«Українські соняшники» розквітають поблизу Детройта

13.08.2005
«Українські соняшники» розквітають поблизу Детройта

Виступає ансамбль «Барвінок» iз канадського міста Вінзор.

      Складається таке враження, що і після 14 років незалежності Україна живе власним життям, а українська діаспора у світі — власним. Щороку у США та Канаді відбуваються численні українські фестивалі, але якось жодного разу не довелося почути чи побачити звіти про них на радіо чи на телебаченні «турботливої про своїх дітей матері-України». У Північній Америці щороку проводять весняний (у травні) та осінній (у жовтні) українські фестивалі, в містечку Глен-Спі, штат Нью-Йорк, — фестиваль «Верховина», в місті Лондон, канадська провінція Онтаріо, — український фестиваль «Квітка»,  в канадському Торонто — «Українську спадщину», в канадській провінції Саскатунь — фестиваль «Весна», в каліфорнійському Сан-Дієго — фестиваль «Український дім». І це ще не повний перелік. Та, мабуть, найбільшим із них є щорічний український фестиваль «Соняшник», головні заходи якого відбуваються у містечку Уоррен, штат Мічіган, а також у сусідньому Клівленді та розташованому на іншому боці озера Ері Детройті. Фестиваль отримав назву «Соняшник» з огляду на те, що територія, на якій він проводиться, щороку обсаджується по периметру соняшниками і вони розквітають якраз на час проведення заходу в другі вихідні серпня. Цьогорічний фестиваль, який розпочався вчора і триватиме до пізньої ночі неділі, проводиться вже вдев'ятнадцяте.

      Щороку «Соняшники» збирають приблизно 25 тисяч американців та канадців. І не лише українського походження. За задумом організаторів, фестиваль має гуртувати українців Америки, зберігати українську спадщину та надавати українській молоді можливість знайомитися між собою. З іншого боку, фестиваль знайомить мешканців США та Канади неукраїнського походження з культурою, побутом та історією України. У рамках фестивалю працює «Український музей».

      Авторами ідеї та першими організаторами фестивалю стали на початку 80-х років парафіяни двох розташованих у районі Детройта українських католицьких храмів — Непорочного Зачаття в містечку Хамтрамк та Святого Йосафата в містечку Уоррен. Учні української католицької школи Непорочного Зачаття з Уоррена якраз і засаджують соняшниками по периметру терен біля храму Святого Йосафата, на якому відбувається фестиваль.

      Утім це передусім традиційний літній фестиваль, який має за мету розважати публіку. Відвідувачам пропонують традиційні українські страви, виступи українських танцювальних колективів у народних костюмах та виставки українських народних промислів, передусім вишивка та кераміка. Серед колективів, які будуть тішити гостей цього року, варто виділити групу «Галичани», яка виконує українські народні пісні та танці, танцювальний ансамбль «Україна» з Української школи мистецтв у Торонто, що вирізняється особливим талантом та енергією, гурт «Співочі струни», який виконує традиційну українську музику, місцевий народний ансамбль «Відлуння України» зі штату Мічиган — він виступає на фестивалях «Соняшник» останні 18 років і демонструє народні танці різних регіонів України — та великий танцювальний ансамбль «Барвінок» iз канадського міста Віндзор, провінція Онтаріо. «Барвінок» має танцюристiв рiзних вікових груп: від найменших діток до дорослих. Канадці намагаються відродити насамперед славу козацьких танців, але також виконують регіональні танці Полтавщини, Буковини, Гуцульщини та Волині.

      Американсько-канадську молодь (навіть українського походження) важко утримати впродовж трьох діб лише на фольклорному пайку, тому у вечірні години вони мають можливість досхочу натанцюватися під сучасніші ритми. Цього року їм гратимуть український квартет з Торонто «Дунай», який упродовж десяти років існування незмінно виконує українські пісні в рок-обробках, українсько-американська рок-група з Чикаго Ephyra, яка вдало комбінує елементи українського фольклору з прогресивним роком, американська група Moose and Da Sharks, яка виконує рок-н-роли 50-х і 60-х років, віртуоз рок-гітари Пітер Ді Стефано, який свого часу грав у світової слави американських рок-гуртах Porno for Pyros та Jane's Addiction, та легендарні американські виконавці класичного рок-н-ролу, група FOGHAT.

      Поївши борщу та вареників із салом в українській корчмі, можна завітати до магазину з сувенірами: бейсболками та футболками з українською символікою, різноманітним причандаллям для кухні, книгами з рецептами українських страв. Як жартують організатори фестивалю, сезон придбання подарунків до Різдва розпочинається на фестивалі «Соняшник».

      Оскільки фестиваль проходить поблизу Детройта, столиці американського автомобілебудування, то в його рамках відбувається автошоу з демонстрацією відновлених старих моделей чи збудованих власноруч див на чотирьох колесах. Учора, в перший день фестивалю, відбувся автопарад цих машин вулицями Уоррена. На фестивалі організовано спеціальний намет для дітей і підлітків з іграми, виступами клоунів та фокусників, танцями та парк розваг з каруселями тощо. А дорослі в цей час можуть завітати до намету під назвою «Лас-Вегас» та розважитися грою в покер, «блек джек» чи рулетку.

      Бажаючі дізнатися більше про український фестиваль «Соняшник» можуть завітати на його офіційний сайт http://www.sunflowerfestival.org.