Під кожною смерекою — по міліціонеру?

04.08.2005

      Перебуваючи на Івано-Франківщині, головний міліціонер країни оцінив як малоефективну боротьбу прикарпатських правоохоронців з розкраданням ділової деревини, особливо в гірських лісах. Двічі, вочевидь, повторювати цю тезу Юрію Луценку не доведеться, тим паче що негативні результати боротьби з порушеннями в лісокористуванні через місяць можуть обернутися втратою посади нинішньому начальнику Управління МВС в області Василю Кузнєцову. Так сказав міністр внутрішніх справ.

      Тепер одна з передових ліній фронту боротьби зі злочинністю спішно пересунулася в карпатські ліси. У гірських районах уже встановлено 10 стаціонарних постів, повз які не те що не проїде КамАЗ, завантажений деревиною без супровідних документів, а навряд чи прошмигне непомічено бабця з в'язкою дров. Тим часом пошуком нелегальних, тобто незареєстрованих стрічкових пилорам зайнялися мобільні групи міліції.

      Тільки упродовж чотирьох діб, як повідомили «УМ» в обласному Управлінні МВС, на дорогах і в приватному секторі вилучено майже тисячу кубометрів «лівої» деревини та виявлено десяток підпільних пилорам, переважно у Верховинському, Надвірнянському та Рожнятівському районах. Були випадки, коли «бездокументні» водії великовантажних автомобілів, угледівши людей в погонах, вистрибували з кабін і тікали куди очі бачать. Серед незаконних заготівельників лісу — переполох.

      Міліція свою справу робить. Чи не відстане влада зі створенням нових робочих місць у гірській місцевості, де мешкають багатодітні сім'ї і більшість населення, яке «живе з лісу», безробітні?