Єхануров «дубль два»

22.09.2005
Єхануров «дубль два»

      Уже сьогодні у Верховній Раді має відбутися повторне голосування щодо затвердження Юрія Єханурова на посаді Прем'єр-міністра. Кандидатура залишиться незмінною, хоча представник Президента у ВР, член фракції ПРП Сергій Соболєв, і зазначав, що наступним поданням «необов'язково буде Єхануров» (до речі, позавчора сам Соболєв за «українця бурятського походження» не голосував).

      Розставити крапки над «і» мала вчорашня зустріч Президента з керівниками фракцій парламенту, а також із лідерами політичних партій, які мають представництво у ВР, призначена на 16-ту годину. Через дві години після цього планувалися ще й «персональні» перемовини із фракцією Української народної партії.

      До речі, за даними «УМ», лідер УНП хоча й дуже цього прагне, віце-прем'єрської посади не отримає. А «гуманітарним віце» ймовирно, буде нинішній в. о. міністра соціальної політики В'ячеслав Кириленко. А загалом Віктор Ющенко та Юрій Єхануров продовжують принципово уникати називати кандидатів на більшість посад у новому уряді. Голосування ж «дубль два» пройде швидше за все, без обговорення в сесійній залі.

      «Президента прокотили» — із такими зловтішними заголовками вчора вийшли центральні опозиційні газети на кшталт «регіонального» «Сегодня» та есдеківських «Киевских ведомостей». Цікаво, що й Голова Верховної Ради Володимир Литвин дає оцінки в цьому ж стилі, вважаючи, що вівторковим голосуванням «парламент дав оцінку політичним і економічним процесам, які відбуваються в державі. В ефірі телеканалу «Інтер» позавчора ввечері спікер заявив: «Не можна звинувачувати коня, коли він спіткнувся об дорогу, — необхідно звинувачувати дорогу». За словами Литвина, тепер потрібно об'єктивно, принципово «подивитись на той магістральний шлях, яким рухалась Україна після президентських виборів, треба об'єктивно подивитись на прорахунки в соціальній, економічній сферах, які призводили до кризи, на реалізацію зовнішнього курсу, на морально-психологічну ситуацію в суспільстві». Очевидно, йдеться про додаткові поступки з боку Президента Ющенка, яких хочуть домогтися вчорашні опоненти «помаранчевих».

      До речі, потрібно зауважити, що у вівторок Юрію Єханурову насправді забракло не трьох голосів, а п'ятьох. Бо, як виявилося (і про це сказав Литвин на «Інтері»), реально за Єханурова віддав голос 221 депутат, оскільки спрацювали картки відсутніх Миколи Жулинського і Юрія Ключковського. Голова ВР пояснив, що для блокування карток нардепів, котрі офіційно перебували у відрядженнях, потрібен був певний час, і їх просто не встигли заблокувати, а сусіди по сесійній залі цим скористалися й натиснули кнопки «за».

      Щодо модних у ці дні політичних «мульок» на кшталт запровадження прямого президентського правління (за це вчора виступили депутати «кінахівської» фракції ПППУ) та перенесення політреформи із 1 січня на осінь (проти чого не заперечують «регіонали» й Тимошенко), то обидва ці сценарії неможливо реалізувати з огляду на їх нелегітимність. А щодо реформування Конституції, то позавчора погоджувальна рада ВР пристала на пропозицію тимчасової спеціальної комісії внести необхідні зміни до законопроекту №3207-1 (ідеться про конституційну реформу місцевого самоврядування) з урахуванням зауважень Конституційного Суду. Лідери фракцій і груп парламенту домовилися розглянути доопрацьований проект наступного пленарного тижня (з 4 по 7 жовтня).

А ТИМ ЧАСОМ...

      Депутати Вадим Гуров, Петро Толочко та Олег Юхновський, які напередодні голосували «за» Єханурова, вчора перейшли із «протимошенківської» фракції «Єдина Україна» до фракції Народної партії. Таким чином, у НП стало 47 нардепів — на два більше, ніж у «Нашій Україні».

      Позитивне голосування за нового Прем'єра депутатів Володимира Бойка та Сергія Матвієнкова спричинило до їх виключення зі складу фракції Партії регіонів. Водночас третього із «не таких» «регіоналів» — Юхима Звягільського — «донецькі» залишили в себе.

      А ще у вівторок фракція Соцпартії виключила зі своїх лав депутата Володимира Гошовського, колишнього «єдуна». Ще раніше СПУ прийняла рішення про розпуск харківського обкому, очолюваного Гошовським, та міськкому партії. Причина — непокора «засланого козачка» центральним органам Соціалістичної партії та його намагання перетворити силу Олександра Мороза на СПУ(о).

      Депутатка Людмила Давидова перейшла з «Єдиної України» до фракції «Вперед, Україно!».

ПЕРЕКОНУВАННЯ

Плохой, бо не голосував?

      Народний депутат Ігор Плохой (фракція БЮТ) заявляє про тиск на нього у зв'язку з негативним голосуванням у парламенті по кандидатурі Юрія Єханурова на пост Прем'єр-міністра. Учора на прес-конференції в УНІАНі пан Плохой, обраний до ВР на Одещині, повідомив, що у вівторок «почалися дзвінки на мобільний телефон, до офісу з офіційними пропозиціями, нібито я вчинив неправильно і повинен голосувати за Єханурова». Телефонували «від представників одеської обласної організації партії «Народний союз «Наша Україна». «Те, що сьогодні відбуваються тиск і загрози — це неправильно, і допускати таке в цілому не можна», — заявляє «тимошенківець».

      Про аналогічні дзвінки на його телефон, але вже від дніпропетровського прокурора Володимира Шуби, вчора повідомив журналістам і позафракційний нардеп Олег Беспалов.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>