Поланський реанімував Діккенса

29.09.2005
Поланський реанімував Діккенса

Берні Кларк (праворуч) та Гаррі Еден поруч iз плакатом фільму.

      Минулої суботи в двох залах празького кінотеатру «Слов'янський дім», розташованого в однойменному торговельному комплексі чеської столиці, відбулася світова прем'єра фільму Романа Поланського «Олівер Твіст». Місце для прем'єри було вибране не випадково, оскільки Поланський упродовж трьох років знімав стрічку на кіностудії «Баррандов», яка знаходиться на околиці Праги, та в кількох інших чеських містечках. Задоволений режисер сказав на пресовій конференції перед прем'єрою фільму: «Тут я міг відтворити атмосферу Лондона ХІХ століття». Хоча бюджет «Олівера Твіста» становить дуже солідну як для європейського кіно суму — 45 млн. євро (це найдорожчий фільм Поланського за всю його кар'єру), але його знято в солідній старій кіноманері, тому він виразно стоїть в опозиції до сучасної голлівудської продукції, яка навіть у випадку екранізації літературної класики не гребує надміром спецефектів. Із відомих особистостей світу кіно на прем'єрі були присутні режисер Джон Мур, який знімає у Празі рімейк «Омена», та італо-американський продюсер Діно Де Лаурентіс, котрий готується до зйомок в Празі вже четвертої серії «Мовчання ягнят».

      Поланський на згаданій прес-конференції зiзнався, що під час зйомок «Олівера Твіста» і сам ніби занурився у дитинство, яке припало на лихоліття Другої світової війни. Принагідно він розкритикував сучасне кіно за надмір комп'ютерних спецефектів і заявив, що за таких умов не бачить більше для себе місця в кіноіндустрії, а натомість зосередиться на театральних постановках.

      Поланський зiзнався, що ідея здійснити чергову екранізацію класичного роману Чарльза Діккенса про хлопчика, який втік із притулку для сиріт і приєднався до шайки кишенькових злодюжок, спала йому на думку після спілкування з власними дітьми. Ця стрічка адресована власне молодій аудиторії, оскільки, незважаючи на похмурий настрій літературного оригіналу, він усе ще популярний серед дітей. Режисер сказав з явним натяком на американське кіно: «Я даю дітям поживу для роздумів, а не постачаю повністю перетравлені продукти».

      Поланський, який здобув світову славу завдяки постановці таких кіношедеврів як «Ніж у воді», «Китайський квартал» чи «Тесс», а позаминулого року був відзначений «Оскаром» за фільм «Піаніст», поскаржився журналістам, що йому навіть у статусi одного з кращих режисерів сучасного кіно важко здобувати гроші на постановку своїх робіт. Тому тепер йому доводиться витрачати значно більше часу на зйомки одного фільму, ніж на початку кар'єри, у 50-х роках.

      Головну роль у новій екранізації «Олівера Твіста» виконує 11-річний британець Берні Кларк, а роль його наставника зi «злодійської справи» — британський актор індуського походження Бен Кінгслі, відомий завдяки ролям у фільмах «Ганді» та «Список Шиндлера». У світовий прокат новий «Олівер Твіст» вийде найближчими днями.