У світі знизилась експортна вартість зернових та олійних

20.02.2019
За результатами торгів минулого тижня основні світові майданчики показали падіння. Ф’ючерси пшениці на Чиказькі біржі СВОТ подешевшали на 4,7 долара за тонну — до 185,3 долара.
 
На думку Валерії Пекін, аналітика компанії «Фенікс-Агро», причиною падіння стала низька активність продажів i заява експертів USDA про низький тижневий експорт зернових iз США.
 
Підтримку цінам у майбутньому може забезпечити оцінка посівних площ пшениці у США, яка досягла мінімального показника за останні роки.
 
Тим часом знизилося котирування і ринку пшениці EuroNext — до 195,25 євро за тонну (-7,75), унаслідок низьких темпів експорту пшениці з ЄС. Це на 22 відсотки нижче, ніж показник за аналогічний період у минулому маркетинговому році.
 
На ринку кукурудзи (СВОТ) на кінець тижня ціну встановили на рівні 147,5 дол./т (+0,2) за рахунок високого експорту та зниження прогнозу виробництва кукуру­дзи. Але на ринку EuroNext ф’ючерси подешевшали на 3,5 євро/т (173) через низький попит європейської кукурудзи серед переробників.
 
Експортний ринок України (FOB) також дав динаміку падіння. Ціна пшениці знизилась у серед­ньому на 2 долари за тонну в сегменті продовольчої (233-239) та на 1 долар за тонну — в сегменті фуражної (223-230).
 
Прогнозовано через зменшений попит імпортерів продовжує падати ціна фуражного ячменю (230-235). Ціна кукурудзи залишається стабільно високою — в середньому 174-178 дол./т.
 
На внутрішньому ринку України через зниження експортних цін продовольча та фуражна пшениця втратили в ціні в середньому 100 гривень на тонні.
 
Також дещо знизилися максимальні рівні цін на кукурудзу, хоч культура досі залишається найактивнiшою на експортному ринку, тож значного зменшення ціни не очікується.
 
Найсуттєвіше падіння спостерігали в секторі фуражного ячменю, ціна якого впала в середньому на 350 гривень за тонну (до 6 400-6 950 гривень).
 
Таке падіння пояснюється невисоким попитом на тлі недостатньої кількості пропозицій, що ускладнює формування великотоннажних партій для експорту.