Першим не витримав спікер

17.09.2005
Першим не витримав спікер

       «Володимире Михайловичу Литвин! Ми бачимо 2006 рік в єдиній команді з партією «Народний союз «Наша Україна», Блоком Юлії Тимошенко і Аграрною партією України», — пафосно та впевнено заявив Віктор Ющенко на початку весни, на з'їзді НСНУ, паралельно відмовивши своїм давнім соратникам з НРУ, УНП тощо ввійти в єдиний провладний блок у ролі самодостатніх та рівноправних учасників. Тим самим Президент дещо розчарував своїх прихильників, які вбачали в партії Литвина, особливо на місцях, учорашніх «кучмістів», від чийого політичного тиску «помаранчеві» потерпали під час виборів. Сам Володимир Литвин у відповідь відмовчувався. І лише через півроку потенційні учасники майбутнього мега-блоку імені Ющенка нарешті дали Президентові конкретну відповідь — «мухи окремо, котлети окремо».

      Позавчора прес-служба Народної партії оприлюднила заяву про створення так званого «Народного блоку Володимира Литвина» (НБВЛ). Спочатку в заяві йшлося про стандартні для таких політичних рішень аргументи, мовляв, до цього кроку НП спонукала «велика кількість звернень від політичних партій та громадських організацій щодо визначення спільних позицій і блокування з Народною партією напередодні парламентських виборів». Хоча, як це звичайно буває, кількість прохачів не називається і переліку їх нема.

      Далі йдуть знову банальні і водночас популярні в цьому політичному сезоні речі — метою нового блоку є ніщо інше, як щирі наміри об'єднати все українське суспільство. «Цей блок повинен стати центром єднання не тільки політиків, а й простих людей, які не хочуть екстремізму, радикалізму, розділення українців на своїх та чужих», — заявляє лідер парламентської фракції НП Ігор Єремєєв. Ну і, звісно, за законами політичного жанру, «народники» не говорять про блок як про суто передвиборчий проект — наразі нібито йдеться про об'єднання під одним крилом людей (так званий відкритий суспільний форум), які, за словами нардепа з НП Олега Зарубінського, не хочуть жити в умовах хаосу, тих, хто обурюється брудом, кому неприємна ситуація з чорним піаром. При цьому Зарубінський таки не виключає, що це гуртування обурених може перерости в передвиборчий блок.

      Повертаючись до офіційної мети створення блоку, зауважимо, що під гаслом єдності українців Володимир Литвин уже йшов на вибори у 2002 році, коли очолював основний провладний блок «За єдину Україну!» на противагу «Нашій Україні» Ющенка. Тоді «ЗаЄда» не отримала бажаних величезних відсотків. Набрати 12 процентів їй допомогла не так популярність Литвина серед народу, як залучення всієї адміністративної машини. І хоча зараз ця машина в руках трохи інших людей, у Литвина цього разу є значно вагоміші козирі — по-перше, вищий особистий рейтинг, по-друге, початок видовищної війни між учорашніми соратниками і наразі ще найпопулярнішими політиками України — Ющенком і Тимошенко. Поки їхні команди день за днем виливатимуть одне на одного відра компромату, тим самим понижуючи один одному рейтинги, Литвин заявлятиме про негативний вплив внутрішніх чвар на ситуацію в країні та на противагу цьому акцентуватиме увагу на поміркованості й тверезості своєї політичної команди.

      «І сумно, і гидко спостерігати, що відбувається між різними частинами, між різними сегментами владної команди. Це (створення блоку Литвина — Авт.) — реакція на те, що все більше людей не хочуть брати квитки на війну або квитки на «Титанік», — заявив позавчора Олег Зарубінський в інтерв'ю телеканалу НТН. Відповідно, вже зараз багато політиків та політологів прогнозують Литвину щонайменше присутність у трійці фаворитів виборів. І, можливо, «Народний блок Литвина» витіснить із п'єдесталу саме «Народний союз...» Ющенка, каже, приміром, нардеп Олександр Волков.

      Уже в дебютній своїй заяві представники НБВЛ говорять, що зацікавлені в об'єднанні людей і політичних сил, яким «імпонує поміркованість і які розуміють, що революція не може продовжуватись». З якими конкретно силами хоче блокуватися Литвин, його соратники наразі не кажуть, хоча НП вже оголосила про початок консультацій. При цьому «Народний блок Литвина» відмежовується від політичних сил, які ставлять за мету поглиблення кризи в суспільстві, провокування розбрату та протистояння, дестабілізацію ситуації в Україні. У заявах «народників» про розхитування ситуації в країні двома сторонами конфлікту прочитується натяк на відмову йти разом з НСНУ і БЮТом.

      В інтерв'ю «Українській правді» позафракційний Олександр Волков пообіцяв нинішньому спікеру 10-12 відсотків на виборах, бо «іншого Голову парламенту на наступних парламентських виборах я не бачу». Водночас колишній «директор парламенту» часів Кучми, а нині симпатик Тимошенко застерігає спікера брати в блоку депутата з дружньої фракції «Вперед, Україно!» Віктора Пінчука, — мовляв, «це буде повний, е..., м'яко кажучи, гаплик... Блок з його участю багато втратить».

      Не прогнозує єднання Литвина з Пінчуком і політолог Дмитро Видрін. У коментарі «УМ» він висловив думку, що «Вперед, Україно!», швидше, можна буде побачити поряд із БЮТом. А серед потенційних членів блоку Володимира Литвина Видрін бачить партії другого ешелону — тих, що входять у першу десятку за популярністю, але мають мало шансів потрапити до парламенту самостійно. Наприклад, це зелені, «Жінки за майбутнє» тощо. Припускає Видрін і переговори «народників» із «регіоналами», яким «Литвин потрібен як електоральний паровоз і політичний захист від можливих фальсифікацій, використання адмінресурсу тощо». «Чи вигідно Литвину брати під своє крило «регіоналів»? Це ще хто кого візьме. У них рівноцінний рейтинг, 20 відсотків електорату і підтримка значної кількості еліти й бюрократії», — пояснює взаємовигоду від такого блокування Видрін.

      Водночас політолог не відкидає того, що переговори Литвина про об'єднання з НСНУ триватимуть, але вони будуть більш показовими. «Бо Ющенко зараз великий союзник, щоб продемонструвати, що випадок із Тимошенко — це саме випадок, а не система. Тому Президент до останнього буде вести переговори і з Морозом, і Литвином», — каже Дмитро Видрін. При цьому, на його думку, найвигіднішою тактикою для спікера є «робити вигляд, що вони з Ющенком йдуть разом, а в останній момент піти самостійно. Йому треба до останнього робити вигляд, що вони разом, бо компромат проти Литвина контролюють люди, пов'язані з «Нашою Україною». Насамперед ідеться про плівки Мельниченка».

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>