7.07.2005 — «день Багдада» у Лондоні

09.07.2005
7.07.2005 — «день Багдада» у Лондоні

Статистика жертв теракту неухильно зростає. (Фото РЕЙТЕР.)

      Більше 50 вбитих та приблизно 700 поранених — такий баланс позавчорашніх терористичних замахів у Лондоні подала вчора Бі-Бі-Сі. Начальник лондонської поліції Ієн Блер повідомив учора, що на станції метро «Рассел Сквер» ще перебуває багато тіл загиблих, але висловив упевненість, що загальна кількість загиблих не перевищить ста осіб. У день замаху хаос панував не лише на вулицях Лондона, а і в світових ЗМІ, які подавали суперечливу інформацію і про кількість вибухів, і про приблизну кількість жертв. На жаль, не з кращого боку показала себе Бі-Бі-Сі, яка розташована у серці подій і мала б подавати найбільш об'єктивну та оперативну інформацію. Натомість з ранку і майже до самого вечора на сайті Бі-Бі-Сі подавалася інформація про «щонайменше двох загиблих та багатьох поранених», хоча телеканал Сі-Ен-Ен та провідні інформагенції, посилаючись на свої джерела, повідомляли вже про десятки загиблих. Далося взнаки те, що за звинуваченнями у заангажованості в іракські справи і під тиском уряду Тоні Блера нещодавно було усунуто незалежне керівництво Бі-Бі-Сі та низку провідних журналістів, а на їхнє місце прийшли більш «слухняні».

 

      Лише вчора вималювалася більш-менш повна картина трагічних позавчорашніх подій, хронологічну послідовність яких подаємо нижче.

      8.51 Поліція повідомляє про вибух у бізнесовому кварталі Лондона, поблизу вокзалу Ліверпуль-Стріт.

      8.56 Вибух на лінії метро «Пікаділлі», між станціями «Кінгс Кросс» та «Рассел Сквер».

      9.24 «Скотланд Ярд» повідомляє, що у місті пролунали численні вибухи.

      9.27 Фірма «Метронет», яка відповідає за технічний стан Лондонського метро, повідомляє, що причиною вибухів могло бути різке зростання споживання електричного струму.

      9.47 У районі площі Тевісток вибухає двоповерховий автобус маршруту № 30. Другий поверх повністю знесено вибухом, а свідки розповiдають про розкидані навколо частини людських тіл та численні трупи.

      10.07 У всьому Лондоні припиняється автобусний рух.

      10.47 Міністр внутрішніх справ Чарльз Кларк повідомляє про «страшні поранення».

      11.15 Комісар ЄС у справах юстиції та безпеки Франко Фраттіні першим чітко заявляє з Риму, що вибухи були справою рук терористів.

      11.35 Голова лондонської поліції Ієн Блер підтверджує, що поліція знайшла сліди вибухових матеріалів.

      12.00 Прем'єр-міністр Тоні Блер у зверненні до народу з саміту «великої вісімки» у містечку Гленіглс також нарешті чітко заявляє, що вибухи в Лондоні були справою рук терористів і мали на метi зірвати саміт.

      12.27 Поліція та персонал лондонських шпиталів повідомляють агенції «Рейтер», що в замахах поранено 185 осіб, з яких десятеро мають серйозні ушкодження, а семеро перебувають у критичному стані.

      12.35 «Скотланд Ярд» уточнює, що вибухів було не сім, а чотири: три — в метро та один — в автобусі.

      12.53 На надзвичайному засіданні Британського парламенту голова МВС Чарльз Кларк повідомляє, що метро не буде працювати до кінця дня.

      15.26 Перше офіційне повідомлення про жертви. Заступник лондонської поліції Браян Паддік iнформує, що на станції метро «Олдгейт» загинули семеро осіб, на станції «Кінгс Кросс» — 21 особа,на станції «Еджвер Роуд» — п'ятеро осіб. Надалі не відома кількість жертв вибуху автобуса. Говорять про щонайменше двох убитих.

      16.32 Частково відновлюється міський рух: рушають автобуси, наземне метро та залізниця.

      17.49 Рада Безпеки ООН приймає спеціальну резолюцію із засудженням терористичних замахів у Лондоні.

      18.08 З'являються фальшиві повідомлення про підозрілі пакунки. Евакуйовано вокзал «Вікторія» у Лондоні та торгову дільницю Единбурга.

      18.20 Британська поліція повідомляє, що кількість смертельних жертв у метро та автобусі зросла з 33 до 37. Поранено понад 700 осіб.

      20.33 Голова МЗС Франції заявляє, що в результатi лондонських замахiв загинули 50 осіб та 300 отримали поранення.

      Британський приватний телеканал «Скай Ньюс» повідомив, що принаймні один iз чотирьох вибухів, який стався в автобусі, був організований терористом-самогубцею. Телеканал Сі-Ен-Ен повідомив учора, що лондонська поліція знайшла на одній зі станцій метро детонатор із годинниковим механізмом, що може свідчити на користь версії, що вибухи в метро були здійснені з використанням дистанційних пристроїв. Такої ж думки дотримуються американські фахівці.

      Учора відновивили нормальний графік роботи лондонського метро на 12 лініях та роботу наземного міського транспорту. Але поліція надалі закликає людей не відвідувати без гострої потреби центр міста.

      Замахи в Лондоні ще більше ослабили політичну позицію прем'єр-міністра Тоні Блера, Лейбористська партія якого на недавніх парламентських виборах і так втратила третину місць у парламенті з огляду на безоглядну підтримку головою британського уряду іракської політики президента США Джорджа Буша. Буш і Блер спільно розворушили «терористичний мурашник», наслідком чого стало позавчорашнє проведення «дня Багдада у Лондоні». Можливо, ще не всі мешканці Заходу усвідомлюють: те, що сталося позавчора у Лондоні, майже щодня відбувається у Багдаді та інших містах Іраку. На Блера покладуть вину за те, що він не зумів організувати надійний захист британської столиці. Адже британська поліція та спецслужби мають найбільший у Європі досвід боротьби з тероризмом, оскільки десятиліттями боролися із замахами Ірландської республіканської армії. Терористи вміло скористалися з того, що Лондон виявився «оголеним» та беззахисним, оскільки поліцію та спецслужби було перекинуто на охорону саміту «великої вісімки» у Шотландії.

      Через кілька годин після замахів у Лондоні у всіх європейських столицях, Токіо та великих містах США були вжиті надзвичайні заходи безпеки проти можливих замахів. У Будапешті з огляду на можливість замахів було евакуйовано два великі торговельні центри. Відповідальність за терор у Лондоні взяла на себе маловідома «Таємна організація джихаду Аль-Каїди» в Європі», яка назвала наступними мішенями Італію та Данію, уряди яких особливо активно підтримують дії США в Іраку.

 

ДО РЕЧІ

      У зв'язку з терактами в Лондоні Службою безпеки України вжито додаткових оперативно-розшукових та контррозвідувальних заходів, спрямованих на попередження та припинення можливих терористичних актів на території нашої держави. Зокрема, посилено контроль у середовищі вихідців із так званих «кризових» країн та за особами, які висловлюють терористичні наміри, або якщо в їх діях є ознаки терористичної діяльності. Водночас посилено охорону дипломатичних установ іноземних держав та представництв міжнародних організацій в Україні, транспорту та об'єктів підвищеної техногенної, атомної, екологічної небезпеки, повідомляє прес-центр СБУ.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>