«Я не один рік у сво­є­му жит­ті пра­цюю...»

19.08.2005
«Я не один рік у сво­є­му жит­ті пра­цюю...»

Юлія Тимошенко. (Укрінформ.)

      Як і слід бу­ло очі­ку­ва­ти, з наб­ли­жен­ням ви­бо­рів уряд усе час­ті­ше стає мі­шен­ню для кри­ти­ки. «Кри­ти­ка — це доб­ре», — заз­на­чи­ла Прем'єр Юлія Ти­мо­шен­ко на вчо­раш­ній прес-кон­фе­рен­ції за під­сум­ка­ми уря­до­во­го за­сі­дан­ня, що від­бу­ло­ся ми­ну­лої се­ре­ди.

      Один із ас­пек­тів кри­ти­ки за ос­тан­ні дні — це вар­тість ім­пор­т­но­го гар­де­ро­бу Ти­мо­шен­ко у по­рів­нян­ні з дек­ла­ра­ці­єю про до­хо­ди Ти­мо­шен­ко. Від­по­ві­да­ю­чи на за­пи­тан­ня з цьо­го при­во­ду ав­то­ра пуб­лі­ка­ції в «Ук­ра­їн­сь­кій прав­ді», па­ні Пре­м’­єр за­я­ви­ла, що в неї є за­о­щад­жен­ня, які не ві­доб­ра­же­ні в дек­ла­ра­ції про до­хо­ди за 2004 рік і за які во­на ку­пує со­бі фран­цузь­кий одяг. «До 1997 ро­ку я ство­ри­ла і очо­лю­ва­ла од­не з най­по­туж­ні­ших при­ват­них під­п­ри­ємств Ук­ра­ї­ни (ЄЕ­СУ. - Ред.). Влас­не, бе­зу­мов­но, якісь ро­зум­ні за­о­щад­жен­ня ро­ди­на має. На сук­ню я со­бі щось доз­во­ли­ти мо­жу», — па­ри­ру­ва­ла Юлія Ти­мо­шен­ко на за­кид, чо­му її ко­лек­ція на­ря­дів «Луї Віт­тон» за вар­тіс­тю у два з по­ло­ви­ною ра­зи пе­ре­ви­щує ми­ну­ло­річ­ні до­хо­ди. На пи­тан­ня, чо­му ці гро­ші не ві­доб­ра­же­ні в дек­ла­ра­ції за 2004 рік, Ти­мо­шен­ко від­по­ві­ла: «Я не один рік у сво­є­му жит­ті пра­цюю. Дек­ла­ра­цію ви ба­чи­ли тіль­ки за ми­ну­лий рік. То­му я мо­жу ще раз ска­за­ти, моє жит­тя є аб­со­лют­но за­кон­но всім за­без­пе­че­не».

      Як гла­ва уря­ду за­раз за­без­пе­чує кра­ї­ну, Юлія Ти­мо­шен­ко (цьо­го ра­зу в ро­же­вій коф­тин­ці) та­кож роз­по­ві­ла.

      З наступного місяця зарплата працівників бюджетної сфери зросте на 15 відсотків. Завдяки цьому підвищенню мінімальний рівень зарплати і пенсiї на 1 вересня становитиме 332 гривнi. «Таким чином, ми виконуємо соцiально-бюджетну програму», — зазначила Юлія Тимошенко. Платня зростатиме, і водночас зберігатиметься різниця в оплаті праці малокваліфікованих і висококваліфікованих працівників. Як наголосила Прем'єр, збільшення фінансування відбувається відповідно до змін, внесених у бюджет-2005. У цілому обсяг зарплат бюджетників має зрости у 2005 році на 57 відсотків.

      Прем'єр-міністр також вкотре нагадала про заробітки у видобувній промисловості. Завершилася інвентаризація всіх «вугільних» боргів, накопичених, як мінімум, упродовж останніх п'яти років, крім того, взято до уваги заборгованості, що, за словами Прем'єра, тягнуться ще з часів «царя Панька». Тимошенко заявила, що всі ці кошти буде повернуто гірникам до 28 серпня — дати, коли вони відзначатимуть своє професійне свято. Глава уряду планує приїхати на це свято до Донецька.

      Ще одна тема, близька для кожної людини, — зернові запаси держави. На засіданні уряду зі звітами виступили керівники МінАПК, ДАК «Хліб України» та Держрезерву. Прем'єр повідомила, що 1 мільйон 400 тисяч тонн зерна вже закуплено, і висловила переконання, що на цьому ринку почалася реальна конкуренція, а це, на її думку, справляє свій вплив на ціну — тому немає сумніву, що уряду вдасться відродити аграрну біржу. Якщо ж десь у селах селянам пропонують невигідні умови купівлі збіжжя, то це тому, що не скрізь ще знають про її існування. «Треба, щоб виробник, маючи навіть одну тонну зерна, знав, куди йому йти», — наголосила Прем'єр.

      Урядовці розглянули традиційне для серпня питання про підготовку до опалювального сезону. На «обігрів» спрямовано 50 мільйонів гривень. Зокрема, Кабінет Міністрів виділив з резервного фонду 8,3 мільйона гривень на опалення та ремонт котелень закладів професійно-технічної освіти. Прем'єр пообіцяла ще повернутися до «зимової» теми і знайти ще кілька десятків мільйонів.

      Як і позаминулого разу, на засіданні знову лунали застереження щодо об'єктів, які можуть бути джерелом небезпеки в сенсі техногенних катастроф. Кабінет Міністрів схвалив концепцію державної цільової програми будівництва та розвитку мережі метрополітенів в Україні. Це питання вперше за часів незалежності розглядалося на рівні уряду. Планується виділити кошти на добудову незавершених об'єктів метрополітену в Харкові, Дніпропетровську та Донецьку. Це не лише подовжить лінії метро в цих містах, а й врятує від руйнування і підтоплення будівлі, які розташованi поблизу. Навіть столичний метрополітен перебуває у занедбаному стані — його фінансують лише на 25 відсотків від потреби, а рухомий склад зношений майже на 80 відсотків. На думку Прем'єра, метрополітен за таких умов цілком може становити загрозу техногенного характеру. Тим часом за умови подорожчання бензину саме метро як один із видів електротранспорту слід розглядати у великих містах як вихід із становища, вважає Юлія Тимошенко.

      Бюджет матиме кошти для соціальних програм. Як розраховує уряд, мільярди доларів надійдуть до скарбниці ще в цьому році. Буде виставлено на аукціон два інвестиційнi лоти щодо спорудження нафтопереробних заводів, один — в одеській припортовій зоні, інший — на базі держпідприємства «Феодосійський нафтотермінал». Аукціони відбудуться впродовж одного місяця. Ідеться про відкриті тендери для великих інвесторів, які видобувають нафту або мають можливість її купувати на довготерміновій основі. Є ще один інвестиційний об'єкт, який, за словами Прем'єра, не поступається «Криворіжсталі». Це — Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат окислених руд (КГЗКОР), який споруджували за участю іноземних партнерів — Румунії, Словаччини, Болгарії, НДР. Затверджене позавчора розпорядження Кабінету Міністрів передбачає проведення всіх необхідних організаційних робіт, пов'язаних із приватизацією цього об'єкта. За словами глави уряду, інтерес до комбінату виявляють найбільші світові сталеливарні корпорації. Уряд повинен до 1 вересня завершити процес підписання змін і доповнень до міжурядових протоколів, що зробить можливим проведення продажу української частки КГЗКОР. Конкурс із продажу української частки цього комбінату планують оголосити 2 листопада, а підсумки підбити 12 грудня.

      Юлія Тимошенко відповіла на всі запитання, які їй ставили журналісти, однак відмовилася коментувати відставку заступника голови Нацбанку Сергія Яременка. Прем'єр обережно зауважила при цьому, що Нацбанк — «це окремий світ», у який уряд не втручається.

      Водночас представники банківської спільноти та експерти пов'язують відставку пана Яременка з економічною політикою уряду. Зокрема,один з аналітичних центрів поширив повідомлення, в якому висловив прогноз щодо дальшої ревальвації гривні (її посилення відносно долара). Це, на думку експертів, практично не зачепить інтересів таких груп населення, як пенсіонери та бюджетники, більше того, їхня купівельна спроможність зросте. Натомість під ударом виявиться вся експортна сфера вітчизняної економіки, насамперед важка і сталеливарна промисловість, яка перебуває в руках опонентів уряду.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>