Черкащина лідирує в Україні за кількістю сільськогосподарських кооперативів

20.02.2019
Черкащина лідирує  в Україні за кількістю сільськогосподарських кооперативів

Торік на Черкащині створили 17 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Наразі їх в області зареєстровано 128.
 
 
Це найвищий показник серед усіх регіонів України, повідомляють у Черкаській облдержадміністрації.
 
 
Як розповідають в управлінні агропромислового розвитку Черкаської ОДА, найбільше зареєстровано багатофункціональних кооперативів — 78
 
 
. Ще 21 — заготівельно-збутових, 9 — переробних i 20 — іншої спрямованості.
 
За словами начальника цього управління Ігоря Колодки, розвиток кооперативного руху на Черкащині залишається серед пріоритетних i є напрямком реалізації «Стратегії розвитку-2020».
 
«Ми продовжуємо шукати ініціативні групи та вивчаємо заяви бажаючих утворити кооперативи. Лише за кілька останніх місяців в області розпочали свою діяльність понад 10 сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Це переважно універсальні, які спеціалізуються на наданні транспортних, заготівельних послуг, допомагають в обробітку земельних ділянок», — розповідає Ігор Колодка.
 
Він каже, що наразі основний напрямок фінансової підтримки буде спрямовано на створення нових i підтримку діючих молочарських кооперативів.
 
Об’єднання в такі кооперативи дасть можливість отримати суттєву державну допомогу на відшкодування закупленого обладнання за державними програмами.
 
І наводить приклад того, як у Монастирищенському районі вже спрацювали в цьому напрямку, створивши кооператив «Монастирищенський», який отримав грошову підтримку від держави за придбане обладнання.
 
Нині найбільше кооперативів створено в Черкаському та Лисянському районах — по 19 і 13, відповідно. Ще по 11 кооперативів діє в Катеринопільському, Монастирищинському та Смілянському районах.
 
У Черкаській облдержадміністрації також зазначають, що в межах діючої в області програми розвитку сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів на період до 2020 року рішенням обласної ради у 2018 році було виділено 2 млн. грн. на умовах співфінансування з місцевими бюджетами.
 
Отож програма працюватиме й цього року, а також здійснюватимуть відповідну фінансову підтримку з обласного бюджету.
 
І це не випадково. Адже, уточнюють в облдержадміністрації, індекс виробництва валової продукції сільського господарства в усіх господарствах черкаського регіону впродовж січня-грудня минулого року становив 122,5%. Відтак Черкащина посіла 2-ге місце серед областей України, збільшивши, приміром, виробництво продукції рослинництва на 38,1%, а тваринництва — на 1,9 відсотка.
 
Може область похвалитися й зібраним торік урожаєм, що теж дуже важливо в контексті теми сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.
 
Торік, наприклад, зернових культур Шевченків край зібрав iз площі 662 тис. га, намолотивши зерна в заліковій вазі майже 4,8 млн. тонн (160% порівняно з 2017 р.). При цьому середня врожайність теж показова: 72,5 ц/га, що на 24 ц/га більше порівняно з позаминулим роком.
 
І насамкінець ще кілька цікавих цифр. У всіх господарствах області реалізація на забій худоби та птиці становила 449,1 тис. тонн, виробництво молока — 484,1, яєць — 659,8 млн. штук. Нині на Черкащині утримують 159,4 тис. голів великої рогатої худоби, зокрема корів i свиней, поголів’я останніх збільшилося на 5,8 відсотка.