Тимошенко подає руку:

22.09.2005

      Колишній Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко готова зробити крок назустріч Президентові й пропонує йому спільно сформувати новий коаліційний уряд. «Я готова відкласти вбiк усі образи, відсунути вбік усе, що, можливо, виникло напруженого між мною і Віктором Андрійовичем, і хочу сказати, що в цей важкий час, коли йде глибока політична криза я хочу подати йому руку і знову підставити йому плече», — зазначила Юлія Володимирівна на вчорашній прес-конференції.

      Вона зазначила, що пропонує Ющенкові «просто повернутися на рік назад». «Я пропоную йому знову об'єднати наші сили, — каже екс-Прем'єрка, — об'єднати повністю всі наші стратегії і разом сформувати уряд, який зможе в суспільстві народити мир, порозуміння, спокій, добро, відновлення надії та нормального спокійного поступу України». Пані Тимошенко зазначила, що «готова навіть сьогодні, якщо є на це воля Президента, сісти з ним за стіл переговорів і повернути нашу співпрацю». Бо «не має жодної негативної емоції в серці в бік Президента України» і «хоче знову бути командою Президента».

      Юлія Володимирівна зазначила, що через ці «абсолютно поспішні рішення з руйнації нашої спільної з Віктором Ющенком команди» Україна втрачає авторитет, економічну міць, політичну стабільність.

       Юлія Тимошенко, розмірковуючи про відновлення команди «двох Ю.», а заодно й про формування нового уряду, звісно ж, Прем'єром бачить себе. «Поновлення команди можливе після повернення «статусу кво» у професійних стосунках з Президентом», — зазначила вона. А, скажімо, відповідаючи одній журналістці, розсміялася: «Я — так точну стану [Прем'єром]. Питання тільки, коли...» Тобто, виходить, якщо Юлі вдасться примиритися з Президентом, стати керманичем уряду вона може хоч зараз, а якщо ні — то після перемоги Блоку Тимошенко  на виборах. А в такій перемозі сама Юлія Володимирівна анітрохи не сумнівається.

      Тимошенко подає руку Президентові в умовах політичної кризи, найновішим етапом якої стало вівторкове провальне голосування за Єханурова. Через це її заява звучить не стільки патріотично-пафосно, скільки, сказати б, повчальницьки. Не хотіли, мовляв, Вікторе Андрійовичу, працювати спільно зі мною — так дивіться: без мене та моїх соратників вам мало що вдасться зробити. Відтак Юля розраховує на те, що Президент ставитиметься до її позицій більш уважно. І за «єдність команди» вона вимагатиме значно більше. Окрім прем'єрства для себе, вона просить «абсолютно чітко прибрати [з оточення Президента] тих людей, які створили середовище, зовсім неспівставне з ідеалами Майдану». Чи погодиться Віктор Андрійович на таку пропозицію — велике питання. Відповідь на яке зрозуміла. Хоча руки один одному «два Ю» мають потиснути в будь-якому випадку. Навіть тоді, коли не йдеться про «перепризначення» уряду на чолі з Тимошенко.

      Сама Юлія Тимошенко відмовилася прогнозувати реакцію Президента. Сказала лише, що свої пропозиції кілька днів тому виклала державному секретарю Олегу Рибачуку. Однак, не отримавши відповіді, вирішила звернутися до Ющенка через журналістів. «Я не хочу забігати наперед, я не хочу навіть думати про те, що Президент не подасть руки, — зазначила Ю.Т. — Я не хочу думати про те, що ми не зможемо відновити нашу співпрацю».

      При цьому вона додала, що не залежно від того, якою буде відповідь, вона не встряватиме з Ющенком у війну. «Але ніякої війни з нашого боку ніхто не дочекається, — наголосила Юлія Володимирівна. — Ми будуватимемо нашу Україну абсолютно чесним, мирним, конституційним шляхом».

      Слід зауважити, що насправді «війна», яку називають також «обміном ядерними ударами», вже триває. І якщо по Ющенку та його оточенню б'є не сама Тимошенко, то це роблять її найближчі соратники. А оскільки «помаранчевий» електорат розчаровується в обох сторонах конфлікту й вимагає припинення обопільних звинувачень, то Тимошенко й вийшла на прес-конференцію та спробувала покращити свій імідж. Що важливо — їй треба було встигнути ще до повторного голосування ВР за Єханурова.

      І ще про вибори. Тимошенко сказала, що вважає коаліцію з Ющенком на виборах (фактично — з НСНУ) «органічною і нормальною». Але першим кроком до формування такого блоку пані Юлія називає знову-таки призначення уряду під її началом. Щодо можливого спільного з НСНУ списку, то Тимошенко добряче лаяла Порошенка й Третьякова «сотоваріщі». Їх присутність біля «двох Ю.» — «це предмет переговорів моїх із Президентом України». А вони, виходить, таки будуть. Тільки коли? Бо після звільнення з посади Президент з екс-Прем'єркою ще не зустрічався.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>