У Києві біля МВС відбулася акція з вимогами зупинити свавілля правоохоронців

20.02.2019
У Києві біля МВС відбулася акція з вимогами зупинити свавілля правоохоронців

Відсутність реальної люстрації в лавах правоохоронців не сприяє громадському спокою.

Чого вимагали?

«Зупиніть маски шоу!», «Ні — поліцейській державі», «Реформа, люстрація, переатестація».
 
 
З такими лозунгами близько 300 активістів вийшли під стіни Міні­стерства внутрішніх справ.
 
Вимагали від керівництва МВС провести «реальну деполітизацію Нацполіції», адже, на думку організаторів заходу, така вимога однозначно має бути виконана, особливо напередодні виборів.
 
Також вимагали заборонити використання балаклав, шапок-масок, які прикривають обличчя правоохоронців, посилити відповідальність силовиків та їхніх керівників за приховування або відсутність номеру нагрудного знаку на однострої та шоломі.
 
Також мітингарі зазначили, що, незважаючи на імiтацію, реальної переатестації співробітників поліції особливого призначення не відбулося.
 
Тому заявили: це необхідно зробити за участі психолога, міжнародних експертів, громадськості та притягнути до відповідальності всіх правоохоронців, які порушували свободу мирних зібрань, перевищували свої повноваження та вчиняли злочини щодо протестувальників з 2014 року і до сьогодні.

Тимошенко + Аваков = вибори

Поштовхом до вищезгаданих вимог стали події у центрі столиці 9 лютого під час мітингу кандидатки у президенти Юлії Тимошенко.
 
Тоді поліцейські затримали кілька десятків осіб, які прагнули розгорнути плакат із написом «Хто замовив Катю Гандзюк?».
 
Проте сутичка, яка набула масштабного розголосу, між правоохоронцями та активістами сталася вже біля відділку поліції. У результаті конфлікту правоохоронці повалили активістів на підлогу і почали бити. Саме тоді один із силовиків викрикнув: «Лягай, Бандера!» — і продовжував гамселити мітингаря.
 
Тому 18 лютого, у 5-ту річницю зачистки Майдану, активісти вирішили вийти на акцію протесту саме під такою назвою: «Вставай, Бандеро».
 
«Ми вже досить давно не бачили такого, щоб поліція розганяла без причини мирний захід. І най­страшніше, що це було пов’язано з виборами. Якщо якийсь кандидат має преференції у Національної поліції і якщо йому ставлять якісь незручні питання, то ми можемо бачити, як силовики можуть просто «пакувати», бити і не бути покараними», — коментує події 9 лютого координатор «С14» Євген Карась.
 
Він також заявив, що після інциденту лише один правоохоронець був затриманий. Усі інші лишилися покарання.
 
Тому серед вимог мітингувальників також присутня теза — зупинити правоохоронне свавілля та деполітизувати МВС:
 
«Особливо зараз, коли ми в активній фазі передвиборчої кампанії, можна побачити, як одні кандидати відкрито користуються преференціями правоохоронців. Той самий «Беркут», який бив людей у 2014-2015 роках, і зараз виконує такі обов’язки. Сьогодні вони так поводяться з нами, а завтра це буде будь-який активіст, який вийде на вулицю з протестом. Тому що «Беркут» досі ходить у масках, досі без ідентифікаційних значків», — додав Карась. 

«Авакова у відставку»

Під будівлю МВС активісти принесли фаєри, плакати та лазерну підсвітку, якою висвітили на будівлі напис «Авакова у відставку!» та «Бандеро, вставай!».
 
Також вони встановили відеопроектор, за допомогою якого на стіні МВС показали ролик, на якому за часів майдану правоохоронці застосовували силу щодо мітингувальників.
 
«Коли поліцейські — чекісти та герої енкаведисти, а Бандера — ворог, то це не дуже корелюється із державною політикою. Це не дуже корелюється із запитами нашого народу, наших людей. Коли ми там, на сході, воюємо, а тут ми маємо, по суті, п’яту колону  на наші ж податки, нам потрібно докорінно перевертати цю систему, бо будь-яка косметична реформа у вигляді зміни «патрульки» — рано чи пізно ця система «патрульку» так само асимілює і так само ці люди зіпсуються», — прокоментував учасник заходу та лідер руху «Традиція та порядок» Богдан Ходаковський. 
 
У свою чергу, під час мітингу будівлю на Богомольця, 10 оберігало близько 100 правоохоронців. Загалом на охорону правопорядку було виведено 200 поліцейських. У прес-службі повідомили, що акція минула без будь-яких сутичок та правопорушень.
 
Проте, незважаючи на мирне завершення мітингу «Вставай, Бандеро!», питання до представників МВС залишаються і в деяких чиновників:
 
«Для мене досі незрозуміло, навіщо потрібно було хлопців, які хотіли розгорнути банер «Хто замовив Катю Гандзюк?», прибирати з мітингу Юлії Тимошенко? Напередодні два ідентичні заходи відбулися на мітингах Порошенка, і ніяких сутичок не було», — коментує події Георгій Тука, заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій. 

Заговорив «зливний бачок»

Не змогли не прокоментувати мітинг із промовистою назвою й російські пропагандисти.
 
Ведуча програми «60 хвилин» Ольга Скабєєва ще під час акції «Вставай, Бандеро!», яку відслідковувала у прямому ефірі, написала у своєму Телеграм-каналі: «Братський народ розважається-2: у центрі Києва біснуються нацики.
 
Тобто буквально: організація С-14 проводить марш під девізом «Бандеро, вставай!».
 
Нагадаємо, раніше Скабєєва скипіла через «бандерівського» Леніна — величезну статую, яку пофарбували в блакитний колір й одягли в жовту бандану. Тоді вона написала, що «братський народ таким чином розважається».