Дитинство буває злочинним...

11.10.2005
Дитинство буває злочинним...

Ніколи не знаєш, чого очікувати від ватаг підлітків на вулиці. (Фото АНАТОЛІЯ ЛИСЕНКА.)

      Зігмунд Фрейд не був далеким від істини, вважаючи що поведінкові проблеми «діагностичних» маніяків, педофілів та інших душогубів виникають ще в дитинстві і юності. Адже нерідко звіриний оскал проявляється і до вісімнадцяти. Зрозуміло, що діти з неблагополучних родин, інтернатівські втікачі, сироти складають основну масу злочинної підліткової маргіналії. Але статистика доводить: під час канікул різко зростає кількість злочинів, скоєних отроками з, так званих, порядних сімей. Літні канікули минули, за два тижні наступлять осінні. Натомість уже протягом першої чверті школярики встигли накоїти стільки, що навіть у досвідчених слідчих волосся стає дибки! Загальноприйняті ще з радянських часів принципи морального виховання «квіток життя» виконуються ними в окремих випадках із точністю до навпаки.

 

«Поважай старших!»

      Те, що жорстокість підлітків набуває соціально загрозливого характеру, можуть підтвердити чимало випадкових перехожих, яким пізнього вечора «пощастило» зустрітися з юними компаніями напідпитку. Та останнім часом така зустріч усе частіше може мати трагiчний фiнал через спалахи неконтрольованої жорстокості «нудьгуючої» молоді.

      Однією з чергових жертв став мешканець Чернігова. В останній день свого життя 74-річний чоловік гостював у сестри i додому повертався пізно. На вулиці Ушинського його перестріли п'яні підлітки. I хоча пенсіонер намагався їх оминути, найагресивніший молодик (згодом з'ясувалося, що він обкурився «травки») з нецензурною лайкою накинувся на дідуся i декілька разів ударив його пустою пляшкою з-під горілки по голові. Коли ж той упав — добивав ногами... Потерпілого знайшли лише вранці, коли допомога медиків уже була йому не потрібна.

      Як повідомили «УМ» у Департаменті карного розшуку МВС, юних покидьків чернігівські «сискарі» шукали два місяці. За словами заступника начальника карного розшуку обласної міліції Валерія Костилєва, спочатку «взяли» двох співучасників злочину, а згодом i головного підозрюваного, яким виявився 17-річний учень місцевого ПТУ. За цим кримінальним тріо тягнеться цілий шлейф нападів i пограбувань, незважаючи на юний вік.

      Інше «тріо» затримали минулого тижня правоохоронці Донеччини. На околиці міста Костянтинівка ці ліцеїсти (!) вбили біля власного авто 57-річного безробітного. Тіло жертви підлітки буквально пошматували ножами. Здобич — мобілка та 30 гривень... А ось у Горлівці група підлітків облила випадкового нічного перехожого ацетоном і підпалила. Причиною послугувала відмова дати сигарету — чоловік виявився некурящим.

      Кілька днів тому жахливе вбивство шокувало інше місто Донеччини — Добропілля, де 17-річний однорукий хлопець і його 14-річний приятель вбили 49-річного чоловіка. Як повідомили «УМ» у Центрі зв'язків із громадськістю обласної міліції, пізно ввечері чоловік повертався додому напідпитку і зустрів двох підлітків. Хлопець-інвалід упізнав у ньому свого недавнього кривдника, тож жертву спочатку побили, а потім роздягнули догола. Близько кілометра він iшов додому абсолютно голий, а хлопці рухалися за ним на відстані. За сто метрів від будинку його добили камінням. Обох заарештували вже наступного дня.

      Зовсім «недитячий» приклад: у Дніпропетровській області п'ятикласники вбили стареньку бабусю. Сталося це у селищі Щорськ Криничанського району. 78-річну місцеву жительку 12-річні дівчина й хлопець задушили руками (!), вимагаючи в неї гроші. Прокуратура Криничанського району порушила кримінальну справу лише за фактом, адже до 14 рокiв «не саджають».

«Не ображай слабких!»

      Уже кілька місяців поспіль правоохоронці Донеччини відзначають зростання підліткової злочинності. Різке омолодження вуличного криміналу в регіоні характерне далеко не тiльки для шахтарської столиці. Приморський Маріуполь був шокований, коли місцева міліція нарешті затримала серійного грабіжника, який нападав на підлітків у під'їздах будинків і на спортивних майданчиках. Ним виявився 13-річний учень 6-го класу однієї з міських загальноосвітніх шкіл. Приставляючи до горла менших жертв нежартівливий фінський тесак, грабіжник забирав мобільні телефони, гроші, фірмові спортивні костюми та інші цінності. «Трофеї» збував таксистам і торговцям місцевого ринку. Коли юного грабіжника все-таки викрили, вибухнув скандал. Виявилося, що на початку нинішнього року хлопця уже віддавали під суд. Однак зважаючи на вік підсудного, місцева Феміда обмежилася мінімальним покаранням. Відбувши місяць «під замком» у приймальнику-розподільнику, юний злочинець аж ніяк не покаявся і знову взявся за старе.

      У Дніпродзержинську 16-річний хлопець i його 19-річний приятель викинули з балкона квартири на 8-му поверсі 17-річного студента гірничого технікуму, щоб приховати завдані йому побої. Але версія самогубства не пройшла. Як повідомили «УМ» у Департаменті кримінальної міліції у справах неповнолітніх МВС, правоохоронці впритул зайнялися розробкою версії про насильницьку смерть. Невдовзі вбивці вже відповідали на запитання слідчих. З'ясувалося, що вбитий нібито завинив їм 80 гривень. Зустрівши хлопця на вулиці, п'яні «кредитори» почали вимагати гроші. Щоб відчепилися, той сказав, що гроші зберігаються вдома, але сталося навпаки, молодики супроводжували його до самого дому, а коли хлопець сказав, що в нього немає ключів від квартири — побили просто перед дверима. Батьків удома не було, грошей теж, тому хлопця довго били вже у квартирі... Далі був балкон. Iдучи з квартири, прихопили на тумбочці фотоапарат, але за гратами він їм не знадобиться.

      Ще актуальними є розборки між підлітками «за місцем прописки». Про нещодавній випадок у Чернівецькій області «УМ» повідомив співробітник групи зв'язків iз громадськістю обласного УМВС Олексій Пономаренко. Троє хлопців із селища Глибока поїхали до обласного центру на популярну дискотеку «Черемош». Після танців вони зустріли п'ятьох чернівчан, які, зрозумівши, що хлопці немісцеві, натякнули, що за перебування на «їхній території» необхідно «поставити» пиво. Після пива почалися нові вимоги, дійшло до бійки. Для одного з гостей удари кулаків виявилися смертельними — він помер у Глибоцькій ЦРЛ, не приходячи до тями. Його «спаринг-партнера» взято під варту.

Дівчаток смикають не за косички...

      У підлітковому середовищі згвалтування ровесниць не рідкість. Але дехто з юних гвалтівників спокушається й на зовсім маленьких. До того ж виявляють при цьому неабияку хитрість, щоб заплутати слідчих. Показовим у цьому сенсі є резонансний випадок, який стався у Кобеляцькому районі Полтавської області, де 17-річний підліток два тижні активно «допомагав» міліції шукати 11-річну дівчинку, яку сам же i вбив.

      Труп дитини випадково знайшли механізатори в одній із лісосмуг. Ще тиждень «опери» карного розшуку області «розкручували» цю, здавалося б, безнадійну справу.

      Справа почала просуватися, коли нарешті заговорив 14-річний двоюрідний брат загиблої. Він був настільки заляканий, що психологам довелося працювати з ним ледь не місяць! З'ясувалося, що вбив дівчинку сусідський хлопець. Сексуальний потяг до неї в нього виник, коли вона гойдалася на гойдалці. Побивши i залякавши брата, негідник потягнув його сестру до найближчого амбару. Брат лишився на вулиці й нікого не покликав на допомогу. Судмедексперти встановили, що нелюд забив дитину до смерті ногами.

      За словами заступника начальника карного розшуку УМВС Полтавщини Миколи Михайлика, затриманий підліток кожного дня придумував нові версії. Дійшло до того, що синці на тілі він пояснив тим, що катав її на велосипеді, а вона постійно падала, доки не вбилася... Але нещодавно він врешті-решт зізнався в убивстві. Незворотні процеси в організмі загиблої не дозволяють встановити, чи була вона згвалтована. Слідчі не виключають, що наруга над дитиною тривала навіть тодi, коли вона була мертвою.

      Досі напруженою залишається ситуація в селищі Красноільськ у Сторожинецькому районі Чернівецької області. Дві громади — українців і ромів — перебувають у протистоянні по різні боки річки Сірецел. Громадський спокій забезпечує міліція, ще донедавна тут було 60 працівників двох райвідділів та обласного «Беркуту». Зараз менше.

      Справа в тому, що наприкінці літа двоє 14-річних i один 19-річний циганiв румунського походження з хутора по інший бік річки згвалтували i по-звірячому побили 9-річну дівчинку з Красноільська. Тіло скинули в урвище. Міліція довго не могла встановити особи вбивць, але наразі вони затримані. Та загроза самосуду з боку селян стосовно інших 400 ромалів ще є реальною.

 

ДО РЕЧІ

      За дев'ять місяців 2005 року неповнолітні в Україні скоїли майже 21 тисячу злочинів, у тому числі близько 130 убивств і замахів на убивство. Відзначається ріст згвалтувань — на 48,3% і понад  49% — шахрайств. Збільшилася кількість неповнолітніх, потерпілих від злочинів, — на 40%, при цьому 46 дітей були убиті. У п'ять разів збільшилося число фактів торгівлі дітьми.

      І хоча, за словами начальника Департаменту кримінальної міліції у справах неповнолітніх Михайла Цимбалюка, в цьому році помітним є зниження кількості скоєних підлітками особливо тяжких злочинів (насамперед убивств), проблема лишається актуальною, бо чимало злочинів вирізняються особливою жорстокістю, міліція змушена констатувати наявність процесу омолодження криміналу, скоєного в групі. На жаль, є численні факти тяжких злодіянь, скоєних підлітками на замовлення — так зване кілерство.

* * *

      Соціологи і психологи виділяють наступні причини різкого зростання злочинності серед неповнолітніх України в останні роки:

      1. Неналежна турбота держави про дитинство, матір і сім'ю. Відсутність чітких соціальних гарантій для них.

      2. Загальне зубожіння населення. Проблема безробіття.

      3. Криза сімейних цінностей. За статистикою, розпадається кожна друга сім'я.

      4. Жорстокість, насильство, безчестя на теле- i кіноекранах. Соціальні хвороби (алкоголізм, наркоманія, проституція).

      5. Діти і молодь позбавлені можливості нормально розвиватись, працювати і відпочивати. Закриті практично всі безкоштовні секції, гуртки і студії в дитячих клубах, Палацах культури, спортивних секціях. Матеріальне становище школи (голодний учитель, швидше, нашкодить учню, ніж допоможе).

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>