«Динамо» відкрилося

07.09.2005
«Динамо» відкрилося

      У понеділок у столиці відбулися збори ЗАТ «ФК «Динамо» Київ». У конференц-залі стадіону імені Валерія Лобановського перебували такі відомі особистості, як Олег Блохін, Леонід Буряк, Йожеф Сабо, Світлана Лобановська — донька Метра, гравці команди — Шовковський, Несмачний, Федоров. Як завжди останнім часом, виник конфлікт між більшою групою акціонерів і представниками компанії бізнесмена Григоришина — «Пасифік». Перші спиралися на рішення Солом'янського райсуду Києва, що дозволив збори, «міноритарники» — на думку Броварського суду, котрий заборонив голосування за шістьма пунктами, серед яких в основному операції з акціями і можливість створення на базі ЗАТ відкритого акціонерного товариства.

      Проте зібрання переобрало президентом клубу Ігоря Суркіса, а ЗАТ вирішило «відкрити», випустивши при цьому додаткові акції (тобто відбудеться чергова емісія). Пан Суркіс заявив, що придбати цінні динамівські папери зможе кожен бажаючий, а клуб таким чином підтвердить свій статус «народної команди». Статутний фонд АТ, що зараз складає 171,99 мільйона гривень, буде збільшено орієнтовно на 150 мільйонів. 17 жовтня відбудуться збори акціонерів, де детальніше розглянуть питання нової емісії.

      Крім того, пан президент повідомив, що його зарплатня в ФК становить 5 тисяч гривень (але він має прибутки і з іншого власного бізнесу), а віце-президентів — 3,5—4 тисячі.

      Клуб оприлюднив і деякі інші цифри своєї фінансової діяльності. Зокрема, найбільший прибуток було отримано від спонсорських вливань — 29 млн., від рекламної діяльності надійшло 13,2 млн. гривень, а від продажу трансферних прав на футболістів — 6,6 млн. У переліку чомусь не згадані надходження від УЄФА за виступ команди у минулій Лізі чемпіонів. У цілому за минулий рік «Динамо» заробило 151,1 «лимона», а витратило — 169, тобто виходить, що клуб зазнає суттєвих збитків. Виглядає, заради цього й робиться емісія.

      До речі, представники Григоришина назвали цей захід «фарсом», організованим братами Суркісами для збереження контролю над клубом.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Учора до Києва прибув ще один кандидат на посаду головного тренера «Динамо» — француз Поль Ле Гуен. Але водночас Суркіс-молодший заявив, що «Олег Блохін, можливо, очолить «Динамо» після чемпіонату світу, а поки що все в руках Дем'яненка. Крім Ле Гуена, покерувати командою бажають серб Радомир Антич і німець Клаус Топмеллер. Отмар Хітцфельд, котрий уже відвідував українську столицю, сказав, що поки що готовий стати нашим консультантом».