Віктор Ющенко: У нашій країні фальшивих виборів більше не буде

06.10.2005
Віктор Ющенко: У нашій країні фальшивих виборів більше не буде

Під час розмови з телевізійниками. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Запитань до Президента у суспільства — безліч. Почути відповідь на них від самого Віктора Ющенка вдається набагато рідше, ніж того хотілося б. Хоча якби обіцянка В. Ю., не раз повторювана ним під час минулорічних виступів на Майдані (про те, що влада регулярно «виходитиме до народу» й інформуватиме його про свої дії), виконувалася сумлінніше, то, можливо, багато кроків Президента сприймалися б у народі з більшим розумінням. А, відповідно, і рейтинги нової влади затрималися на значно вищій, ніж це є зараз, позначці.

      Утім, як обіцяє прес-секретар Президента Ірина Геращенко, найближчим часом глава держави спілкуватиметься з народом через ЗМІ значно частіше. Зокрема, запевняє пані Ірина, стануть постійною практикою телезвернення Ющенка, також будуть виступи В. Ю. по радіо. Окрім того, секретарiат Президента планує й інші форми спілкування глави держави з пресою та громадянами, зокрема, розмови в запису в колі журналістів, де, «на противагу прямоефірним великим конференціям, може бути обговорено досить вузьке коло тем, але більш детально, глибше», — цитує Геращенко «Українська правда».

      Виконання цієї обіцянки розпочалося вже у вівторок увечері. Одразу чотири українських телеканали о 20-й годині транслювали таку «розмову у вузькому колі» Президента з журналістами Першого національного (Андрієм Шевченком), «1+1» (Олесем Терещенком), «5-го каналу» (Євгеном Глібовицьким) та «Інтеру» (Ларисою Губіною). Спілкування відбувалося не в прямому ефірі — запис інтерв'ю здійснювався вдень того ж дня. Касету із записом Віктора Ющенка було передано телеканалам із Першого національного, на базі якого з розмови, що тривала 1 годину 40 хвилин, було змонтовано 35 хвилин, показаних в ефірі. При цьому, як запевняє «Інтер», за свідченням присутніх під час спілкування В. Ю. з журналістами, нічого суттєвого при монтажі вирізано не було.

Про Майдан, річницю і виступ перед народом

      Попри деякi побоювання, що після проблем і скандалів у «помаранчевій» владі Віктор Ющенко не прийде на річницю Помаранчевої революції, сам Президент обов'язково планує цього дня вийти на майдан Незалежності. «У мене немає жодного застереження, що я там не з'явлюся. Я в будь-якому випадку там з'явлюся», — запевнив Ющенко. Адже «у нас є всі підстави» пишатися нашою революцією. «Нація зробила унікальний крок. Вона стала вищою, і це її свято. І це свято не запаморочить, що хтось відійшов, хтось перебіг, хтось зрадив, хтось не дотримав слова. Це маленькі деталі, які з кожним місяцем будуть ставати дрібнішими».

Про меморандум із Януковичем

      «Цей меморандум був складовою частиною Декларації [єднання і співпраці заради майбутнього України], яку ми підписали три дні тому з представниками дев’яти фракцій парламенту», — пояснив Президент. За його словами, меморандум було підписано для того, «щоб вийти з кризи, або її не допустити». «Є ідеї державного характеру, а не корпоративного. Для мене сформувати 2006 рік політично, економічно, з бюджетом є пріоритетом. (...) Ми можемо прожити без чесної взаємної Декларації про вибори 2006 року, але я хочу сказати, що в цій країні більше фальшивих виборів не буде. І якщо це десятим пунктом каже Янукович, що він за це, я скажу: слухай, я тебе підтримую в цьому питанні».

Про конституційну реформу

      «Позиція моя проста і логічна: політреформу треба робити. Я дав слово, що ніяких дій, деструктивних по відношенню до того ходу конституційних ініціатив, які були проведені в парламенті, я особисто як Президент робити не буду. Щоб у 47 мільйонів українців не склалася думка, що Ющенко думає про свої повноваження», — вкотре запевнив В. Ю. Хоча сам спосіб впровадження змін до Конституції розкритикував: «Якщо на політреформу дивитися, як на дишло, і в присутності демократичних журналістів тричі за півтора року міняти концепцію, можна і так жити. Я не хочу так жити, це не чесно для нації, це авантюра, яка приймається під тиском. Якщо такими методами будемо змінювати рядки в Конституції, у нас ніколи не буде поваги до закону».

Про депутатську недоторканність

      «Я стою на позиції зняття депутатської недоторканності. Загалом, незалежно від рівня, — відповів Президент на запитання, чи підтримає він законопроект про надання недоторканності депутатам місцевих рад. — І тому моя ідея, оскільки в політичних колах і юридичних колах парламенту панує поки інша думка, полягає в тому, що в секретаріаті Президента я формую комісію, яка формує пропозиції, які будуть внесені мною в Конституційний Суд на предмет конституційності таких положень. Щодо того, народний депутат — це спеціальна особа чи рядовий громадянин. Я думаю, що звичайний громадянин».

Про рейтинги

      Президентові «не прикро», що у нього і влади загалом упав рейтинг. «Останні вісім місяців — це буде велика історія. Ще не вечір, не спішіть судити з позиції одного дня. Може трапитися, що через три тижні відмовитеся від цих слів», — сказав В. Ю.

Про Тимошенко

      «Тут не проблема стосунків Ющенка—Тимошенко, для нації це було дещо більше, це ідеали Майдану. Я робитиму все, щоб цей ідеал був відновлений, хоча б якоюсь мірою. Але треба бути реалістом, знаєте, двічі в одну річку увійти неможливо. Без висновків прийти і сказати, що ви знаєте, ми робимо технічний повтор, бо до того був фальстарт. Ми повинні говорити про іншу якість, про інші пріоритети, стосунки. Якщо Юлія Володимирівна ставить за мету владу і тільки владу, то це її вибір. Я їй тут не партнер. Ми говоримо про те, як змінити країну. Для того, щоб дати правильну відповідь, скоріше за все, ми повинні знайти ту гармонію інтересів, яка, на жаль, не відбулася за сім місяців — інтересів державних, корпоративних і приватних».

Про отруєння

      В Україні немає клініки, яка може провести аналізи щодо його отруєння, вважає Президент. «У мене є аналізи провідних чотирьох клінік, я ще можу в двадцяти зробить. Питання не в тиражі, питання в процедурі — тут наші провідні слідчі мають дати чітку логіку проведення експертизи». За словами Ющенка, «тут нема дефіциту в аналізах, не проблема висновку, тут є проблема в судовій процедурі». Водночас В. Ю. повідомив, що ті клініки, де він займається своїм лікуванням зараз, «вийшли на генетичний рівень цієї теми і працюють на передових дослідженнях, пов'язаних з отруєнням діоксином». «На жаль, практика така, що діоксином отруюють дуже рідко... Тобто на щастя».

      А щодо стану його здоров'я, то Президент запевнив, що він перебуває «у хорошому прогресі». «Я хочу завтра прокинутися не з цим обличчям. А себе я повинен змусити знати, що ще завтра воно буде таким, а потім, аж післязавтра, воно буде іншим. Психологічно це важко, я відверто скажу, бо я до цього не звик. І я переконаний, що мільйони людей до цього обличчя не звикли. Але я знаходжу в собі сили».

Про команду

      Віктор Ющенко вже ухвалив рішення щодо того, чи слід йому очолювати список блоку на парламентських виборах-2006, але поки що його не оголосив.

      Що ж до списку блоку Ющенка, то Президент каже: якщо буде доведено, що корупційні звинувачення членів його команди не підтвердяться, вони залишаться в політиці. «А якщо це не міфи — ці люди не будуть в політиці». А «за тими звинуваченнями, які були наклеєні, жодного підтвердження не знайшлось. Давайте не плутати деякі речі. Звинувачення йшло по корупційних діях. Що таке корупційні дії? Якщо предметно — «ти взяв акції, землі, завод, щось до тебе прилипло». По цьому блоку питань жодна річ не знайшла підтвердження».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>