Поганий той юрист, що не хоче бути Генеральним

20.10.2005
Поганий той юрист, що не хоче бути Генеральним

Хто-хто на Рiзницьку прийде?

      Президент Віктор Ющенко на середину вчорашнього дня ще не визначився з кандидатурою на посаду Генпрокурора. Принаймні вчора в секретаріаті Верховної Ради «УМ» повідомили, що офіційного подання з Банкової ще не було. Нагадаємо, що Генерального прокурора затверджує Верховна Рада після внесення кандидатури Президентом. У разі парламентського затвердження глава держави підписує кадровий указ i — до роботи, пане Генпрокурор.

      Але не все так просто. Адже кандидатура, внесена Ющенком на розгляд народних обранців, має бути стовідсотково прохідною. Щоб у разі призначення нового господаря Різницької не повторилася «торговельна» ситуація, яка виникла у ВР при затвердженні Єханурова. За даними «УМ», зараз представники Президента ведуть активні консультації щодо кандидатури Генпрокурора з різними фракціями, а сам Ющенко зацікавлений якнайшвидше вирішити це питання, оскільки з наближенням виборів домовлятися з фракціями буде складніше.

      Президент, імовірно, внесе кандидатуру до парламенту вже сьогодні-завтра. Очікувалося, що це станеться навіть учора, але на момент здачі номера у друк такої інформації ще не було. Відомо лише, що Ющенко мав провести засідання Політичної ради, присвячене обранню нового Генпрокурора, в якому мали взяти участь спікер Верховної Ради Володимир Литвин, Прем'єр-міністр Юрій Єхануров і лідери парламентських фракцій.

      Серед імовірних обранців прокурорської долі з приставкою «Генеральний» найчастіше називають голову парламентського Комітету з боротьби з організованою злочинністю і корупцією, представника «Нашої України» Володимира Стретовича та голову СБУ Ігоря Дріжчаного. I якщо перша кандидатура називалася наступником Піскуна вже давно i має деякi шанси затвердження у Верховній Раді (депутати добре знають Стретовича), то щодо другої цього не скажеш. Версія щодо Дріжчаного, запущена в пресу, дуже вже штучно виглядає. Існує інформація, що його кандидатуру активно лобіює голова держсекретаріату Президента Олег Рибачук, який, власне, ледь не за ручку привів Дріжчаного на посаду керівника СБУ півтора місяця тому. Хоча зрозуміло, що, якщо Дріжчаний (а він пропрацював у органах прокуратури i ГПУ, зокрема, більшу частину життя) стане Генпрокурором, це призведе до суттєвих кадрових змін i на Різницькій, i на Володимирській.

      У самому парламенті чимало депутатів говорять пресі, що для окремих сил було б краще, якби посада Генпрокурора лишилася вакантною до виборів-2006, бо приставка в.о. , яким зараз є один із заступників Піскуна Сергій Винокуров, не дає керівнику Різницької всіх каральних повноважень. А ось офіційний представник пропрезидентської фракції «Наша Україна» Борис Безпалий прямо зазначив у інтерв'ю російській газеті «Ведомости», що, якщо  Ющенко не внесе кандидатуру до кінця цього тижня, це означатиме, що консультації з фракціями завершилися невдало і на найближчі місяці Україна залишиться без Генпрокурора. «Ведомости» роблять висновок: для того щоб швидко обрати Генпрокурора, Президенту знову потрібен Віктор Янукович зі своїми парламентськими штиками у кількості півсотні. З «Великим Доном» нібито домовлятимуться саме за Стретовича.

      Натомість Янукович уже почав набивати собі ціну напередодні можливих нових «декларацій» із Банковою. Позавчора він заявив, що хоче знати, чому  звільнили Генпрокурора Святослава Піскуна. Але не тому, що Піскун йому дорогий (давати свідчення на Різницькій доводилося й самому Януковичу), а тому, що головний «регіонал» нібито переймається прозорістю кадрової політики в державі. I натякає, що Піскун не лише Бориса Колесникова арештовував, але й проти Петра Порошенка справу порушив. За таких обставин можна припустити, що Янукович, а з ним i вся донецька команда, невдовзі не те що свідчення в ГПУ даватимуть, але й у гості на Різницьку не приходитимуть... А ось щодо Порошенка — вчора екс-голова СБУ Олександр Турчинов заявив, що в.о. Генпрокурора Сергій Винокуров після зустрічі з Президентом збирається закрити справу проти екс-секретаря РНБО. За словами Турчинова, Винокуров уже провів збір слідчої групи, що веде «справу Порошенка» і дав наказ підготувати передачу документів у цій справі, яку можуть «тихо закрити вже сьогодні-завтра».

      Окрім Стретовича, досить прохідними кандидатурами вважаються й інші парламентарії-юристи — «нашоукраїнці» Микола Катеренчук i Володимир Мойсик.

      Активність демонструють i окремі заступники Піскуна, що хочуть зайняти його місце. Так Віктор Шокін, якого раніше СБУ звинувачувала у зливi інформації про вбивцю Гонгадзе Пукача, що дало можливість убивці Гонгадзе втекти, тепер знову «інформує» через ту ж саму газету «Сегодня», що Пукача налякав не він, а СБУ. Тому він i втік. Щоправда, у політикумі прізвище Шокіна як ймовірного наступника Піскуна не лунає зовсім. У принципі, як i в.о. Генпрокурора Винокурова та іншої заступниці Піскуна — Тетяни Корнякової. Натомість у президентському оточенні згадують прізвище іншого заступника, так званого «прокурора революції», який рік тому відкрито підтримав Майдан, Миколи Голомші. За даними «УМ», є шанси стати Генеральним у іншого заступника — Олександра Шинальського, якого на початку цього року було обрано президентом Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація прокурорів». Як бачимо, кандидатур вистачає, але посада лише одна.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      За даними «УМ», уряд подав Президенту пропозицiї щодо заміни принаймні п'ятьох голів облдержадміністрацій, серед яких — Атрошенко (Чернігівщина), Жовтяк (Київщина), Данилов (Луганщина).

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>