Шолом-Алейхем зібрав театралів

13.09.2005

      Уже всьоме в Києві пройшов Міжнародний фестиваль театрального мистецтва «Мандруючі зірки», присвячений творчості класика єврейської літератури Шолом-Алейхема. Фестиваль проводиться під патронатом Міністерства культури і туризму України, Державного комітету України в справах національностей та міграції,  а також  за підтримки Єврейського фонду України та Американського розподільчого комітету «Джойнт». Із  7 по 11 вересня на суд глядачів були  представлені вистави не лише українських театрів, а  й  театральних колективів із Польщі,  США, Росії,  муніципального театру «Ідішшпіль» з міста Тель-Авів. Світовою прем'єрою вистави «Останнє кохання» ізраїльського театру в постановці відомого російського режисера Альфреда Шапіро  і розпочався фестиваль у Дитячому музичному театрі на Подолі. Цей спектакль поставлений за п'єсою Валерія Мухар'ямова, написаної за мотивами оповідання «Останнє кохання» лауреата Нобелівської премії Ісаака Башевіса-Зінгера, розповідає про 82-річного старого, який пережив багато катастроф і драм і втратив віру в людей і Бога, але зустріч із літньою жінкою змінює його світовідчуття. В Альфреда  Шапіро була навіть ідея поставити цю виставу в Москві з Михайлом Ульяновим у головній ролі, але реалізувалася вона в Тель-Авіві.

      На церемонію відкриття завітало чимало відомих осіб. Замість очікуваної промови міністра культури Оксани Білозір до присутніх звернулася заступник міністра культури і туризму України Ольга Костенко, яка жалкувала з того приводу, що міністерство лише вперше надало підтримку в проведенні цього свята, і пообіцяла зберегти цю гарну традицію. Особливо емоційним був виступ посла держави Ізраїль Наомі Бен-Амі в Україні. Вона подякувала усім організаціям та відомствам, що сприяють збереженню та розвитку культури ідиш в країні.  Народний депутат України, керівник Асоціації національно-культурних об'єднань України Олександр Фельдман, який усі ці роки  підтримує фестиваль матеріально, сказав: «Таїнство театру для мене відкрилося ще у дитинстві. Отже, нема нічого дивного в тому, що сім років тому я заснував театральний фестиваль «Мандруючі зірки». Єврейський театр завжди був особливим явищем, у якій країні він би не знаходився. Завдяки йому мій народ репрезентував свою культуру у всьому світі, і сьогодні «Мандруючі зірки» можна сприймати не тільки як щорічну мистецьку подію, а й як частину культурного діалогу між Україною та Ізраїлем».  А головною «зіркою» був Богдан Ступка, який, не зважаючи на зайнятість у черговій постановці, прибув на відкриття. Перше, що злетіло з його вуст, було традиційне «Шолом». Цілком щиро прозвучали його слова про неможливість свого існування без єврейської культури. Голова оргкомітету Аркадій Монастирський відзначив, що усі постановки будуть супроводжуватись перекладом, тому завітати на прем'єри можуть усі бажаючі. Лише після усіх теплих слів голова оргкомітету фестивалю Аркадій Монастирський оголосив про відкриття фестивалю. Варто виокремити факт повного аншлагу уже на першій виставі, що відбулась по завершенні церемонії. Її сприйняття глядачами не залишило сумнівів щодо відсутності вільних місць і на усіх інших постановках.

      Наостанок варто додати, що на всі вистави, які пройшли у Київському державному академічному музичному театрі для дітей та юнацтва, вхід був безкоштовним. У рамках фестивалю в приміщенні театру експонувалася також виставка  «Зірка й смерть єврейського театру» з фондів Музею театрального та кіномистецтва України.