може сказати, що її представниця до останнього була проти розпродажу всенародної власності.

      Нагадаємо, що минулого року 93-відсотковий пакет акцій попередній власник придбав усього за 4 млрд. 260 млн. грн., але згодом, після приходу до влади Ющенка, за рішенням судів приватизацію «Криворіжсталі» визнали незаконною і повернули цей пакет акцій у власність держави. Отож учора об 11 годині три претенденти на «Криворіжсталь» — «Міттал стіл», російська «Смарт груп» та «Індустріальна група» (сформована на базі ІСД Тарути) вкинули у прозору скриньку конверти зі своїми пропозиціями ціни за комбінат. Конкурсна комісія в присутності претендентів відкрила конверти і зачитала ціну. Найвища з них і була стартовою — 12 млрд. 600 млн. Надалі кожний крок у підвищенні ціни, згідно з умовами торгів, становив 100 мільйонів. Остання пропозиція «Індустріальної групи» становила 24 млрд. 100 млн., а «Смарт груп» — ще менше, 17 млрд. 700 млн. гривень. Переможець — «Міттал стіл» — «перебив» конкурентів сумою 24,2 млрд. Ця компанія входить до однойменного міжнародного холдингу, який є найбільшим виробником сталі у світі.

      Керівництво держави дало зрозуміти, що «Криворіжсталь» — не останній об'єкт, який продадуть як такий, що був раніше незаконно приватизований. Прем'єр-міністр Юрій Єхануров під час колегії в Мінпромполітики повідомив, що ініціюватиме створення спеціального фонду для викупу до державної власності раніше приватизованих проблемних підприємств. Він зазначив, що зараз є близько десятка проблемних підприємств, які були приватизовані в умовах зменшеної конкуренції, щодо яких відбуваються судові процеси. Керівник уряду також заявив після закінчення аукціону, що Президент Віктор Ющенко у кабінеті голови ФДМ дав доручення готувати до приватизації новий великий об'єкт. Як виявилося, це — Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд.

 

ХТО ВЛАСНИК?

Знайомтеся — Міттал

      Компанія індуса-мільярдера Лакшмі Міттала «Міттал стіл» намагалася брати участь у приватизаційному конкурсі ще в 2004 році. Як нагадує «Українська правда», тоді ця фірма називалася LNM Group, але через умови, написані спеціально для Пінчука й Ахметова, не була допущена до великої гри.

      Компанія Міттала не припиняла боротьбу навіть тоді, коли її провал був очевидним. У Києві працювала делегація LNM Group, котра зустрічалася як із представниками тодішньої влади, так і опозиції.

      Узимку 2004 року тодішній Президент Кучма особисто бачився з Лакшмі Мітталом і закликав придбати не «Криворіжсталь», а недобудований Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд. Утім така нагода в індійського багатія ще буде.

      «Міттал стіл» є одним із провідних гравців на світовому ринку металургії. При цьому компанія Міттала має репутацію такої, що дуже активно використовує офшорні технології й досить цинічно підходить до питання стосунків із трудовими колективами. Це було однією з причин конфлікту, яка заблокувала придбання «Міттал стілом» польського комбінату «Гута Ченстохова».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>