Президент у Хіврі

19.08.2005
Президент у Хіврі

І Гоголь, такий молодий... (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Своєрідною грошовою прелюдією до торгів на Сорочинському ярмарку позавчора під час його урочистого відкриття стало вручення головою Національного банку Володимиром Стельмахом перших, тільки-но випущених пам'ятних монет, присвячених цій небуденній події, Президентові Віктору Ющенку. Іншу вже, так би мовити, нематеріальну тему ярмаркування продовжив у своєму виступі сам Президент.

      «Яка надія і спокуса манить нас до цього місця ось уже кілька століть поспіль? — сказав Віктор Ющенко. — Чи тільки торгівля? Чому мій дід із села Хоружівка 150 років тому приїздив на цей ярмарок? Певно, крім сенсу продати сопілочку, глечик чи комбайн, нас кличе сюди й інший поклик. Переконаний, у Сорочинці нас, окрім торгівлі, кличе прагнення побачити національну традицію і замислитися над тим, як її зберегти. Адже рано чи пізно перед кожною нацією постає питання збереження своєї ідентичності, всього того, завдяки чому ми називаємося українцями. Сьогоднішній світ привчає нас до інших зручностей, які вимагають багато жертв. Такі ж заходи, як Сорочинський ярмарок, вертають нас у наше самобуття».

      Виголошуючи свою промову без папірця, Президент, певно, пам'ятав про те, що робить це не в парламентській залі чи університетській аудиторії, а в етнографічній садибі Хіврі широковідомого Жабокрицького майдану, що здавна був меккою українського гумору. Тому дозволив собі напівжартівливе (хоча й не без глибокого підгрунтя в контексті сказаного) привселюдне «перевдягання» місцевих можновладців. Поставивши останнім за приклад одразу двох міністрів — внутрішніх справ Юрія Луценка і сільського господарства Олександра Баранівського, котрі прибули на ярмарок у вишиванках, В.Ю. здивувався, що «місцева влада на це свято чомусь у краватках ходить». І зізнався «по секрету» багатотисячній аудиторії: мовляв, місцеве начальство обіцяло краватки зняти, щоб «святкувати так, як святкують усі люди». Майже одразу після цих слів голови облдержадміністрації та обласної ради Степан Бульба і Володимир Гришко почали розв'язувати свої краватки і таки зняли їх під схвальні вигуки присутніх на майдані.

      Прикро, але того дня Президенту довелося давати своїм підлеглим й інші набагато серйозніші уроки. Напередодні відкриття Сорочинського ярмарку ЗМІ розповсюдили інформацію про те, що активісти політичних партій і громадських організацій Миргорода блокуватимуть дорогу, якою глава держави їхатиме у Великі Сорочинці. Після того, як лідери більше десятка тамтешніх осередків у відповідь на свої численні звернення до «вищестоящих» можновладців і правоохоронців із приводу сумнівних «витівок» мера Миргорода та його оточення одержали лише відписки та запевнення у цілковитій «благополучності» ситуації (про далекий від ідилічної картини стан речей у цьому місті «УМ» розповідала в номері за 26 липня), вони справді вирішили «достукатися» тепер уже безпосередньо до Президента у доволі радикальний спосіб.

      Хоча дороги йому від аеродрому під Миргородом ніхто не перекривав. У цьому, власне, не виникало жодної потреби. Про згадані проблеми миргородців Вікторові Ющенку одразу після приземлення його літака розповів голова обласної організації партії «Народний союз «Наша Україна» Іван Близнюк. Тож Президент сам зупинився біля пікетувальників, які стояли обабіч шляху. І, щоб не гаяти дорогоцінного часу, запросив координаторку ради голів осередків політичних партій і громадських організацій Миргорода Азу Шахмаметьєву у свій автомобіль. Там, на шляху до ярмарку, у присутності міністра внутрішніх справ і голови облдержадміністрації уважно її вислухав. І, як повідомив потім під час короткої зустрічі з журналістами, «забрав із собою в Київ усі скарги стосовно цієї ситуації».

      За попереднім висновком Президента, найбільше його обурює в подібних випадках «відсутність діалогу» між мером та громадою, власне, між багатьма обраними чи призначеними представниками влади на всіх рівнях, починаючи з найнижчого, і тими ж громадянами. Саме така «монологічна» форма спілкування можновладців і чиновників зі своїми земляками, їхнє вперте небажання позбутися сумних традицій «відфутболювання» реальних проблем і породжує нинішню ситуацію, коли чимало доведених до відчаю громадян «шукають правди» винятково у Президента, передають йому «тільки особисто в руки» свої вельми приземлені, але від того не менш болючі й значущі для кожної конкретної людини скарги. З проблемами, вирішувати які в абсолютній більшості випадків за службовим обов'язком має не Президент, а той-таки мер, сільський чи селищний голова, численна армія чиновництва.

      До питань, пов'язаних із діяльністю чиновників найвищого рівня, на Сорочинському ярмарку Ющенко повернувся, відповідаючи на запитання журналістів, чи прийме він відставку першого заступника голови Державної податкової адміністрації Миколи Катеринчука і чи таки «делегує» в Генпрокуратуру народного депутата Володимира Стретовича. «Через два дні займуся цими питаннями буквально, — сказав Президент. — Останніми днями я переговорив із різними сторонами по суті тих конфліктів. Там справді є речі, несумісні з нашими принципами, і нам доведеться приймати рішення радикальні. Це стосується і податкової, і Генпрокуратури. Але я не хотів би випереджати події до прийняття рішень по суті».

      Загалом же Віктор Ющенко ярмаркував у Великих Сорочинцях близько трьох годин. За традицією, особливо приязно спілкувався зі своїми давніми добрими знайомими — народними майстрами, придбав у них посудний набір для вареників, свищики для дітей та деякі інші речі. Хоча з огляду на те, що цього разу приїхав на ярмарок без родини, його купівельна «корзина» виявилася дещо скромнішою за минулорічну. Щоправда, тепер її суттєво доповнювали подарунки — від викуваної у тамтешній кузні підкови до гетьманської булави.

      Не менше часу знадобилося главі держави і для оглядин «аграрної» частини ярмарку. Спілкуючись із знаними хліборобами регіону, він запевнив їх у тому, що добре знає сьогоднішні біди села, пов'язані з безгрошів'ям, дешевизною вирощеного врожаю, і пообіцяв докласти всіх зусиль, щоб уже в найближчому майбутньому вони забули про них і приїздили на наступний Сорочинський ярмарок із кращим настроєм. А цьогорічний ярмарок продовжує дарувати свої неповторні миттєвості тисячам гостей. Нагадуємо, що триватиме він до неділі включно.