Росіяни «на зло ворогам» продовжують обмежувати імпорт сільгосппродуктів

20.02.2019
Федеральна митна служба (ФМС) Росії підготувала й направила російському уряду пропозиції щодо розширення переліку сільгосппродукції і продовольства, забороненого до ввезення зі США, ЄС та низки інших країн, зокрема й з України.
 
Відповідне подання підписав в.о. керівника ФМС Руслан Давидов. 
 
Як повідомляє агенція РБК, у Мінсільгоспі РФ підтвердили отримання документа, яким пропонують включити до переліку заборонених до ввезення товарів, які декларують дев’ятьма групами двозначних кодів ТН ЗЕД.
 
Зокрема, передбачено поширити заборону на ввезення всіх готових і консервованих продуктів iз м’яса та риби, ракоподібних i молюсків (крабів, креветок, устриць і мідій), ікри осетрових, консервованих овочів, фруктів і горіхів, оливок, консервованих томатів, джемів, мармеладу, фруктового пюре та фруктових соків.
 
Табу пропонують ввести й на ввезення свіжої та охолодженої баранини та козлятини, деяких субпродуктів, яєць, меду, цибулі.
 
Також під заборону підпадуть живі тварини: коні, велика рогата худоба, вівці, кози, кури, інша домашня птиця. Окрім того, до переліку включають солодовий екстракт і харчові добавки, які використовують при виробництві продуктів харчування.
 
Згідно з даними ФМС, за підсумками 2018 року, за всіма зазначеними службою категоріями із санкційних країн у Росію ввезено товарів на $1,21 мільярда.
 
Пропозиції ФТС стосуються товарів iз США, Євросоюзу, Канади, Австралії, Норвегії, України, Албанії, Чорногорії, Ісландії та Ліхтенштейну.
 
Як зазначає агентство, для всіх цих країн обмеження на ввезення різних категорій продуктів почали вводити з 2014 року. Але раніше під обмеження підпадали тільки окремі товарні позиції, а не цілі категорії.
 
Палицi в колеса постачанню українських продуктів харчування «старший брат» почав активно вставляти перед початком військової агресії на Донбасі та анексією Криму.
 
Завдяки цьому ми цілком удало переорієнтували експорт на Євросоюз та ринки Азії. Тим часом Україна оскаржує незаконні дії РФ щодо транзиту поставок наших товарів у Світовій Організації Торгівлі.