«Біла ворона-2» уже підлiтає

13.08.2005
«Біла ворона-2» уже підлiтає

Наталя Сумська, Анатолій Хостікоєв та Богдан Бенюк на презентації «Білої ворони». (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      Власне, писати про цю подію журналісти мали ще минулого року, коли, за словами Богдана Бенюка, «Біла ворона» так і просилася на сцену: і на часі була, і бажання повернути київському глядачеві улюблений мюзикл переповнювало... Але тоді «перемогли» «Миші та люди» — саме їх презентували Бенюк і Хостікоєв на День незалежності-2004. Сьогодні ж можна навіть сказати, що така перерва проектові пішла на користь. «Помаранчеві» події вдихнули в цю ідею сучасні мотиви й панове компаньйони, що самі були активними учасниками Майдану, взялися до роботи вже окрилені земляками, які сказали своє слово на захист свободи і права вибору. До того ж рок-опера «Біла ворона», яку написали Євген Рибчинський та Геннадій Татарченко, річ справді універсальна — на всі часи і для всіх народів.

      Зараз у Театрі імені Лесі Українки репетиції ідуть із ранку до вечора. За словами режисера «Білої ворони» Анатолія Хостікоєва, на сцену актори вийшли 5 серпня, прем'єра ж, нагадую, запланована на 24 серпня. За двадцять днів команда проекту має презентувати повноцінну виставу про героїню Франції, яка очолила свій народ у визвольній боротьбі.

      Незважаючи на такий стислий термін, репетиційний процес уже «обріс» різноманітними форс-мажорами і навіть анекдотами. На кілька днів із роботи випав Богдан Бенюк, який був змушений відлучитися з репетицій, щоб розпрощатися зі своїм апендицитом. А щодо анекдотів, то тут розстарався товариш Хостікоєва, режисер Віталій Малахов. Точніше, знайомий Малахова, такий собі колишній інтелігент, який дуже любив ту, данченківську, «Білу ворону», що йшла у 80-х в Театрі імені Франка більше десяти років і якій аплодували не лише українці, а й глядачі Польщі, Австрії, Німеччини... Так ось, ходив той знайомий на «Білу ворону» не раз і не два, ходив і захоплювався виставою, а надто — Наталею Сумською у ролі Жанни д'Арк. А коли пан Малахов розповів йому, що «Білу ворону» незабаром поновлять, зрадів несказанно. «Тільки Жанну гратиме не Наталя Сумська», — повідомив пан Віталій. «Як?» — «Ну, розумієш, існує таке поняття, як віковий ценз», — спробував пояснити той. «Та який там віковий ценз? — обурився театрал. — Ворони ж живуть триста років!». Ось так, хоч смійся, хоч плач.

      Наступницею Наталі Сумської у «Білій вороні» Хостікоєва затвердили Юлію Вдовенко, яку Анатолій Георгієвич розгледів у проекті «Народний артист». Наталя В'ячеславівна поки що задоволена роботою дівчини і вірить, що й на сцені в неї все вийде. Партнером Юлії буде молодий актор Ігор Рубашкін (Театр на Печерську), котрий зіграє роль Жюльєна, в образі якого на франківській сцені таким переконливим був сам Хостікоєв. Цього разу Анатолій Георгієвич зіграє Менестреля, що розповідає історію про Жанну д'Арк. Наталя Сумська — Столітню війну. Кілька ролей перепало Богданові Бенюку, який зіграє Блазня, Кашона, герцога...

      Сама ж вистава обіцяє бути досить масштабною — у репетиціях беруть участь сорок акторів плюс каскадери на мотоциклах. Мотоциклістами керуватиме Ігор Близнюк, який працював помічником у самого Джекі Чана.

      Слухаючи про такий розмах, про бюджет проекту можна було лише здогадуватися. Втім продюсер Мирослав Гринишин цифру, яка цікавила журналістів, так і не назвав. Сказав що лише звукової апаратури накупили на 36 тисяч доларів, а кожен мікрофон, яким користуватимуться солісти рок-опери, коштує півтори тисячі у. о. Цей спектакль, з усього, буде значно дорожчим за три попередні роботи компанії «Бенюк—Хостікоєв».

      Художники Марія Левитська та Данило Таранін уже спроектували декорації-трансформери та костюми. Але Анатолій Хостікоєв каже, що візуально ця вистава буде схожою на виставу, яка йшла в Театрі Франка. «Багато у тій «Білій вороні» придумав я, — каже він. — Тож усе своє, зокрема і ту гойдалку я забираю у цей проект. Хоча наші декорації будуть сучасніші і мобільніші». До речі, технічна довершеність вистави обернулася головним болем для продюсера Мирослава Гринишина. «Якщо везти її на гастролі, то треба везти повністю, а не фрагментарно», — каже він. Але цю проблему такою, що неможливо вирішити, не вважає.

      Щодвамісяці «Білу ворону» гратимуть у Театрі імені Лесі Українки і щодвамісяці виставу вивозитимуть в обласні центри. Першими після киян її, швидше за все, побачать мешканці Львова та Івано-Франківська, куди «Біла ворона» вирушить наприкінці вересня. Гринишин також має у планах і DVD-копії «Білої ворони» — зйомки заплановані на 28 серпня. Цілком можливо, що вистава буде показана і по телебаченню.

      У цій виставі на сцену вийдуть також сини Бенюка та Хостікоєва — школярі Богдан та В'ячеслав. Свого старшого сина, Георгія, Анатолій Георгієвич цього разу вирішив не запрошувати. По-перше, той мав зйомки, а по друге, з Георгієм буквально кілька місяців тому випустив виставу «Кількість. Усі його сини». Не запросили до «Білої ворони» і доньку Сумської Дарину Мамай, хоча саме їй багато хто пророкував роль Жанни у цьому проекті — дівчина красива, артистична, з гарним голосом, навіть брала участь у відбірковому конкурсі «Євробачення». «Сімейна вистава у нас уже є, «Синьйор з вищого світу» — зауважив Хостікоєв. — А то запросили б Георгія чи Дарину, а потім бабуся з дідусем захотіли б щось зіграти, а далі Оля Сумська, а там і Паперний та Борисюк... Ні, поки що я цієї родинності на сцені не хочу».

      Прем'єрні вистави «Білої ворони» на сцені Театру імені Франка пройдуть з 24 по 29 серпня.