Хоча майже все в нас «не ТАК!»,

29.09.2005
Хоча майже все в нас «не ТАК!»,

      На замовлення Інституту політики, який очолює екс-віце-прем'єр Микола Томенко, громадська організація «Українське демократичне коло» 9—15 вересня провела всеукраїнське опитування. Вибіркова сукупність дослідження репрезентує доросле населення України й охоплює всі регіони країни. За місцем проживання опитано 1000 респондентів віком від 18 років. Статистична похибка вибірки з вірогідністю 0,95 не перевищує 4%.

      Отже результати. Аж 47% українців вважає: у цілому все, що відбувається на сьогоднішній день в Україні, йде в неправильному напрямі. У правильному — 19%, вагалися з відповіддю — 33%. У вересні порівняно з червнем кількість тих, хто вкрай негативно оцінював ситуацію в країні, суттєво збільшилася — на 13%.

      Аналогічна тенденція спостерігається і в оцінках розвитку ситуації на місцях: про це кажуть «не ТАК!» 48% респондентів.

      Чверть українців (24%) очікує змін на краще у своєму житті після парламентських виборів. Не очікують змін — 25%, передбачають погіршення — 14%, вагалися з відповіддю — 36%. Оптимістів iз прицілом на березень-2006 за літо поменшало на 3%.

      Переважна частина українців (67%) переконана, що Президент Віктор Ющенко повинен насамперед забезпечувати прозорість і чесність цих виборів. Водночас 11% вважають, що глава держави має брати участь у виборчій кампанії, очоливши список своєї партії (вагалися з відповіддю — 21%).

      У випадку, якби зараз проходили вже президентські вибори, а коло кандидатів було б обмежене тими ж особами, що й наприкінці 2004 року, — Віктором Ющенком та Віктором Януковичем, за «помаранчевого» Ющенка проголосувало б 40%, за його «блакитного» візаві — 26%. Водночас варто відзначити, що, за підсумками червневого опитування «УДК», це співвідношення становило 48:24 на користь чинного Президента.

      Голова експертної ради громадської організації «Українське демократичне коло» Сергій Макеєв прокоментував результати опитування таким чином: «Висока хвиля сподівань громадян на нову українську владу, що піднялася в ході президентських виборів минулого року, помітно пішла на спад. Нічого несподіваного чи неочікуваного в такому перебігу подій немає. Інерційність політичних та соціально-економічних систем надто велика для того, щоб рано чи пізно не увійти у конфлікт із суспільною потребою у швидких i помітних змінах. А коли на цей досить-таки об'єктивний процес нашаровується конфлікт всередині політичної еліти, якій довірено владу, розчарування громадян прискорюється. Вже оприлюднені дані опитувань різних центрів і служб, що проводилися напередодні відставки уряду та в ході публічних взаємних звинувачень високопосадовців, підтверджують цю тезу».

      Також пан Макеєв звертає увагу на те, що більшість виборців Ющенка, які розчаровуються у своєму лідері, приєднуються не до табору Януковича, а «зависають» у невизначеності. Таких уже 15%. А проти обох голосували б ще 14%.

      «За цією динамікою легко розпізнається наростаюче розчарування частини прихильників Президента України. Розчарування не катастрофічне, проте таке, що не залишає сумнівів у спрямованості динаміки суспільних настроїв», — констатує голова експертної ради «УДК», який звертає увагу також на те, що лише один із десяти виборців «дозволяє» Президенту очолювати виборчий список НСНУ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>