Чому не затвердили Єханурова

21.09.2005
Чому не затвердили Єханурова

У ложi преси гадали, що Єхануров таки пройде. (Данила IВАНIВА.)

       Як і прогнозувала «УМ», «золота акція» при затвердженні нового Прем'єр-міністра виявилася у вчорашніх супостатів помаранчевої команди — «регіоналів». Ще після підписання минулого тижня так званої «Декларації єднання та співпраці заради майбутнього України» — а її останньою підмахнула лідерка фракції ПР у парламенті Раїса Богатирьова — почалися розмови про те, що крига у ставленні «донецьких» до Ющенка і Ко скресла, й вони можуть уміло зіграти на політичній кризі, вибивши у такої нелюбої для них влади несподівані «бонуси». Кажуть, Рінат Ахметов регулярно надзвонював із Москви (а його криївка зараз там) і віддавав взаємно виключні команди «підтримати — не підтримати». Зрозуміло, що платнею за невелику переміну настрою в таборі «синіх» мало б, в ідеалі, стати припинення так званих «політичних репресій».

      У тому числі й про це йшлося позавчора ввечері під час зустрічі Президента Віктора Ющенка та лідера Партії регіонів Віктора Януковича. Ще недавно таке рандеву було б виявом слабкості тих, хто програв вибори (мовляв, пішли нарешті «на поклін»). Але тепер, в умовах кризи помаранчевої влади та невизначеності уряду з приставкою «в.о.», переговори двох затятих суперників були витлумачені однозначно: крок назустріч зробив Ющенко, і саме Ющенко просить про щось в обмін на щось.

      Цікавий момент: «регіонали» почали наполягати — принаймні в тексті офіційних повідомлень — не так на припиненні політичних репресій, як на запровадженні політичної реформи вже з 1 жовтня. Саме про такий «результат» зустрічі Януковича з Ющенком написав офіційний cайт «проффесора». Якою правовою логікою керуються «донецькі», неясно. Адже в проголосованому минулого грудня пакеті чітко вказано: якщо до 1 вересня ВР не приймає закон про конституційні зміни в місцевому самоврядуванні, то політреформа набуває чинності з 1 січня 2006 року. Але просто логіка Януковича і  Ко зрозуміла: програвши вибори, вони намагаються знівелювати їх результати зменшенням повноважень Президента Ющенка чимшвидше, відповідно, це буде збільшенням їхньої ваги, а також, згідно із задумом, має обернутися достроковими парламентськими виборами.

      Цю саму тезу — про негайне впровадження в життя політреформи — озвучила вчора з парламентської трибуни й пані Богатирьова. Із загальної тональності її виступу було видно, що «донецькі» в цілому не дуже проти Юрія Єханурова. Хоча й не дуже за. Були прогнози щодо більшої кількості голосів, які ПР віддасть за нового главу уряду (ну, приміром, хоча б із десяток). Але тільки троє «регіоналів» погодилися бути «шановними друзями» Президента Ющенка — Звягільський, Матвієнков і маріуполець Бойко, в якого саме був день народження. Очевидно, що загалом «донецькі» виявилися незадоволені обіцянками й позицією Президента. «Золота акція» лишилася при них. Ще раз відзначимо: якби з 52 членів фракції Партії регіонів кнопки «за» вчора натиснули хоча б десятеро, сьогодні ми б уже мали повноцінного главу уряду. І сьогодні у верхах розігрувалися б не повторні комбінації щодо затвердження Прем'єра, а вже були б озвучені прізвища всіх міністрів.

      З учорашніми недругами розібралися, а що ж учорашні союзники? А майже «нічого». По парламенту ходили, хоча так і не знайшли підтвердження, чутки, ніби «Юля обіцяє за провал Юри по 30 тисяч доларів кожному, хто проголосує «проти». Подейкували також, що стимулювали «протестний рух» і есдеки — ситуативні симпатики Блоку Тимошенко. Але хай там самі розбираються.

      Ще дехто винуватить у продовженні нестабільності фракцію ПРП. Мовляв, «Реформи і порядок» мали б дати за Єханурова більше голосів, і були відповідні домовленості та передумови. Однак за Єханурова проголосували не десять, а шестеро, і це, зауважмо, відповідає тим прогнозам, за якими ображені «пинзениківці» діють солідарно з їхньою новою богинею, котра і своєю харизмою, і спільною працею в Кабміні переманила «пеерпістів» з одного помаранчевого боку барикад на інший. Шкода тільки, що барикада в цей час устигла повернутися на 90 градусів, і на цьому ж боці опинилися вчорашні «сині».

      Але сталося те, що сталося. Мотиви голосування ПРП в інтерв'ю «УМ» називає Володимир Бондаренко, а час, щоб виправити ситуацію, все ще є.

      На тлі цього виправлення є час також зрозуміти: хоча дехто й каже, що Ющенко вчора програв (мовляв, треба було більшість творити не за одну ніч «у лісі», а ще півроку тому, на хвилі тріумфу помаранчевої ідеї), але, з іншого боку, Ющенко виграв. Принаймні у тому, що не опустився до рівня Кучми. Що не затискав нікому ніяких частин тіла у двері, вимагаючи обов'язкового голосування «за». Що просто по-людському, не побоїмося цього слова, по-європейськи, по-демократичному переконував у правильності своєї позиції.

      Недопереконав. Хоча вчорашній спіч Віктора Андрійовича був досить сильним і аргументованим. Можливо, для стабілізації уряду знадобиться ще один. Потрібно тільки врахувати, що це Кучма міг рухати і прем'єрами, і міністрами, як пішаками, не називаючи в день затвердження глави уряду імен планованих керівників міністерств. А перший досвід публічних призначень — той, що від 4 лютого, — сподобався навіть комуністам.

А взагалі, все повинно налагодитися. Учора просто був урок, і ображені взяли невеликий реванш. Показали, що з ними теж треба рахуватися.

      За даними «УМ», уже завтра Президент повторно подасть кандидатуру Юрія Єханурова на затвердження парламентом. Відтак ще один прогноз: Юрій Іванович буде затверджений із тією ж задекларованою політикою і з тим самим ставленням до нього парламентських фракцій. Тільки й усього, що деякі «ющенківці» повернуться з відряджень (учора через це не голосували троє), а деякі — охолонуть від образи й отримають чіткіші пояснення щодо складу нового Кабміну.

ХТО ЗА, ХТО ПРОТИ

Результати голосування Верховної Ради про проект Постанови про надання згоди на призначення Президентом України Прем'єр-міністром України Єханурова Ю.І.

(№8142; 20 вересня 2005 року, 13:59)

За:223 Проти:0 Утрималось:0 Не голосувало:28 Всього:251 

«Наша Україна»: «за» — 45 із 45

Компартія: всі 56 не голосували («відсутні»)

СДПУ(о): «за» — 0 (не голосували — 16, «відсутні» — 4)

Блок Тимошенко: «за» — 1 (Головатий), не голосував — 1, «відсутні» — 38

Соцпартія: всі 25 — «за»

«Єдина Україна»: «за» — 4 (О. Юхновський, Нечипорук, Гуров, Толочко), не голосували — 2, «відсутні» — 13

Народна партія: всі 44 — «за»

Українська народна партія: «за» — 22, «відсутній» — 1 (Насалик)

ПППУ: всі 15 — «за»

НРУ: «за» — 14, відсутній — 1 (Давимука)

«Реформи і порядок»: «за» — 6 (Гаврилюк, Сабашук, Стецьків, Яворівський, Гірник, Осташ), не голосували — 4 (Бойко, Бондаренко, Косів, Соболєв), відсутні — 5

«Вперед, Україно!»: всі 20 — «за»

«Регіони України»: «за» — 3 (Бойко, Звягільський, Матвієнков), «відсутні» — 49

НДП — «Трудова Україна»: «за» — 11, «відсутні» — 3 (Крук, Руденко, Сівкович)

Позафракційні: «за» — 13 із 26

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>