А у нас — війна за газ

20.10.2005

      На Черкащині, у Смілянському районі, нині киплять два села — Ташлик та Тернівка: дві громади воюють за те, кому належить 2 мільйони гривень субвенції з державного бюджету на зведення нитки газопроводу «Мала Смілянка — Куцівка», і до якого села голубе паливо мають підводити в першу чергу.

      Варто зазначити, що Смілянщиною проходить два магістральних газопроводи — «Союз» та «Уренгой — Помари — Ужгород», від яких до того ж Ташлика — менше 10 кілометрів. Ташличани стверджують, що фінансування газопроводу від сусідньої Куцівки і до їхнього села було, на їхнє звернення, проініційовано двома народними депутатами, вихідцями зi Смілянщини, — Анатолієм Семиногою та Віктором Тимошенком. Жителі Тернівки, в свою чергу, переконані, що на 2 мільйони гривень право мають вони, адже біля них уже прокладено 695 метрів труб.

      «Якщо думати про перспективу, то краще вести газопровід від Макіївської газорозподільчої станції до Сміли, що має проблеми з тиском газу», — пояснює Віктор Ісаєнко, в.о. головного інженера ВАТ «Черкасигаз». «Це було б добре, аби газопровід ішов до Сміли з двох сторін, тобто не лише з Черкас, як тепер, а й з Куцівки. Торік серед зими на магістральному трубопроводі, котрий прокладено з Черкас Ірдинським болотом, трапилася аварія, і ми сиділи без газу», — підтримує його міський голова Сміли Іван Оксьом. Солідарний з ними і Володимир Старик, начальник Смілянського управління з експлуатації газового господарства. Він каже, що Смілянська газорозподільча станція дуже завантажена, тут лише приватних споживачів газу — 30 тисяч, ще 200 комунально-побутових, а в Макіївській ГРС їх усього тисяча, і це лише приватники. Отож, переконаний пан Володимир, треба якнайшвидше з'єднати Макіївську газорозподільчу станцію зi Смілянською, аби вони підтримували одна одну на випадок аварійної ситуації. Водночас голова Смілянської райдержадміністрації Мар'яна Герасименко наголошує, що в останні роки район газифікувався за рахунок потужностей Смілянської ГРС, яка задіяна тепер на всі 100 відсотків і подальше її перевантаження призведе до технічної неспроможності газозабезпечення віддалених сіл — Березняки, Ротмистрівка, Ковалиха, Мале Старосілля, Мала Смілянка.

      На думку голови райдержадміністрації, конфліктна ситуація, яка лихоманить нині Смілянщину, була закладена торік, коли політичним рішенням, без урахування технічних можливостей існуючої мережі, колишній голова Смілянської районної ради і водночас депутат від села Тернівка Микола Тимошенко ініціював будівництво газопроводу саме від Смілянської ГРС. За її словами, всі ці факти добре відомі обласному управлінню капітального будівництва, але там продовжують приховувати інформацію про порушення, з якими розпочато будівництво першої черги газопроводу та підігрівають конфлікт навколо Тернівки, приховуючи від його мешканців те, що, проклавши газову трубу до їхнього села, вони можуть не отримати газу.

      «Два мільйони гривень цілеспрямовано виділено на газопровід «Куцівка — Сміла»: за 4 роки мого депутатства жодного разу не вдавалося вибити хоча б копійку для Смілянського району. Ми з моїм колегою Віктором Тимошенком, вивчивши питання газифікації в районі, дійшли висновку, що цьогоріч у бюджеті треба закласти кошти на початок, а наступного року — на завершення будівництва цього газопроводу. Таким чином ми вирішуємо забезпечення тиском і газопроводу Сміли, і водночас газифікуються 8 сіл, котрі розташованi по його лінії, в тому числі Ташлик та Тернівка», — зазначає народний депутат Анатолій Семинога. За його словами, районне начальство за попередньої влади думало про свої інтереси і в гарному селі Тернівка, де будинки та дачі чиновників, з бюджету в газопровід нерозумно вгатило 160 тисяч гривень. Проте не було враховано те, що в газопроводі, котрий до Сміли йде з Черкас, не вистачає тиску, щоб забезпечити газом жителів самого міста і ту промисловість, котра там є.

      «На жаль, управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації працює по-старому. І сьогодні чиновники намагаються перерозподілити бюджетні кошти, але питання принципове — або ми будемо вкладати кошти в розвиток району, або будемо задовольняти потреби чиновників. Якщо ми хочемо, щоб газ був у селах Смілянського району, то треба вести газ звідти, де він є, — від джерела до споживача», — наголошує Анатолій Семинога. І обіцяє, якщо Черкаська обласна влада чи обласне управління капітального будівництва розподілить виділені з держбюджету 2 мільйони в інший бік, добиватися вирішення цього питання відповідно до букви закону.

      Начальник управління капітального будівництва Черкаської облдержадміністрації Олександр Казанюк пояснює рішення прокладати газопровід в першу чергу до Тернівки тільки тим, що там уже почали його вести. «Але ми не наполягаємо на тому, щоб прокладання газопроводу «Мала Смілянка — Куцівка» велося з боку Сміли. І ніякої зацікавленості у цьому не маємо. Технічна можливість вести газопровід є і з одного боку, від Сміли до Тернівки, і з іншого — від Куцівки до Сміли. Це повинна визначитися Смілянська районна влада. А ми хоч завтра готові ті 2 мільйони освоювати», — підсумовує Олександр Казанюк.